Golob poudaril koalicijsko zavezo: Zagotovljena pokojnina bo še letos 700 evrov

Slovenija 20. Feb 202316:44 25 komentarjev

Po besedah predsednika vlade Roberta Goloba bo še letos zagotovljena pokojnina za polno delovno dobo znašala najmanj 700 evrov. Upokojenci bodo sicer konec februarja dobili pokojnine, ki bodo višje za 5,2 odstotka.

Predsednik vlade Robert Golob je v parlamentu odgovarjal na poslanska vprašanja. Poslanko iz vrst SDS Karmen Furman je zanimalo, kako bo vlada, če bo sploh, reševala ”trenutno precej hudo stisko upokojencev, ki jim položnice letijo v nebo, zaradi neukrepanja pa so iz dneva v dan v vse večji stiski”. Vprašala je, kdaj bo vlada izpolnila zavezo iz koalicijske pogodbe o dvigu pokojnin.

Preberite še: Premier Golob: Tisti z bistveno več premoženja bodo pošteno plačali davke

Premier Golob je odgovoril, da so bili vsi dosedanji ukrepi vlade usmerjeni v to, da bi bile vse družbene skupine deležne čim manjšega dviga cen. Ob tem je napovedal, da bo vlada na področju kontrole cen hrane izpeljala nove ukrepe, ker s sedanjim stanjem ni ”niti približno” zadovoljna.

Upokojenci so bili po njegovih besedah ves čas v fokusu vlade, kot primer pa je navedel prve energetske dodatke v višini 200 evrov, do katerih so bili upravičeni vsi, ki živijo v energetski revščini. ”Žal ta poziv mogoče ni prišel do pravih ušes, pa smo zato uporabili vse možne načine. In danes ponavljam, še vedno je ta možnost odprta za tiste, ki iz kateregakoli razloga živijo v energetski revščini.”

O uskladitvi pokojnin je predsednik vlade povedal, da je vlada že plačala predčasno uskladitev, ki zakonsko ni predpisana. ”Vlada se je sama odločila, da bo novembra in decembra izplačala za polovično inflacijo dvig pokojnin, v februarju pa so upokojenci po zakonu dobili redno uskladitev v višini 5,2 odstotka.” Še letos pa bo po njegovih besedah zagotovljena pokojnina znašala najmanj 700 evrov, kot so zapisali v koalicijski pogodbi. “Tako tudi bo, saj leta še ni konec,” je poudaril in zagotovil, da bodo to zavezo izpolnili.

Furman je predlagala, da državni zbor (DZ) o premierjevem odgovoru opravi razpravo. DZ bo o predlogu odločal v torek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje