Grehi sedmih ministrov: zaradi neporočanja omejitev poslovanja vsem opomin KPK

Slovenija 16. Nov 202312:07 0 komentarjev
Foto: BOBO/N1

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila prekrškovne postopke, ki jih je vodila zoper sedem ministrov zaradi nepravočasnega poročanja subjektov, za katere veljajo omejitve poslovanja. Vsem sedmim ministrom – Mateju Arčonu, Tanji Fajon, Boštjanu Poklukarju, Emiliji Stojmenovi Duh, Domeniki Švarc Pipan ter nekdanjima Sanji Ajanović Hovnik ter Danijelu Bešiču Loredanu – je Komisija izdala opomin.

Komisija je na podlagi novinarskih vprašanj, ki jih je prejela maja 2023, preverila, ali so funkcionarji, konkretneje sedem ministrov, poročali o povezavah s konkretnimi pravnimi subjekti.

Funkcionarji so namreč dolžni o subjektih, za katere veljajo omejitve poslovanja, seznaniti organ, pri katerem opravljajo funkcijo, saj ta organ s temi subjekti ne sme poslovati (oziroma lahko posluje le v določenih okoliščinah). Organ pa nato Komisiji posreduje seznam subjektov, za katere veljajo omejitve poslovanja.

Na podlagi odgovorov ministrstev in vladnega urada, da funkcionarji o konkretnih subjektih niso poročali, je Komisija uvedla prekrškovne postopke zoper sedem ministrov: Mateja Arčona, Tanjo Fajon, Boštjana Poklukarja, Emilijo Stojmenovo Duh in Dominiko Švarc Pipan ter takratna ministra Sanjo Ajanović Hovnik in Danijela Bešiča Loredana.

Komisija je ugotovila, da so ministri kršili šesti odstavek 35. člena Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK). Ta določa, da morajo funkcionarji organu, pri katerem opravljajo funkcijo (torej ministrstvu oziroma uradu), v enem mesecu po nastopu funkcije oziroma nato najkasneje v osmih dneh po vsaki spremembi poročati o subjektih, za katere veljajo omejitve poslovanja.

Poročanje se nanaša na subjekte, v katerih so sami ali njihovi družinski člani:

a) udeleženi kot poslovodja, član poslovodstva ali zakoniti zastopnik,

b) neposredno ali prek drugih pravnih oseb v več kot petodstotnem deležu udeleženi pri ustanoviteljskih pravicah, upravljanju ali kapitalu.

Komisija je vsem ministrom ob upoštevanju načela sorazmernosti izrekla opomin. Zakon o prekrških namreč določa, da se ta lahko izreče, če je storilec pred izdajo odločbe predpisano obveznost izpolnil. Obveznost poročanja organom, pri katerem opravljajo (oziroma so opravljali) funkcijo, so namreč vsi funkcionarji naknadno izpolnili.

Komisija ob tem še poudarja, da je z vidika krepitve zaupanja v delovanje javnega sektorja izjemnega pomena, da najvišji predstavniki oblasti ravnajo odgovorno in v skladu z zakonodajo, saj se od njih pričakuje vodenje z zgledom ter posebna skrbnost pri odpravljanju tveganj, krepitvi integritete in transparentnosti javnega sektorja.

“Storil sem napako, za katero se javnosti opravičujem,” je ob robu izjave za medije o podaljšanju nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko dejal minister Boštjan Poklukar. “Ko sem izpolnjeval obrazec, sem pozabil na neko stvar odgovoriti. Ko smo ugotovili, da je prišlo do napake, sem seveda takoj tudi poročal o tej zadevi,” je pojasnil po poročanju STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!