Skrivnostni hepatitis pri otrocih: kaj vemo doslej?

Svet 27. Apr 202210:22 > 10:34 0 komentarjev
otroci
Srdjan Zivulovic/BOBO

Hepatitis je izraz, s katerim označujemo različna vnetja jetrnega tkiva. Doslej smo poznali akutne in kronične hepatitise, ki jih povzročajo značilni virusi (virusi hepatitisa A, B, C, D, E). V zadnjem času se je po številnih državah po svetu začel pojavljati akutni hepatitis neznanega izvora, ki prizadene otroke. Kaj doslej vemo o tej bolezni?

Kje so najprej zaznali bolezen?

Konec marca je skupina zdravnikov na Škotskem opozorila na nenavadno povečanje števila hepatitisov pri otrocih. V nekaj tednih so potrdili pet okužb. Pri obolelih niso bili potrjeni doslej znani povzročitelji hepatitisov, je povedala direktorica za področje kliničnih in novih okužb pri britanski agenciji za zdravstveno varnost Meera Chand. Na Škotskem sicer po njenih besedah običajno potrdijo štiri do pet hepatitisov neznanega izvora na leto.

Kje se je bolezen že pojavila?

Po navedbah Guardiana so bolezen potrdili pri najmanj 190 otrocih po vsem svetu. Največ primerov, kar 140, jih je bilo potrjenih v Evropi, od tega 110 v Združenem kraljestvu. Bolezen pa so potrdili tudi v ZDA in v Izraelu. Po zadnjih podatkih so primer hepatitisa neznanega izvora potrdili tudi na Japonskem, v Kanadi po navedbah Guardiana, ki se sklicuje na tamkajšnje zdravstvene oblasti, preiskujejo več sumov omenjene bolezni.

Infektologinja Mojca Matičič je v ponedeljek povedala, da v Sloveniji za zdaj še nismo potrdili takšnega primera, pri enem otroku pa preiskujejo sum na hepatitis neznanega izvora. 

Kdo zboleva?

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so bili primeri skrivnostnega hepatitisa potrjeni pri otrocih, starih od enega meseca do 16 let. Največ primerov so potrdili pri otrocih, mlajših od 10 let, velik delež pri mlajših od 5 let. Večina otrok je bila pred tem zdravih.

Za kako resno bolezen gre?

Večina otrok, pri katerih je bila doslej potrjena bolezen, je potrebovala bolnišnično zdravljenje. Večina je uspešno okrevala, zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je deset odstotkov zaradi hudih poškodb jeter potrebovalo presaditev. Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije je en otrok umrl.

Specializant infektologije David Zupančič je na svojem Instagram profilu Ministry for WTF opozoril, da iz doslej znanih podatkov težko sklepamo, za kako resno bolezen gre. Možno je namreč, da ni zelo nalezljiva in da je delež otrok, pri katerih poteka v težji obliki, visok, možno pa je tudi, da je zelo nalezljiva in je ta odstotek dejansko relativno nizek, je povedal Zupančič.

Pristojni opozarjajo, da razloga za paniko ni, kljub temu pa je potrebna previdnost.

Kakšni so simptomi?

Najpogostejši znaki so bolečine v trebuhu, slabost in bruhanje, driska, zlatenica, splošna oslabelost in utrujenost. Pojavi se lahko temen urin ali svetlo blato. Vročina je bila prisotna v redkih primerih.

Kaj so trenutno najbolj verjetne teorije?

Ena od teorij, ki jo preiskujejo britanske zdravstvene oblasti, je ta, da otroci zaradi izolacije in s tem pomanjkanja izpostavljenosti običajnim adenovirusom, ki povzročajo prehladna obolenja in druge pogoste viroze, niso razvili odpornosti in zato zbolevajo v težji obliki. Med 53 otroki v Združenem kraljestvu, ki so zboleli za hepatitisom, so pri 40 (torej pri 75 odstotkih) potrdili znake okužbe z adenovirusom, poroča Guardian.

Po navedbah Meere Chand so prehladna obolenja in druge pogoste sezonske viroze na začetku pandemije koronavirusa upadle, od sproščanja ukrepov pa so se razširile bistveno bolj, kot je bilo to običajno. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija je potrdila, da so v več državah zaznali “nepričakovan porast” viroz, ki jih povzročajo adenovirusi.

Znanstveniki ob tem raziskujejo tudi, ali je kateri od adenovirusov mutiral, zaradi česar povzroča težji potek bolezni, ali pa je težava v “tandemskem” delovanju dveh virusov – morebiti tudi novega koronavirusa. Pri nekaterih obolelih otrocih so namreč potrdili prisotnost koronavirusa in adenovirusa, pri nekaterih samo prvega, pri nekaterih pa so potrdili prisotnost protiteles, ki so nakazovala, da je otrok covid nedavno prebolel.

Zupančič je poudaril, da se, kot kaže, v primeru skrivnostnega hepatitisa okužbe ne širijo v vrtcih, šolah in med sorojenci. “To nakazuje, da obstaja nek faktor gostitelja – da ima otrok predispozicijo, zaradi katere bolezen pri njem poteka huje. Možno bi bilo, da je dejavnik okoljski, vendar pa je nenavadno, da se pojavlja na različnih koncih sveta.”

Katere teorije so bile že izključene?

Znanstveniki so domneve, da bi bil hepatitis lahko povezan s cepivi proti covidu, ovrgli, saj večina obolelih ni bila cepljena. Svetovna zdravstvena organizacija je tudi zavrnila možnost, da bi bile okužbe lahko povezane z mednarodnimi potovanji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!