Goveda, odvzeta s koroške kmetije, gredo v redni zakol

Slovenija 20. Mar 202314:12
krave na koroškem
VEČER

Inšpekcija je konec prejšnjega tedna izvedla nadzor na koroški kmetiji in naletela na grozljivo stanje v hlevu z govedi, kjer je bilo osem poginulih živali. Pristojni so lastnici prepovedali imetje živali v prihodnje in ji odvzeli tudi preostale živali. Veterinar je odločil, da gredo te v redni zakol.

Po odkritju zelo slabih higienskih razmer in poginulih goved na kmetiji v Podgori nad Kotljami so pristojni v četrtek opravili odvzem preostalih 13 goved, nato pa je po veterinarskem pregledu uradni veterinar v petek te napotil v redni zakol, so danes za STA pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je na podlagi prijave 11. marca opravila inšpekcijski nadzor na kmetiji v Podgori in ugotovila več kršitev, med drugim zelo slabo higiensko stanje ter pomanjkanje oz. odsotnost pitne vode in krme.

V času nadzora je inšpektor našel osem poginulih goved, kasneje je poginilo še eno govedo. Patolog je pri raztelesbi kadavrov v prebavilih odkril ostanke ovojne folije silaže, kar je eden od možnih vzrokov za pogin. Že predhodno pa je kmetijska inšpekcija ugotovila, da večina govedi na kmetiji ni bila označena.

Trajna prepoved reje goved

Lastnici kmetije so pristojni z odločbo izrekli trajno prepoved reje goved, stekel je tudi postopek za odvzem certifikata ekološke pridelave. V zvezi z zadevo sicer tečejo še drugi postopki, med drugim trenutno še ni znano, ali bo uradni veterinar izvedel prekrškovni postopek ali pa bo naznanil kaznivo dejanje.

“Najprej mora ugotoviti vsa dejstva in okoliščine v zadevi in pridobiti dokaze o dejanjih zavezanke. Zato še ne moremo napovedati, kdaj bo odločitev sprejeta,” so danes pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer tudi še niso prejeli pisnih poročil obdukcije kadavrov in preiskav, ki jih je opravil patolog.

Kot je znano, je v enem primeru najdenih poginulih goved ostalo samo še okostje. Informacije v smeri suma storitve kaznivega dejanja mučenje živali sicer preverjajo tudi policisti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.