Hepatitis: starši naj bodo pozorni na rumenico, svetlo blato in temen urin

Slovenija 28. Apr 202212:27 > 13:56 0 komentarjev

V zadnjem času se je po številnih državah po svetu začel pojavljati akutni hepatitis nejasnega vzroka, ki prizadene otroke. V Sloveniji so obravnavali enega otroka, starejšega od deset let, pri katerem je šlo najverjetneje za hepatitis neznanega izvora. Potek bolezni je bil blag, v bolnišnici je bil dva dni. Starši naj bodo pozorni na zlatenico, svetlo blato oziroma temen urin, a večjih razlogov za skrb ni, zagotavljajo odgovorni. Kot pravi minister za zdravje, smo pri nas na morebitne primere dobro pripravljeni, institucije med sabo dobro sodelujejo, pediatrična oskrba pa je že na primarni ravni dobro organizirana.

Skupina zdravnikov na Škotskem je konec marca opozorila na nenavadno povečanje števila hepatitisov pri otrocih, a njegov izvor ni znan. V ponedeljek je infektologinja Mojca Matičič povedala, da v Sloveniji primera še nismo potrdili, so pa pri enem otroku preiskovali sum na hepatitis neznanega izvora.

Več o tem so v izjavi povedali minister za zdravje Janez Poklukar, strokovni direktor Pediatrične klinike doc. dr. Marko Pokorn in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo prof. dr. Miroslav Petrovec.

“31. marca je iz Škotske prišla vest o petih primerih akutnih okužb jeter pri otrocih do pet let. Tamkajšnji infektologi so ugotovili, da so letos obravnavali že 13 primerov, čeprav je letno povprečje pet. V Veliki Britaniji pa so potrdili 74 teh primerov. ECDC je pozval države, naj začnejo aktivneje prijavljati te primere. Pri teh otrocih, mlajših od 16 let, morajo biti izključeni hepatitisi znanega izvora, vsaj desetkrat pa morajo biti povečani jetrni encimi, ki kažejo na obolenje,” je uvodoma povedal zdravstveni minister Poklukar. Akutni povzročitelj hepatitisa ta trenutek še ni znan, čeprav se raziskovalci z vsega sveta s tem intenzivno ukvarjajo in preučujejo epidemične razsežnosti in morebitne spremembe, ki pri obolenju nastanejo na jetrih.

V Sloveniji je aktiviran NIJZ, natančneje Center za nalezljive bolezni – minister je v stiku z Mariem Fafanglom – Inštitut za mikrobiologijo MF, kjer skrbijo za teste, pridružuje pa se jim tudi NLZOH. “Pomemben plus v tem trenutku je razvita pediatrična mreža na primarni ravni,” je poudaril Poklukar. Dodal je, da smo pri nas pripravljeni in naj starši ostanejo mirni, kljub temu pa naj bodo pozorni na morebitno zlatenico, svetlo blato oziroma temen urin. V primeru teh simptomov naj otroka odpeljejo k pediatru.

Na Infekcijski kliniki so v zadnjih 14 dneh obravnavali enega otroka, pri katerem je šlo najverjetneje za sum hepatitisa nejasnega vzroka, a je bil potek blag. Otrok je že v domači oskrbi, hospitaliziran je bil dva dni. Potrdili so mu le navaden, respiratorni virus. Star je nad deset let. Da gre za hepatitis neznanega izvora, ne morejo z gotovostjo potrditi, saj je veliko drugih sindromov zelo podobnih temu, na primer infekcijska mononukleoza.

Petrovec z IMI pravi, da gre pri diagnosticiranju hepatitisa za utečeno diagnostiko, ki jo sicer izvajajo vsak dan. “Morda se pri tem posebnem primeru pojavlja posebna vrsta adenovirusa, ki povzroča tudi drisko. A diagnostika je pri nas že vrsto let zagotovljena, sodelovanje med institucijami, ki obravnavajo te bolnike, pa je na najvišjem nivoju. Primer se lahko potrdi v nekaj urah. A pri brskanju na internetu bodimo pozorni, da okužba z adenovirusom še zdaleč ne pomeni, da gre za ta sindrom, o katerem govorimo danes,” je zagotovil. Poudaril je, da so zaradi epidemije in posledičnih veliko večjih kapacitet laboratorijev bolje pripravljeni na morebitne nove epidemije ali na nov val, tudi logistika je boljša. “Mi bomo jesen pričakali tako pripravljeni, kot da prihaja največji val. Možnosti za to seveda so, to smo se naučili v dveh letih,” pa je dejal o tem, kaj nas čaka.

Možni so različni povzročitelji: virusi, drugi patogeni, toksini iz okolja in tudi spremenjen način druženja zaradi covida-19, je še povedal minister. Ena od teorij, ki jo preiskujejo britanske zdravstvene oblasti, je namreč ta, da otroci zaradi izolacije in s tem pomanjkanja izpostavljenosti običajnim adenovirusom, ki povzročajo prehladna obolenja in druge pogoste viroze, niso razvili odpornosti in zato zbolevajo v težji obliki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!