Hladna fronta bo Slovenijo prešla jutri: kje bo zapadlo največ snega?

Slovenija 04. Jan 202210:53 > 11:43 0 komentarjev
Hladna fronta in sneg: Kope
PROFIMEDIA

Hladna fronta, ki bo Slovenijo prešla jutri, bo prinesla burno vremensko dogajanje. Ne bo manjkalo dežja in vetra, proti večeru in v noči na četrtek pa bo snežilo. Največ snega bo zapadlo na Gorenjskem, Notranjskem in Kočevskem, med 25 in 30 centimetrov, Ljubljanske kotline ne bo preveč pobelilo. Na severovzhodu države in v višjih legah bo pihal tudi močan jugozahodnik, na Primorskem burja. Agencija RS za okolje (Arso) je za ti območji izdala opozorilo.

Burno vremensko dogajanje se začenja že danes, razlog pa je predfrontalni jugozahodnik, je za N1 razložil meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Blaž Šter. Že zjutraj je v Sloveniji zaradi ciklona, ki je nad severno Evropo, že začelo pihati, zlasti na vzhodu.

Na Arsu so zaradi okrepljenega jugozahodnega vetra izdali opozorilo. Veter bo najmočnejši v višjih legah in po nižinah severovzhodne Slovenije. Od sredine dneva do sredine noči na sredo lahko v sunkih doseže tudi od 70 do 80 km/h.

Snežna pošiljka v delih Slovenije obilnejša

Jutri bo nad severno Italijo nastal izrazit ciklon. Sreda se bo tako začela z dežjem, ki bo vztrajal tudi čez dan. Proti večeru bosta prišla ohladitev z okrepljenim severnim oziroma severovzhodnim vetrom in hitro spuščanje meje sneženja.

V noči na četrtek bo tudi po nižinah dež prešel v sneg. Od kraja do kraja se bodo pojavljale precejšnje razlike v količini zapadlega snega, je dejal Šter. “Pihal bo tudi fen, ki bo sušil padavine. Ponekod bo snega manj, zlasti na severu in vzhodu Ljubljanske kotline ter na severovzhodu države.”

Največ snega bo padlo v “standardnem” pasu od Gorenjske prek Notranjske do Kočevskega. Po trenutnih napovedih, ki se o količini snega med seboj še razlikujejo, bi lahko tam zapadlo od 25 do 30 centimetrov snega.

V Julijskih Alpah bo snežilo ves čas, povečala se bo tudi nevarnost plazov. “Je pa to dobra novica za naša smučišča, kjer je nedavna odjuga pobrala kar nekaj snega,” je dodal Šter.

“Če bo jutri v Beli krajini podnevi 13 ali 14 stopinj Celzija, bo zvečer že snežilo. Ohladilo se bo za 15 stopinj Celzija,” je dejal Šter, ki poudarja, da gre za res izrazito hladno fronto.

Težke razmere na primorski avtocesti

Zapihala bo tudi okrepljena burja, ki lahko v sunkih preseže 100 km/h, zato je Arso za sredo zvečer in noč na četrtek izdal oranžno opozorilo za jugozahod države.

Kombinacija burje in sneženja pomeni, da bo primorska avtocesta slabše prevozna, Šter opozarja na težke razmere na cestah. Meja sneženja na Primorskem bo na 400 metrov.

Sneg na primorski avtocesti
Bobo

Po teh padavinah nas čaka suho vreme z zimskimi temperaturami. “V petek se bo zjasnilo, potem pa zaradi suhega zraka, ki ga bo prinesla fronta, kaže na sončne dni. Prav tako ne pričakujemo inverzije z meglo, kot smo jo imeli v preteklih dneh,” z novico o lepših dneh, ki nas čakajo, še razveseli meteorolog.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!