Dialog gospodarstva in vlade ni prinesel dogovora, nov sestanek še ta teden

Gospodarstvo 06. Dec 202307:14 > 17:28 24 komentarjev
Premier Robert Golob
Foto: Borut Živuloviè/Bobo

Vladni predstavniki so se danes sešli s predstavniki reprezentativnih delodajalskih organizacij in razpravljali o predlogu interventnega zakona v zdravstvu. Gospodarstvo od vlade zahteva umik nekaterih zakonskih rešitev. O nekaterih rešitvah so se že dogovorili, glavna vprašanja pa ostajajo odprta. Dialog bodo nadaljevali še ta teden. Medtem sindikati komentirajo: "Opazujemo, kako si delodajalce organizacije predstavljajo socialni dialog. In se čudimo."

Premier Robert Golob je na nedavnem vrhu gospodarstva napovedal srečanja s predstavniki gospodarstva najmanj enkrat mesečno, na katerih naj bi za zdaj naslovili dve temi – zmanjšanje administrativnih obremenitev in davčno reformo. Delodajalci so odgovorili, da povabilo sprejemajo z nezaupanjem, saj so bili v zadnjem obdobju prevečkrat izigrani in deležni le dodatnih obremenitev.

“Predstavili smo si poglede obeh strani, dogovorili smo se o nekaterih rešitvah, o nekaterih pa se bomo še v nadaljevanju v tem tednu, ko se bomo še dodatno srečevali,” je napovedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Glavni izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Mitja Gorenšček je pojasnil, da so danes govorili o vseh členih, ki težijo delodajalsko stran in predstavljajo dodatne obremenitve za gospodarstvo. “Na marsikatero vprašanje smo našli tudi odgovor oziroma rešitev, ne pa na glavna vprašanja. Kar se tiče glavnih pripomb, smo se dogovorili, da bomo poiskali še dodatne argumente,” je dejal in dodal, da bodo v prihodnjih dneh na podlagi vseh podatkov sprejeli zaključke.

Valentina Prevolnik Rupel
Ministrica Valentina Prevolnik Rupel. (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Kot je poudaril Gorenšček, je do ponedeljka, ko bo predlog zakona obravnavan na odboru za finance, še dovolj časa, da najdejo rešitve tudi za tiste probleme, ki jih najbolj “žulijo”. Med temi je tudi obremenjevanju gospodarstva iz naslova bolezni, in sicer predvideno podaljšanje obdobja bolniškega nadomestila v breme delodajalca v primeru bolezni ali poškodbe z 20 na 30 dni.

Pojasnil je, da bodo na podlagi vseh podatkov, tudi tistih, s katerimi razpolaga ministrstvo za zdravje in jih delodajalci še niso videli, sprejeli odločitev, “ali je res nujno, da se ta člen spremeni že v tem interventnem zakonu”.

“Mi predlagamo, da bi vse spremembe komunicirali v januarju, ko imamo tudi napovedana sistematična, redna srečanja z vlado, na katerih bomo govorili o vseh obremenitvah,” je še dejal Gorenšček.

Med prioritetami delodajalcev je še, da vlada do novega leta umakne vsaj dvig davka na dohodek gospodarskih družb, ki ga predvideva zakon o obnovi po avgustovski ujmi, in uvede obvezen solidarnostni prispevek za popoplavno obnovo ter zamakne začetek veljavnosti zakona o čezmejnem opravljanju storitev do obljubljenega sprejema drugačne rešitve.

Današnjega srečanja sta se sicer udeležila tudi minister za finance Klemen Boštjančič in predsednik vlade Robert Golob, ki je na nedavnem vrhu gospodarstva napovedal srečanja s predstavniki gospodarstva najmanj enkrat mesečno. Medtem pa dogajanje skrbno spremljajo tudi na sindikalni strani. “Sindikati opazujemo, kako si delodajalske organizacije predstavljajo socialni dialog. In se čudimo. Pika,” je ločeno sestankovanje dveh socialnih partnerjev za STA komentirala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.

Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Jakoba Počivavška bi se bilo modro sestajati tripartitno, “če želimo v tej državi vzpostaviti socialni dialog v času, ko nimamo delujočega Ekonomsko-socialnega sveta”. Upoštevati bi bilo treba poglede vseh treh strani – gospodarstva, sindikatov in vlade. “Popolnoma jasno je, da z bilateralnimi sestanki tega ni mogoče doseči,” je v izjavi po današnjih pogajanjih z vlado o usklajevanju vrednosti plačnih razredov v letu 2024 povedal Počivavšek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje