Golobovi ministri in njihovi državni sekretarji v najvišjih plačnih razredih

Slovenija 30. Jun 202217:06 > 01. Jul 2022 11:12 8 komentarjev
prva seja
Borut Živulović /BOBO

Ko je prejšnja vlada Janeza Janše 19. marca 2020, ob začetku epidemije covida-19, sporočila odločitev, da znotraj možnega razpona ministrom in državnim sekretarjem določi najvišji plačni razred, je sledil val ogorčenja javnosti in takratne opozicije. Več kot dve leti pozneje ministri v vladi Roberta Goloba ostajajo v istih plačnih razredih, vlada pa je določila zvišanje plačnega razreda tudi državnim sekretarjem.

Vlada Roberta Goloba je na 4. redni seji določila, da se funkcija državnega sekretarja uvrsti v najvišji plačni razred, kot ga dopušča zakon o sistemu plač v javnem sektorju, in sicer v 61. Uvrstitev funkcij v plačne razrede določa zakon o sistemu plač javnih uslužbencev, v katerem piše, da je mogoč razpon za položaj državnega sekretarja od 59. do 61. plačnega razreda. V natančnejših številkah to pomeni zvišanje plače za 350 evrov bruto s 4.283 na 4.633 evrov bruto.

Plače Golobovih ministrov ostajajo na enaki ravni, kot jih je ob začetku epidemije določila vlada Janeza Janše in doživela zgražanje javnosti in takratne opozicije. V SD so takrat na Twitterju zapisali, da “mnogi danes ne vedo, od česa bodo jutri živeli. Ekonomisti svarijo pred recesijo, projekcija padca BDP doma in v svetu je strašljiva. Nova vlada pa zvišuje plače svojim funkcionarjem. Nesprejemljivo!”

Kritični do poteze Janševe vlade so bili tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS), Združenju svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in nekateri predstavniki civilne družbe.

Predsednik strokovnega sveta Zveze društev upokojencev Slovenije Milan Krajnc in predsednik ZDUS Janez Sušnik sta pred dvema letoma v odzivu na zvišanje zapisala: “Nezaslišano je to, kar ste storili! Prizadeli ste vse državljanke in državljane!”

ZDUS
FB ZDUS/N1

Odziv Lidije Jerkič, predsednice ZSSS, na dvig plač vladnim funkcionarjem 20. 3. 2020: 

“Dvignite plače vsem delavkam in delavcem v zdravstvu! Dvignite plače zaposlenim v trgovinah! Poskrbite za čistilke, varnostnike, komunalne delavce, peke, mesarje, novinarje, vojake, policiste in vse druge poklice, ki morajo delati za dobro vseh državljanov in državljank! Ne pozabite na samozaposlene! Zagotovite varovanje zdravja v vseh tovarnah. Zagotovite ustrezno zaščitno opremo. Komunicirajte strokovno, argumentirano in spoštljivo. Šele potem razmišljajte o dvigu plač!”

Zanimalo nas je, zakaj se ob tokratnem zvišanju plač državnih sekretarjev v najvišji razred niso tako burno odzvali.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič nam je odgovorila, da sta obe situaciji sicer podobni, pa vendar zelo različni. “Prejšnja vlada je plače dvignila, in to v kritičnih ‘covidnih’ razmerah, ko je bil strah pred izgubo zaposlitve in propadu panog velik, prav tako nam ni bilo jasno, kaj nas čaka,” je zapisala Jerkič. Ob tem je poudarila še, da so si vsi želeli precej drugačnih ukrepov in delovanja vlade, kot pa to, da so dvignili plače vladnim funkcionarjem, in dodala, da so si v ZSSS želeli, da bi “na drugi strani odprli kakršnakoli pogajanja z javnim sektorjem, s katerimi bi vsaj pokazali namero o ureditvah ostalih anomalij v sektorju”.

Na naše vprašanje, kako komentirajo, da je aktualna vlada Roberta Goloba določila uvrstitev položajev državnih sekretarjev in ministrov v najvišje plačne razrede, je podpredsednica ZDUS Jožica Puhar odgovorila, da v ZDUS o tem vprašanju po nastopu Golobove vlade niso posebej razpravljali, in dodala, da “če upoštevamo načela kadrovske stroke, vemo, da je zniževanje plač zelo vprašljiv ukrep, posebej potem, ko so te že dve leti v veljavi”. Ob tem je še zapisala, da so mnogi funkcionarji prišli iz gospodarstva s precej višjimi plačami, kot jih prejemajo v upravnih organih. “Res pa je, da taka povišanja plač v politiki med prihodkovno najranljivejši sloj prebivalstva ne vnaša nič dobrega,” je še v odgovoru zapisala Puhar.

Robert Golob
Žiga Živulović jr. /BOBO

Iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom) so nam sporočili, da mora vsaka vlada ob nastopu mandata določiti plačne razrede, v katere bodo uvrščeni ministri in državni sekretarji. Ministri so po sklepu vlade uvrščeni v 64. plačni razred, državni sekretarji – na predlog ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik – v 61. plačni razred. “Pri določitvi plačnih razredov je predsednik vlade oziroma Vlada Republike Slovenije izhajala iz zahtevnih razmer, v katerih se nahaja država. Od ministrov in drugih funkcionarjev v vladi se pričakuje učinkovito in odgovorno reševanje številnih odprtih vprašanj, ki so nerešena že več let: področje zdravstva, blažitev energetske in prehranske draginje, energetske krize ter reševanje drugih izzivov, ki so posredno ali neposredno povezana z vojno v Ukrajini in visoko inflacijo,” so v odgovoru zapisali pri Ukomu. Ob tem so še dodali, da se plačni razredi ministrov in državnih sekretarjev ne razlikujejo od plačnih razredov, ki so bili določeni v prejšnjem mandatu.

Ko je vlado vodil Marjan Šarec, so bili vsi ministri – z izjemno ministra za finance Andreja Bertonclja, ki je bil v 64. plačnem razredu – uvrščeni v 62. plačni razred.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje