Premier Golob napovedal davčno reformo in izboljšave zakona o “štempljanju”

Gospodarstvo 29. Nov 202316:48 30 komentarjev
Premier Robert Golob
Foto: Borut Živuloviè/Bobo

Danes se je na Brdu pri Kranju začel 18. Vrh slovenskega gospodarstva, ki letos poteka pod geslom Uglašeni v razvoju. Predsednik vlade Robert Golob se je v uvodnem nagovoru zavezal, da bodo od januarja dalje najmanj enkrat mesečno sedli z gospodarstveniki in za začetek poskušali najti odgovor na vprašanje, kako izpeljati davčno reformo in doseči debirokratizacijo. Pri tem je izpostavil vodenje evidenc delovnega časa in dejal, da ta zakon, ki je v gospodarstvu povzročil tudi veliko razburjenja, "zagotovo potrebuje izboljšave".

Premier Robert Golob se je po vrnitvi iz bolniškega staleža udeležil odprtja 18. Vrha slovenskega gospodarstva, kjer je imel tudi uvodni nagovor.

Vrh poteka pod geslom “Uglašeni v razvoju”, premierju pa se to geslo zdi primerno. “Uglašenost danes in razvoj jutri. To, da se od države pričakuje stabilno in varno okolje, je smiselno,” je dejal. Poudaril je, da se morajo na oblasti te odgovornosti zavedati vsak dan, tudi ko razmere v svetu niso enostavne.

“Odkar vlado vodim sam, smo imeli energetsko krizo, na katero smo se odzvali odločno in za spopad z njo namenili več kot milijardo evrov. Če bi lahko, bi ta denar usmerili v druge dejavnosti, a smo morali poskrbeti za stabilno okolje. Tudi za drugo, bolj socialno krizo, ki je nastala kot posledica energetske krize in inflacije, smo namenili skoraj milijardo evrov, ki se je odrazila v višji minimalni plači, višjih socialnih transferjih in višjih plačah, tako v zasebnem kot v javnem sektorju. Tudi s tem smo se v začetku tega leta spopadli in dali prednost ranljivim. Če želite – investirali smo v socialni kapital,” je dejal.

Po tem je udarila še podnebna kriza v obliki avgustovskih poplav, je nadaljeval premier. “A ko smo se znašli v tem, nismo ostali sami, ker smo vmes eno leto investirali v našo geostrateško pozicijo. Upam si trditi, da je zunanjepolitični položaj Slovenije danes boljši kot kadarkoli v zadnjih 20 letih. Ne samo, da smo uspeli dobiti sedež v Varnostnem svetu ZN, temveč nam je uspelo dobiti največji delež sredstev EU. Današnje predplačilo iz solidarnostnega sklada EU v vrednosti 100 milijonov evrov ni uspelo še nikomur doslej,” je dejal.

Kljub vsem krizam, tako Golob, se v investicije, inovacije in razvoj še “nikoli doslej ni toliko vlagalo”. “Samo z znanjem bomo povečevali produktivnost, in če želimo graditi blaginjo na družbi znanja, potem so ravno ta sredstva najbolj pomembna,” je ob tem dejal.

Do davčne reforme in nad birokratizacijo

Predsednik vlade je dejal, da se zaveda, da je socialni dialog v zadnjem letu zastal in dodal, da si želi, da s 1. januarjem ponovno steče. Napovedal je srečanja s predstavniki gospodarstva najmanj enkrat mesečno, na katerih naj bi za zdaj naslovili dve temi.

Kot prvo temo je navedel debirokratizacijo, ki po njegovih besedah duši gospodarstvo. Izpostavil je vodenje evidenc delovnega časa in dodal, da obstoječa ureditev zagotovo potrebuje izboljšave. “Na eni strani moramo doseči varnost zaposlenih, kar je bil tudi namen, na drugi strani pa razbremeniti kreativni del gospodarstva, da bo lažje opravljal svoje poslanstvo,” je dejal.

Kot drugo temo pa je omenil davčno reformo in dejal, da je do konca prvega četrtletja treba priti do izhodišč, kako jo izpeljati, da bomo lahko “na koncu ustvarili več in več tudi imeli”.

Na Vrhu slovenskega gospodarstva so sodlovali tudi nekdanji predsedniki vlad Tone RopAlenka Bratušek in Janez Janša, ki so predstavili svoje poglede, kako v treh korakih razbremeniti slovensko gospodarstvo in spodbuditi rast.

Tone Rop, Janez Janša, Alenka Bratušek
Foto: Borut Živulović/Bobo

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje