Zapleti pred gradnjo kanalizacijskega kanala v Ljubljani: pridržali eno osebo

policija-jezica
Facebook

Na Ježici v Ljubljani so se zjutraj zbrali lastniki zemljišč in občani, ki nasprotujejo gradnji kanala C0, ki bo povezal Vodice in Medvode s čistilno napravo v Zalogu. Posredovala je policija, ki je eno osebo pridržala. Ta se je ob tem lažje poškodovala.

Na Ježici, kjer Mestna občina Ljubljana načrtuje gradnjo kanalizacijskega kanala C0, je bilo danes napeto. Delavci so namreč načrtovali zakoličenje novega odseka trase, s tem pa bi se lahko nadaljeval projekt, katerega začetek sega že v leto 2018. Zaradi nasprotovanja nekaterih prebivalcev pa je Mestna občina Ljubljana za pomoč zaprosila policijo. 

Spomnimo, da je novoizvoljeni župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič po volitvah zatrdil, da se bodo dela na povezovalnem kanalu C0 na trasi Brod-Ježica nadaljevala. Gradnja je bila na tem delu leta 2020 zaradi onemogočanja dostopa do gradbišča in tudi fizičnega oviranja izvajalca s strani lastnikov sosednjih zemljišč večkrat prekinjena in nato zaustavljena. Ljubljanski župan je novembra zatrdil, da so za zdaj za okoli 400 metrov kanala pridobljena vsa soglasja lastnikov.

Nov protest na Ježici

Kot kaže, pa se vsi lokalni prebivalci vendarle ne strinjajo z nadaljevanjem del in vztrajajo pri kritikah, da bi kanal ogrozil vir pitne vode. Danes se je ponovno zbrala tudi skupina protestnikov, ki je poskusila preprečiti zakoličenje nove trase kanala, zato so morali posredovati policisti, ki so skušali območje izprazniti.

Na ljubljanski policiji so za N1 pojasnili, da so policisti ob tem zaznali kršitev javnega reda in miru, “kjer posameznik ni upošteval zakonitih ukazov policistov, zaradi česar so bila zoper njega uporabljena prisilna sredstva in odrejeno pridržanje”.

Oseba, ki so jo policisti pridržali, je bila tudi lažje poškodovana in ji je bila zagotovljena zdravniška pomoč, so še pojasnili na policiji. Dodali so, da bodo vse postopke policije – tudi uporabo prisilnih sredstev – preverili skladno z obstoječo zakonodajo.

O dogajanju na Ježici pričajo tudi posnetki z družbenih omrežij.

Nekateri protestniki so na zemljišče pripeljali prikolice in traktorje, a so jih po opozorilu policije umaknili.

Zakaj so bili policisti že na lokaciji?

Policisti so bili na območju Ježice po tem, ko jih je za asistenco predhodno zaprosila Mestna občina Ljubljana. Policija po zakonu zagotavlja pomoč državnim organom in samoupravnim lokalnim skupnostim, nosilcem javnih pooblastil pa le, ko izvajajo javna pooblastila na podlagi zakonsko določenih nalog in pristojnosti, kadar naletijo na upiranje ali ogrožanje, ali če ga utemeljeno pričakujejo. Policija pomoč zagotavlja na podlagi pisnega zahtevka upravičenca, iz katerega morajo izhajati razlogi, zaradi katerih je treba zagotoviti pomoč policistov.

Na Policijski upravi Ljubljana so glede nudenja pomoči pristojnim upravičencem dejali še, da ne preverjajo in ne ugotavljajo zakonitost in korektnosti dotedanjih postopkov, niti ne preverjajo, ali so podani dejanski razlogi za opravo nekega opravila. “Za vse navedeno poskrbijo oz. so odgovorni upravičenci (v tem primeru Mestna občina Ljubljana), ki skrbijo tudi za strokovnost in zakonitost svojih postopkov, na kar so bili predstavniki Mestne občine Ljubljana še posebej opozorjeni. Vloga policije je namreč zgolj zagotavljanje varnosti upravičencem,” dodajajo.

Policija je pri presoji zaprosila Mestne občine Ljubljana za nudenje asistence pri nadaljevanju gradnje povezovalnega kanala CO ugotovila, da so izpolnjeni pogoji iz 12. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije, zato je v dopoldanskih urah današnjega dne Mestni občini Ljubljana nudila asistenco.

Lastniki zemljišč: Težava v vodenju postopka, MOL: Služnost se je neposredno vzpostavila

Na terenu so bili ob policistih prisotni tudi varnostniki. Po besedah zagovornika lastnikov zemljišč Klemna Goloba je težava v tem, kako se postopek vodi. Kot pravi, ni ne zakonske podlage za intervencijo policije kot tudi ne veljavne odločbe, ki bi dovoljevala geodetsko odmero območja po zasebni lastnini, na katero vsi lastniki prav tako niso bili vabljeni, poroča Radiotelevizija Slovenija (RTVS).

Zastopnik Mestne občine Ljubljana Primož Krapenc je na drugi strani izpostavil, da vabila niso potrebna. “Z odločbami upravne enote se je služnost neposredno vzpostavila. Mi smo na tem mestu zgolj zato, da se prevzame še posest v skladu z odločbami, ki so bile izdane po nujnem postopku po zakonu o urejanju prostora,” je pojasnil.

Lastniki mestni občini očitajo nepravnomočnost odločbe o začasni služnosti na zemljiščih, saj so se nanjo pritožili. “Torej mora pred sodiščem prestati test zakonitosti in pravilnosti. Tega pa ni,” je po poročanju RTVS še poudaril Golob.

Krapenc je dejal, da so odločbe upravne enote neposredno izvršljive in da zato ni treba izvajati nadaljnjega postopka ter pridobiti začasne odredbe. Prepričan je da ima občina pravno podlago za nadaljevanje del. “Žal ne gre drugače. To ni nikomur ljubo, da se dela nadaljujejo z asistenco policije, saj je sicer izvajalcem onemogočeno mirno nadaljevanje del,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.