Golob: Trgovcem bomo odvzeli izgovor za dvigovanje cen

Slovenija 12. Avg 202215:07 > 18:39 21 komentarjev

Predsednik vlade Robert Golob je napovedal nadaljevanje ukrepov za blažitev draginje. Kmalu bo vzpostavljena spletna stran, na kateri bodo objavljene cene živilskih izdelkov v različnih trgovinah. "Pričakujemo, da se bodo prvi učinki z vidika omejevanja rasti cen v septembru že poznali," pravi premier.

“Vlada ima že od prvega dne na svojem programu vprašanje draginje, tako energetske kot prehranske,” je dejal predsednik vlade Robert Golob. Poudaril je, da so se cene živilskih izdelkov v zadnjih dveh letih res dvignile za 10, 20 ali celo 30 odstotkov, toda v energetiki so se energenti podražili za 300, 400 ali 500 odstotkov. “Reči hočem, da je draginja na področju energentov neprimerno težji problem kot pri prehranskih izdelkih,” je povedal in pojasnil, da je zato vlada najprej ukrepala z regulacijo energentov. “To je že skoraj zaključeno, na področju prehrane pa bo naš ukrep tako imenovana ‘mehka regulacija’. Tudi ta bo stopila v veljavo septembra, tako kot pri energentih. Pričakujemo, da se bodo prvi učinki z vidika omejevanja rasti cen v septembru že poznali, vključno z učinki na inflacijo,” je napovedal premier. “To je naš načrt, bo pa čas pokazal, ali smo pravilno načrtovali ukrepe ali ne.”

Na javnem razpisu ministrstva za kmetijstvo je bilo namreč pred dnevi izbrano podjetje April 8, ki bo od sredine septembra do konca marca prihodnjega leta na vsakih 14 dni spremljalo cene osnovnih živil pri ključnih trgovcih v Sloveniji. Prvo spremljanje cen naj bi izvedli najpozneje 12. septembra, spletna stran pa mora biti vzpostavljena najkasneje 15. septembra. Na spletni strani bodo na 14 dni objavljali aktualne cene izbranih živil, in sicer pri trgovcih Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl ter Eurospin. Predvideno je tudi, da bodo na začetku, na sredini in na koncu tega obdobja spremljali cene izbranih živil v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem.

V košarico bodo uvrščeni izdelki iz 15 skupin osnovnih živil: pšenična bela moka, beli kruh in testenine, goveji in svinjski zrezki ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor. Cene bodo spremljali za do pet živil v vsaki skupini, torej skupno za do 75 živil, če jih ima trgovec toliko v svoji ponudbi.

“Ta košarica ne bo fiksna,” je napovedal Golob. “Ne bomo imeli istih izdelkov v košarici, da bi se potem samo cene teh znižale, ostali pa bi bili nekontrolirani. Košarica se bo tedensko ali na dva tedna spreminjala, da bomo našli med trgovci, med ponudbo tiste, ki so najbolj fer do svojih potrošnikov na širokem naboru izdelkov.”

Trgovci največkrat pravijo, da so se izdelki podražili zaradi dviga cen energentov, je še dejal Golob. “Naša naloga je bila najprej omejiti cene energentov in rezultati so boljši, kot je mogoče vidno javnosti. S tem hočemo odvzeti izgovor, tako industriji kot tudi trgovcem za dvig cen, tudi prehrambnih izdelkov.”

Dodal je, da se bo to čez jesen in zimo zelo poznalo tudi v denarnicah. Kmalu bodo vpeljali energetski draginjski dodatek, če bo treba, pa pozneje še prehrambnega.

Nadaljnji ukrepi oktobra

Predsednik vlade je dodal, da bo oktobra jasno, ali so “mehki” ukrepi za blaženje prehranske draginje delovali ali bo treba sprejeti še kakšne “bolj trde ukrepe z vidika regulacije”.

“Najboljši sistem regulacije je vedno vidljivost, transparentnost,” je povedal. “S tem ko postavimo cene na eno mesto, kjer so vidne vsem – seveda se bodo poenotile, to že vemo, ampak mi ne bomo naredili le preseka stanja na eni časovnici. To bomo spremljali kontinuirano.” Napovedal je, da bo imela tako vlada, predvsem pa potrošniki, vpogled v tri zadeve: “Časovno evolucijo, ali je kdo kasneje dvignil ceno katerega od izdelkov in kdo ga je dvignil. Drugo, primerjali bomo te izdelke v sosednjih državah in videli, ali se pri nas po časovnici gibljejo drugače kot v drugih državah. In tretje, ne bodo fiksni izdelki. Namenoma se bodo spreminjali, da bomo lahko naključno delali vzorce tudi tam, kjer jih trgovci mogoče ne bodo pričakovali. Vidljivost bomo poskušali vpeljati čim širše, čim globlje in se ne omejiti samo na Slovenijo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje