Hojs z župani o južni meji, kamor bodo napotili tudi rezervne policiste

Slovenija 30. Jun 202116:58 0 komentarjev
Aleš Hojs
Denis Sadiković/N1

Notranji minister Aleš Hojs je v okviru vladnega obiska Podravja obiskal mejni prehod Gruškovje in se srečal z župani občin ob južni schengenski meji. Te bodo tudi letos prejele sredstva zaradi povečanih stroškov ob nadzoru državne meje, pri nadzoru pa bodo sodelovali tudi rezervni policisti.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je ob današnjem obisku Podravja seznanil predvsem s perečo problematiko pretočnosti mejnega prehoda Gruškovje na slovensko-hrvaški meji, ki je v času poletne turistične sezone zelo obremenjen. V izjavi za medije po srečanju z župani občin ob južni schengenski meji v Podlehniku je minister dejal, da bo stopil v kontakt z družbo Dars in da sam vidi možne rešitve, s katerimi bi pospešili oziroma omogočili hitrejši pretok posebej tovornega prometa.

Poleg tega se bo policija kadrovsko okrepila. Vlada je namreč včeraj sprejela sklep o vpoklicu pomožnih policistov do 31. decembra letos, kar po ministrovih besedah pomeni, da bi tudi ti rezervni policisti lahko dodatno pomagali, še posebej v času vrhunca turistične sezone. V zvezi z vpoklicem je pojasnil še, da je vsa obremenitev policistov, ki bo v naslednjih mesecih “narejena v smislu državnega proračuna”, na nek način že predvidena v proračunu, v delu, ki je namenjen za plače.

Po ministrovih besedah bodo v naslednje pol leta zagotovo vpoklicali kakšnih tisoč rezervnih policistov po različnih lokacijah v Sloveniji. Kam ji bodo napotili največ, je, tako minister, težko reči.

Glede na to, da so pomožni policisti, pa jih pretežno napotijo na mesta, kjer lahko nudijo podporo rednim policistom. V glavnem gre za južno mejo, kjer lahko sodelujejo kot nadzorniki državne meje, tudi na mejnih prehodih lahko pomagajo, s tem da nimajo dostopa do vseh evidenc. Rezervne policiste lahko uporabljamo tudi za kontrolo prometa in pri ostalih manj zahtevnih aktivnostih policije, je dodal minister.

Tudi letos sredstva občinam južne meje

Glede pogovora z župani pa je minister Hojs povedal, da bo država tudi letos občinam južne oziroma zunanje schengenske meje namenila sredstva zaradi povečanih stroškov ob nadzoru državne meje. Skupno bodo občine letos dobile 2,5 milijona evrov, medtem ko je lani ta znesek za 32 občin znašal 2,8 milijona evrov, občine pa so sredstva prejele potem, ko so opozorile, da zaradi povečane prisotnosti policije in Slovenske vojske prihaja do povečane izrabe infrastrukture v občinah, posledično pa do višjih izdatkov.

Žica, meja
Borut Živulović/BOBO

Da bodo občinam na zunanji schengenski meji povrnili del stroškov, je sicer na današnji seji odločila vlada. Kot so zapisali v sporočilu za javnost po seji, gre za enkratno povračilo, ki se izvede na podlagi predloženih računov in utemeljitve namenske porabe in drugih listinskih dokazov. Župani občin ob zunanji schengenski meji jih morajo predložiti notranjemu ministrstvu do 30. novembra.

Med upravičene stroške sodijo stroški, nastali v letu 2021 zaradi obnove poti ob začasnih tehničnih ovirah na zunanji schengenski meji in občinskih poti, ki so dodatno obremenjene zaradi nadzora zunanje schengenske meje, stroški postavitve dodatnih virov razsvetljave, tehničnih sredstev in drugi stroški, ki nastajajo občinam z namenom povečati varnost občanov, so še pojasnili v sporočilu za javnost.

Občine zadovoljne

Župan Občine Podlehnik Sebastian Toplak je ocenil, da kljub temu da gre za nekoliko manj sredstev kot lani, pa so občine bile deležne tudi drugih povečanj sredstev, predvsem pri povprečnini, tako da meni, da so s tem, da dobijo ta sredstva, občine zadovoljne. Poleg tega so občine hvaležne, da je vlada to prepoznala, saj se bodo migracije po besedah Toplaka zagotovo še nekaj časa pojavljale in obmejne občine zaradi tega čutijo negativne učinke. Bi pa občine bile vesele, če bi to postala tudi sistemska rešitev, je dodal.

Toplak je izrazil zadovoljstvo, da je bil minister tudi na mejnem prehodu Gruškovje, ki je v času turistične sezone daleč najbolj obremenjen mejni prehod v državi. “To čutimo ne samo tisti, ki smo neposredno ob njem, ampak tudi ostale sosednje občine, kjer se ljudje izogibajo tem zastojem in tam povzročajo nove zastoje,” je razmere opisal župan Podlehnika.

Minister se je s sogovorniki pogovarjal tudi o varnostni problematiki v Podravju. Po izjavah županov je sodelovanje med policijo in lokalnimi skupnostmi izjemno dobro, tako da posebej izrazite problematike ni, je dejal minister.

Vlada se je na današnji seji seznanila tudi s trimesečnim poročilom vladne delovne skupine za pripravo predlogov za učinkovitejše varovanje državne meje, preprečevanje ilegalnih migracij in boju proti tihotapljenju ljudi. Delovna skupina je podala nekaj predlogov, ki jih bosta po sklepu vlade proučila ministrstvo za notranje zadeve in Slovenska obveščevalno-varnostna agencija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!