Grdega račka Kranjske Gore čakajo lepši časi: legendarni hotel obnavljajo

Slovenija 14. Jan 202312:23 5 komentarjev
Hotel Razor Kranjska Gora
GP Drava

Središče Kranjske Gore je v zadnjih letih doživelo kar nekaj sprememb. Po mnogih letih propadanja se je začela obnova zaščitenega hotela Razor, že pred tem je končno podobo dobil objekt tik ob smučišču – Vila Pavlina. "Omenjena primera sta že nekaj let kazila podobo Kranjske Gore," ureditev pozdravljajo v Turizmu Kranjska Gora.

“Ostajata še dva grda račka, in sicer penzion Borka in hotel Razor,” je pred več kot tremi leti direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber opisal propadajoči stavbi v središču priljubljenega turističnega kraja.

Tako hotel Razor kot penzion Borka čakajo lepši časi. Po več letih propadanja bo najstarejši kranjskogorski hotel dočakal novo podobo. Novi lastnik, Gradbeno podjetje Drava, je pred kratkim začel prenovo, ki naj bi trajala do konca letošnjega leta. Trenutno potekajo gradbena dela v kletnem prostoru, od starega hotela pa je ostalo le pročelje, ki je zaščiteno in bo tudi po prenovi ohranilo videz. Prav tako se bo hotel še naprej imenoval Razor.

Tako naj bi bil videti hotel po prenovi:

Hotel Razor po prenovi
GP Drava

Bogata zgodovina najstarejšega kranjskogorskega hotela

V hotelu iz leta 1902, ki je tudi v registru kulturne dediščine, bo prevladujoča namembnost ostala hotelska. V njem bo na voljo več suit in približno trideset ležišč, na začetku predvidoma ponudba nočitev z zajtrkom (bed & breakfast). V kletnih prostorih bodo zagotovljena parkirna mesta za goste. Objekt bo večji za slabih sto kvadratnih metrov, z dostopom za invalidne osebe, imel bo dvigalo in recepcijo. Projekt so lanskega februarja na predstavitvi pred mestnimi svetniki ocenili na 2,5 milijona evrov.

Razor je imel v več kot stoletni zgodovini osrednjo vlogo pri začetnem razvoju kranjskogorskega turizma, saj je bil prvi hotel v mestu. Njegov dolgoletni lastnik je bil Srb Željko Marsenić, ki je pred leti celo začel obnovitvena dela, vendar mu je nato zmanjkalo sredstev, in stavba je več let propadala in pomenila eno večjih sramot v središču Kranjske Gore. V Razorju je bila ustanovljena tudi Slovenska gorska reševalna služba.

“Veseli smo, da je hotel končno dobil investitorja, ki pod nadzorom zavoda za varstvo kulturne dediščine prenavlja objekt. Zgodovinska vrednost objekta pa že kot taka ponuja možnost za razvoj res lepe butične zgodbe,” so začetek obnove Razorja komentirali v Turizmu Kranjska Gora.

Vila Pavlina Kranjska Gora
N1

Nov videz tudi objekta tik ob smučišču

Še preden so zabrneli stroji pred Razorjem, je po več letih čakanja v opekah steklo tudi dokončanje objekta tik ob smučišču – Vile Pavline. Lastnik, borznoposredniška hiša Ilirika, je objekt dokončala pred kratkim, v njem pa bodo sobe namenjene kratkoročnemu oddajanju.

“Omenjena primera (Razor in Vila Pavlina) sta že nekaj let kazila videz Kranjske Gore, v kateri smo se v zadnjih letih res močno trudili, da bi veljala kot primer lepo urejenega turističnega kraja,” prenovi v središču mesta pozdravljajo v Turizmu Kranjska Gora.

Po njihovi oceni je Kranjska Gora, ki je bila ena najbolj priljubljenih točk med epidemijo, številni lastniki vikendov pa so si v času omejitve gibanja med občinami tudi spremenili začasno prebivališče, v zadnjih letih dosegla kapico glede namestitvenih kapacitet.

“Zato bomo po strategiji trajnostnega razvoja občine Kranjska Gora 2030, ki je bila sprejeta konec leta 2020, zasledovali uvajanje sprememb v prostorskem načrtovanju. Eden od ukrepov je povezan tudi z omejevanjem oddajanja apartmajev in sob v stanovanjskih objektih in gradnje apartmajskih objektov,” napovedujejo. Kranjska Gora ima namreč po podatkih statističnega urada iz leta 2022 že več kot 8.000 stalnih turističnih postelj.

Nekaj sto metrov naprej od Razorja pa je v novi podobi zaživela tudi stavba nekdanjega penziona Borka. Tudi ta objekt, v katerem so pred več kot desetletjem počitnice in šole v naravi preživljali osnovnošolci z različnih koncev Slovenije, je več let propadal. Nov lastnik ga je obnovil, v njem pa uredil stanovanja.

Erika ostaja speča Trnuljčica

Med črnimi pikami Kranjske Gore mestna turistična organizacija izpostavlja še območje nekdanje Erike ob vznožju Vršiča, kjer so pred 11 leti porušili leseni propadajoči hotel. Lastnik, sežansko igralniško podjetje Gold Club (BGB), je načrtovalo gradnjo hotela z igralnico v kleti, vendar je občina prižgala rdečo luč. Od takrat se projekt ni premaknil z mrtve točke. Veber je Eriko pred leti označil za “spečo Trnuljčico”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje