Hojs in Predalič pred preiskovalno komisijo o domnevnem pranju denarja v NKBM

Slovenija 07. Dec 202106:19 > 07:26 1 komentar
Aleš hojs, npu
Žiga Živulović jr./BOBO

Pred preiskovalno komisijo državnega zbora, ki ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS (tudi v primeru volilne kampanje leta 2018), bosta stopila tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs in državni sekretar na istem ministrstvu Božo Predalič.

Preiskovalna komisija DZ, ki ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS, in sicer tudi v primeru volilne kampanje SDS za volitve v DZ leta 2018, bo danes zaslišala več prič, med njimi ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Še pred njim bodo zaslišali državnega sekretarja na tem ministrstvu Boža Predaliča.

Prav tako bodo pred člane komisije stopili soproga davčnega svetovalca Roka Snežiča Klavdija Snežič, odgovorni urednik na Nova24TV Boris Tomašič in podjetnik Dražen Kuča.

S parlamentarno preiskavo želijo poslanci ugotoviti dejansko stanje glede politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja na domnevno pranje denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM) s strani tujih državljanov in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb. Prav tako naj bi preiskava ugotovila politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS in suma delovanja izdajateljev medijev v lasti te politične stranke in z njo povezanih fizičnih in pravnih oseb pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2018.

Nekdanji prvi mož NKBM priznal, da bi lahko naredili več

Nekdanji prvi mož NKBM Aleš Hauc je pred komisijo že priznal, da bi na področju, ki se nanaša na preprečevanje pranja denarja, v banki lahko naredili več. Nekdanja pooblaščenka za preprečevanje pranja denarja v tej banki Vesna Rožanc pa je povedala, da je upravo banke več mesecev neuspešno opozarjala na sumljive transakcije, a da z upravo banke velikokrat ni uspela vzpostaviti stika.

Preiskovalna komisija je na seji novembra zaslišala hčerko lastnika podjetja Bismark Sašo Slavnić ter ustanovitelja in direktorja podjetja Poštajner Romana Stropnika, ki pa na večino vprašanj komisije nista podala jasnih odgovorov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje