Golob razkril tudi informativni izračun dohodnine

Slovenija 15. Apr 202217:45 > 19:40 8 komentarjev
Golob DAVČNA
N1

Potem ko je predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob včeraj objavil davčni izpis dohodkov za leto 2020, smo danes prejeli še informativni izračun dohodnine za isto leto.

Iz informativnega izračuna dohodnine predsednika stranke Gibanje Svoboda Roberta Goloba za leto 2020, ki smo ga od stranke Gibanje Svoboda pridobili danes, je razvidno, da je zaslužil toliko, kot je razkril že včeraj. Vsebuje pa tudi nekatere nove podatke in sicer podatke o olajšavah in doplačilu dohodnine.

N1
Davčni izpis Furs: Robert Golob
Robert Golob/FURS

Za informativni izračun smo prosili že v začetku tedna, prejeli pa smo ga danes. Včeraj je Golob na tiskovni konferenci razkril davčni izpis. Gre torej za dva  dokumenta finančne uprave o Golobovih prihodkih. Oba se nanašata na leto 2020. Kot je pojasnil Golob, odmere za leto 2021 še ni dobil.

437.000 evrov bruto, 196.000 neto

Davčni izpis kaže, da je imel Golob leta 2020, ko je bil še predsednik uprave Gen-I, malo manj kot 437 tisoč evrov bruto dohodkov. V informativnem izračunu pa je naveden znesek 433 tisoč evrov, saj ne vsebuje podatkov o neobdavčenih prihodkih iz naslova regresa in poslovne uspešnosti v skupni višini približno 3.600 evrov. Oba dokumenta pa kažeta, da je Golob plačal slabih 146 tisoč evrov davka in slabih 96 tisoč evrov prispevkov. Njegovi neto prihodki so torej znašali malo manj kot 196 tisoč evrov.

Iz danes razkritega informativnega izračuna je sicer razvidno, da je moral Golob doplačati malo več kot 13 tisoč evrov dohodnine. To pomeni, da je ta strošek plačal iz svoje neto plače oziroma iz zneska, ki ga je dobil od Gen-I. Od podjetja je torej v letu 2020 dobil nekaj manj kot 209 tisoč evrov neto. K temu je morda treba prišteti še 1.163 evrov za povračilo stroškov, kar navaja letno poročilo Gen-i. V tem letnem poročilu je sicer za približno 4.000 evrov višja številka Golobovih neto prihodkov, kot izhaja iz dokumentov finančne uprave. Iz Gen-I so nam danes odgovorili, da nam bodo pojasnila poslali, ko bo zneske preverilo njihovo računovodstvo.

plača Gen-I Golob
Letno poročilo Gen-I za leto 2020

V letnem poročilu Gen-i je zapisano, da je Golob v letu 2020 – celo leto je bil predsednik uprave – prejel 75 tisoč evrov neto fiksnega dela, gibljivi del pa je znašal 10.359 evrov neto. Ob tem je prejel še nekaj manj kot 115 tisoč evrov nagrade za uspešnost in 12.127 evrov drugih prejemkov. Skupni prejemki v letu 2020 so tako znašali 214 tisoč evrov neto. To je povprečno okoli 18 tisoč evrov neto na mesec.

Letno poročilo za lansko leto še ni objavljeno. Do sredine novembra je bil Golob predsednik uprave, kasneje pa so ga zaposlili na delovnem mestu direktorja za upravljanje strateškega portfelja nabave energije, hkrati pa ima tudi določene naloge s področja odnosov z javnostmi. Ali in kako se je spremenila njegova plača, ni znano.

O postopku ministrstva za gospodarstvo, ki naj bi pokazal kršitve v zvezi z Golobovo plačo v GEN-I, je Golob dejal, da je dobil “posredne informacije, da je odločba naslovljena na Martina Novšaka, takratnega šefa Gen energije”. Dobil naj bi 4.000 evrov globe, ker ni poročal o pogodbah s poslovodstvom, sklenjenih po 17. 5. 2021. Takrat je Gen-I postal 100-odstotno državen. A Golob je dejal, da z njim pogodb, sklenjenih po tem datumu, sploh ni bilo.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje