Golob podpisal sporazum, s katerim se je odpovedal milijonski nagradi

Slovenija 04. Feb 202309:50 8 komentarjev
Robert Golob
PROFIMEDIA

Predsednik vlade Robert Golob je po neuradnih informacijah podpisal sporazum, s katerim se je odpovedal milijonski nagradi za poslovno uspešnost, ki bi jo prejel kot nekdanji prvi mož družbe Gen-I. Napovedoval je sicer, da jo bo podaril v dobrodelne namene. Nekateri drugi člani poslovodstva sporazuma še niso podpisali.

Po neuradnih informacijah časnika Delo je predsednik vlade Robert Golob podpisal sporazum, da se odpoveduje milijonski nagradi podjetja Gen-I. Kdaj je bil sporazum podpisan, v kabinetu predsednika vlade niso pojasnili. Golob je sicer že januarja lani ob vstopu na politični parket zatrdil, da je pri notarju overil obljubo, da bo nagrado, ki mu ob plači pripada za uspešno poslovanje Gen-I, podaril humanitarnim organizacijam.

Skladno s pogodbo o oblikovanju variabilnega dela plače mu je pripadlo približno poldrugi milijon evrov bruto nagrade. Za svoje delo do 18. novembra 2021, ko mu je prenehal zadnji petletni mandat na vrhu trgovca z elektriko in pred vstopom v politiko, je fiksni del njegove plače dosegel 200.000 evrov neto, podatke iz letnega poročila Gen-I povzema časnik.

Preberite še: Kdo bo nadziral Košoroka in kaj je z milijonsko nagrado Golobu?

Vendar pa so na decembrski skupščini Gen-I, ki je v večinski lasti države, sprejeli sklep, da se ves razpoložljivi denar porabi za blaženje posledic draginje. Uradno je skupščina – na njej o višini zneska niso govorili – sprejela sklep, da se članom poslovodstva ponudi v podpis sporazum, s katerim se odpovedujejo nagradi. V Gen energiji, ki je solastnica Gen-I, so povedali, da je sklep skupščine še “v izvajanju”, kar pomeni, da ga vsi še niso podpisali.

V Gen-I pa so za STA danes pojasnili, da je Golob sporazum že podpisal, odziv ostalih članov poslovodstva, ki so funkcijo opravljali do 17. novembra 2021, pa še pričakujejo. Nagrada naj bi tako pripadla še drugima dvema članoma uprave, in sicer Igorju Koprivnikarju in Andreju Šajnu, ki pa bi se jima izplačala nekoliko nižja zneska kot Golobu.

Golobu bi, kot poroča Delo, skladno s pogodbo o oblikovanju variabilnega dela plače sicer pripadlo približno poldrugi milijon evrov bruto nagrade. V letu 2021 so Golobovi fiksni prejemki v Gen-I znašali nekaj manj kot 73.000 evrov, in ne 200.000, kot je poročalo Delo, pa so opozorili v Gibanju Svoboda. Mu je bila pa v tem letu izplačana tudi nagrada za leto 2020 v višini dobrih 105.000 evrov, so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje