V parlamentu zavrteli posnetek z Nove24: “Mene je pretresel”

Slovenija 30. Jun 202215:52 > 17:18 29 komentarjev

Na spletu je zakrožil posnetek s televizije Nova24, na katerem gledalec med oddajo Kdo vam laže poziva k oboroževanju in boju, voditelj Boris Tomašič pa komentira, da "so prišli s krvjo na oblast in očitno bodo z oblasti samo na silo šli". Posnetek je v državnem zboru zgrožena predvajala poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek. Ogorčeni so bili tudi v SDS. Njihov poslanec Žan Mahnič je posnetek ocenil kot "nagnusnega in vsega obsojanja vrednega". Primer preiskuje policija.

Za veliko razburjenje je danes na družbenih omrežjih poskrbel posnetek iz oddaje Kdo vam laže na televiziji Nova24, ki je sicer tesno povezana s stranko SDS oziroma posamezniki iz te stranke.

V omenjeno oddajo, ki jo vodi direktor televizije Boris Tomašič – ta je s 3,65 odstotka tudi drugi največji lastnik Nova24 – je poklical gledalec in Slovence pozval, da se pripravijo za boj. “Za boj, da dobimo nazaj Slovenijo. Tisti, ki imate orožje doma, ne ga predati policiji. Tisti, ki ga nimamo, si ga bomo nabavili. Da se obračuna. Ker tukaj drugega ni. Sila zahteva silo,” je povedal med vklopom v studio.

Na njegove besede se je Tomašič odzval z besedami: “Ja, jaz sem že pred časom rekel: Prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli. Bojim se, da bo to res, ker drugače – vidite, kaj delajo in nas bodo podjarmili in ni zastonj Cankar pisal, da smo hlapci, če bomo to dovolili.”

Posnetek je na seji državnega zbora, kjer so poslanci razpravljali o odreditvi parlamentarne preiskave za ugotavljanje nezakonitega financiranja političnih strank, zgrožena predvajala poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek. “Ta pogovor, ki ščuva k nasilnemu pregonu vlade z oblasti, je, milo rečeno, srhljiv in je tudi že predan policiji. Ščuvanje k nasilju je namreč hudo kaznivo dejanje in to veste tudi vi, ne samo mi, vsi v tem zboru to vemo. Dva dni nazaj smo v tem zboru govorili o totalitarnih režimih, o grozi totalitarnih režimov, o političnem nasilju. Ali zdaj k temu ščuvajo na vaši Nova 24 TV,” je poslanka vprašala kolege iz SDS.

Tomašič je za N1 povedal, da ne ve, kaj je narobe z izjavo “Prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli”, da pa si je parlament privoščil nedopusten pritisk. “Skrajno neprimerno in nedemokratično je, da se DZ ukvarja z enim medijem in izvaja politični pritisk, sploh pa, da se s tem ukvarja vladajoča večina,” je poudaril. Po Tomašičevih navedbah ravnanja DZ ni mogoče razumeti drugače kot poskus cenzure in utišanja Nove24 TV, ki da je edina kritična do oblasti. Ob tem je dodal, da ni pozval k nasilju in da vedno govori, da se zadeve rešujejo na volitvah in ne na silo.

Primer preiskuje policija

Na generalni policijski upravi so za N1 povedali, da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne ali določljive fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo dati odgovora. Potrdili pa so, da je policija seznanjena s tem primerom, o katerem je tudi prejela prijavo, in preverja obstoj morebitnega kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti, oziroma prekrška. V tej zvezi se bodo tudi povezali s pristojnim državnim tožilstvom, so še dodali.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je po predvajanju posnetka dejala, da je “tudi to Slovenija”. “Mene je posnetek pretresel,” je dodala in za 15 minut prekinila sejo državnega zbora.

V SDS se distancirajo: Posnetek je “nagnusen in vsega obsojanja vreden”

Od posnetka se je v nadaljevanju seje državnega zbora ogradila tudi vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. “V Slovenski demokratski stranki, vsaj poslanci v tem delu, ki danes sedimo tu oziroma ki smo poslanci Slovenske demokratske stranke, ostro obsojamo kakršnokoli nasilje ali pozive k nasilju, ki so bili tudi danes prebrani oziroma predvajani,” je dejala.

Poslanec SDS Žan Mahnič pa je dejal, da je posnetek “nagnusen in vsega obsojanja vreden”. “Žal mi je, da voditelj oddaje, ki je to poslušal, ni prej telefona prekinil. Ampak dajmo imeti iste vatle. Verjamem, da tudi vi, predvsem tisti, ki ste že kdaj govorili v parlamentu, dobivate takšne ali drugačne opazke, žalitve, grožnje. Tudi mi jih. Mislim, da praktično ni poslanca, ki se je kdaj v parlamentu oglasil, kaj naglas povedal, sploh bolj polemično, da ne bi dobil kakšne grožnje ali pa kakšne takšne opazke,” je dodal.

Vidni član SDS Davorin Kopše, ki se je na aprilskih volitvah v Ljubljani neuspešno potegoval za poslanca v državnem zboru, pa je danes na Twitterju zapisal, da so se pred 31 leti z orožjem uprli diktaturi in jo nadomestili z demokracijo. “Če bo treba, bomo vajo ponovili,” je dodal in pri tem označil stranko Gibanje Svoboda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje