Hojs o praznikih: Raje 6. kot 2. januar in raje 23. november kot 2. maj

Slovenija 23. Nov 202112:00 > 14:25 17 komentarjev
Aleš Hojs
Aleš Hojs (Foto: BOBO)

Danes v Sloveniji praznujemo državni praznik – dan Rudolfa Maistra, ki pa ni dela prost dan. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs predlaga, da bi namesto 2. januarja in 2. maja državni praznik oziroma dela prost dan praznovali raje 6. januarja in 23. novembra.

Drugi januar (novo leto) in 2. maj (praznik dela) sta državna praznika in dela prosta dneva, dan Rudolfa Maistra, ki ga obeležujemo danes, pa je le državni praznik, ne pa tudi dela prost dan.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na Twitterju zapisal, da bi moral biti namesto 2. januarja državni praznik in dela prost dan 6. januar, ko kristjani praznujejo prihod svetih treh kraljev. V Sloveniji 6. januar sicer ni državni praznik in dela prost dan, ga pa praznujejo v nekaterih drugih evropskih državah, med drugim v Avstriji in Italiji.

Namesto 2. maja pa Hojs meni, da bi moral biti dela prost dan 23. novembra, torej dan Rudolfa Maistra.

Minister je v izjavi za N1 povedal, da v tem mandatu tega še ne bodo predlagali, bi se pa bilo treba o tem verjetno pogovoriti v naslednji koalicijski pogodbi. Dodal je, da 2. januarja ne praznujejo skoraj nikjer, prav tako ne 2. maja. “Dobro bi bilo, da te praznike uskladimo z evropskim kulturnim okoljem,” meni Hojs. Dodal je, da je 6. januar precej boljša izbira kot 2. januar, 23. november pa je gotovo precej boljša izbira kot 2. maj. Hojs pravi, da na primer 1. maja praznujemo praznik dela, kar je logično, saj ga praznujejo tudi v večjem delu Evrope, ni pa znano, kaj praznujemo 2. maja.

Loading Poll…

Leta 2012 je vlada Janeza Janše zaradi varčevanja že ukinila 2. januar kot državni praznik. Leta 2016 je SMC, ki jo je takrat vodil Miro Cerar, predlagala, naj bo 2. januar spet praznik. Poslanci in poslanke so ta predlog podprli.

Letos že propadla ideja o novem državnem prazniku

Poslanci stranke SAB so letos v državnem zboru predlagali, da bi državni praznik, ki ne bi bil dela prost dan, obeležili tudi 11. novembra, ko praznujemo martinovo. Po njihovih besedah bi s tem predlogom dan povzdignili na državno raven in “simbolno združili vse vinogradnike, vinarje in ljubitelje vina”. Na Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide predloga niso podprli. Za so glasovali le trije člani odbora, proti pa jih je bilo deset.

Ta teden o praznikih tudi v DZ

Bodo pa teden o praznikih razpravljali tudi v državnem zboru. Poslanci in poslanke sicer ne bodo obravnavali Hojsovega predloga novih praznikov, ampak bodo debatirali o predlogu poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki predlaga, da bi se en dela prost dan prenesel na naslednji delovni dan, če dva koledarsko zaporedna praznika, ki sta hkrati tudi dela prosta dneva, prideta na soboto in nedeljo. Kot pojasnjujejo, se zavedajo, da ko praznik, ki je hkrati dela prost dan, pride na soboto ali nedeljo, prebivalke in prebivalci nimajo dodatnega prostega dne. Na odboru za delo bodo o tem razpravljali jutri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje