Golobovi že dobili povabilo Alde, pogledujejo tudi k evropskim Zelenim

Slovenija 07. Apr 202219:30 > 08. Apr 2022 09:41 2 komentarja
predvolilni kongres, stranka Svoboda, Robert Golob
Borut Živulovič/BOBO

Stranka evropskih liberalcev (Alde) je takoj po nastanku Gibanja Svoboda njegovega predsednika Roberta Goloba povabila k pogovorom o možnosti sodelovanja. Kot je za N1 povedal Golob, so "začetni kontakt" s predstavniki Alde, pa tudi s predstavniki evropskih Zelenih, že vzpostavili, z odločanjem o tem, kateri evropski družini se bodo pridružili, pa bodo počakali na čas po volitvah.

Evropske strankarske družine želijo nove močne stranke iz različnih držav pritegniti v svoje vrste. Ta interes je še toliko večji, če se strankam nasmiha možnost, da dobijo premiersko mesto. Tako se je po naših informacijah sopredsednik stranke evropskih liberalcev (Alde) Ilhan Kyuchyuk takoj po ustanovitvi Gibanja Svoboda obrnil na njenega predsednika Roberta Goloba.

V dopisu naj bi mu predstavil Alde, ki da je vse bolj vplivna politična sila v Evropi, in njena prizadevanja za prenovo Evrope. Po besedah naših virov je Kyuchyuk izrazil željo, da bi se z Golobom pogovorila o skupnih točkah Gibanja Svoboda in evropske družine liberalcev ter o možnostih nadaljnjega sodelovanja. Ob tem naj bi izrazil mnenje, da bi bilo sodelovanje obojestransko koristno. Po besedah nekaterih naših sogovornikov iz vrst Alde naj bi ta evropska družina v Gibanju Svoboda prepoznala možnega prihodnjega partnerja tudi zaradi opredelitve stranke kot socialno-liberalne in ker je bil Golob v preteklosti že član liberalnih strank.

Kot nam je povedal Robert Golob, je Gibanje Svoboda “začetni kontakt” s predstavniki Alde že vzpostavilo. Podpredsednica stranke Urška Klakočar Zupančič pa nam je potrdila, da se je konec februarja skupaj s predsednikoma LMŠ in SAB Marjanom Šarcem in Alenko Bratušek sestala s predsednikom politične skupine Renew Europe (gre za skupino Evropskega parlamenta, katere osrednja članica je Alde) Stephanom Sejournejem, ko je ta na povabilo evropskih poslancev iz vrst LMŠ obiskal Ljubljano. Klakočar Zupančič je srečanje opisala kot zelo kratko. “Vsi trije predstavniki slovenskih strank smo potarnali nad trenutno situacijo v državi in opozorili, da Slovenija drsi v avtokracijo. Sama sem tudi izpostavila, da se je zaradi šikaniranj in diskreditacij aktualne oblasti aktiviralo veliko ljudi, ki doslej niso bili v politiki,” nam je dejala podpredsednica Gibanja Svoboda.

Po Golobovih besedah pa je njegova stranka “začetni kontakt” vzpostavila tudi z nekaterimi predstavniki Evropske zelene stranke. Ob tem je dodal, da bodo z odločanjem o tem, kateri evropski družini se bodo pridružili, počakali na čas po volitvah.

soočenje Klakočar Zupančič
N1

V Alde sta sicer trenutno dve slovenski stranki, LMŠ in SAB, do lanskega decembra pa je bila v tej evropski družini še stranka SMC. Uradna razlaga za prenehanje njenega članstva je bila, da se je SMC ob združitvi z GAS oblikovala kot nova stranka Konkretno, zato mora ta, če želi biti v družini evropskih liberalcev, za članstvo ponovno zaprositi. Nekateri naši sogovorniki iz vrst Alde pa menijo, da je bila takšna obrazložitev predvsem eleganten izhod, da ni prišlo do izključitve Počivalškove stranke.

Z zahtevo za njeno izključitev se je na Alde oktobra lani obrnila stranka SAB. Kot razlog je navedla odnos vladajočih, katerih del je Počivalškova stranka, do STA in evropskih delegiranih tožilcev. Kaplja čez rob pa so bili po navedbah stranke Alenke Bratušek tviti premierja Janeza Janše, povezani z misijo Evropskega parlamenta, ki je v Sloveniji preverjala stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Kakšnih pomislekov, da bi se jim v skupini Alde pridružila Golobova stranka, niti v LMŠ niti v SAB ni zaznati.

V Vesni, kjer vztrajno izpostavljajo, da so edina prava zelena stranka v Sloveniji, o kakršnihkoli pogovorih med predstavniki evropskih Zelenih in Gibanjem Svoboda ne vedo ničesar. Eden od njenih dveh predsednikov Uroš Macerl je tudi danes za N1 poudaril, da je Vesna edina stranka pri nas, ki ima podporo evropskih Zelenih.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje