Hrastnik: kljub vladni omejitvi cen ogrevanja stiske ostajajo

Slovenija 26. Jan 202318:30 0 komentarjev
Radiator, energetska kriza
BOBO

Sredino vladno regulacijo cen daljinskega ogrevanja v občini Hrastnik pozdravljajo, saj bo regulirana cena skoraj za polovico nižja, kot bi bila brez regulacije. Kljub temu pa cene ogrevanja za nekatere občane, predvsem pa za javne zavode in društva, predstavljajo veliko finančno obremenitev, zato iščejo možnosti pomoči.

Zadovoljstvo z vladno regulacijo cen daljinskega ogrevanja za gospodinjstva je danes izrazil tudi župan Občine Hrastnik Marko Funkl. A podražitev kljub temu pomeni veliko obremenitev za občane, zato iščejo možnosti pomoči. Zaradi podražitev so v stiskah tudi nekatera društva in organizacije, več kot podvojila se bo tudi cena ogrevanja bazena.

Tarifna postavka za variabilni del cene toplote za gospodinjstva se v Hrastniku s povprečnih 65 evrov v prejšnjem letu letos viša na 98,7 evrov na megavatno uro, kar je tudi zgornja meja vladne regulacije za celotno Slovenijo. Če do regulacije ne bi prišlo, bi cena megavatne ure znašala 160 evrov brez DDV, kar pomeni, da bi bila podražitev več kot dvakratna, so po današnji novinarski konferenci sporočili iz Občine Hrastnik.

Vlada omejila cene daljinskega ogrevanja: kje bo to odslej cenejše?

Kljub regulaciji pa podražitev pomeni veliko obremenitev za občane, poudarjajo na občini. Z upravo Petrola so se dogovorili, da občanom, ki uporabljajo daljinsko ogrevanje, pošljejo dopis z argumentacijo, zakaj je prišlo do podražitve cen, in kontaktom, na katerega se lahko uporabniki obrnejo v primeru težav s plačevanjem ogrevanja, saj mora Petrol najti ustrezne rešitve za tovrstne primere. Možni so denimo obročno plačevanje, zamik plačila in drugo.

V stiski zavodi, javne ustanove in društva

Pomočnica direktorja hrastniške enote Centra za socialno delo Zasavje Barbara Berglez je izpostavila, da so v Hrastniku že leta največje stiske na področju materialne ogroženosti, kjer je na prvem mestu ogrevanje. Lani je bilo izdanih za 75.300 evrov izrednih pomoči, od tega približno 75 odstotkov za namen ogrevanja.

“Zaenkrat na centrih za socialno delo niso prejeli kakšnih navodil o sistemskih rešitvah glede podražitve cen ogrevanja, ki pa jih je treba vzpostaviti na državni ravni,” so z občine zapisali v sporočilu za javnost. Zato bodo do ureditve situacije stiske blažili z izrednimi denarnimi pomočmi ter svetovanjem in napotitvami na ostale organizacije.

Je pa župan izrazil veliko nezadovoljstvo nad cenami ogrevanja za javne zavode in nekatera društva. V Hrastniku namreč delujejo tudi društva, ki plačujejo ceno za poslovni odjem in bodo ogrevanje morala plačevati po ceni 291 evrov na megavatno uro brez DDV, kar lahko ogrozi njihov obstoj, opozarjajo na občini. Izpostavil je, da sta med njimi tudi Rdeči križ Hrastnik in Prostovoljno gasilsko društvo Hrastnik, ki sta organizaciji izjemnega pomena in bi morali delovati nemoteno.

Vlada je sicer prav danes zamejila tudi ceno plina za daljinsko ogrevanje za zaščitene odjemalce, med katere spadajo socialne službe, vrtci, osnovne šole in zdravstveni domovi. A župan Funkl je izrazil željo, da bi bila v ta ukrep vključena tudi društva in drugi javni zavodi. Prav tako je v dogovorih z upravo Petrola pozval, da se društva izvzame iz določitve cen za poslovni odjem.

Za vrtce, šole in zdravstvene domove bo cena zemeljskega plina zamejena

Med drugim je predsednik Rudarske godbe Hrastnik Božo Majcen opozoril, da naj bi se njihovi letni stroški ogrevanja dvignili z 2.800 evrov na 6.200 evrov. Sami letno pridobijo zgolj od 2.000 do 2.500 evrov sredstev iz članarin, prostovoljnih prispevkov in donacij, zato je izrazil veliko skrb za obstoj in delovanje društva.

Ogrevanje hrastniškega bazena več kot dvakrat dražje

Naraslo bo tudi ogrevanje hrastniškega bazena, in sicer z 42.000 evrov na 98.000 evrov letno, zato je župan tudi na sestanku s predstavniki Petrola izpostavil to problematiko in skrb, kaj se bo zgodilo s tem objektom, če občina ne bo zmogla tolikšnega finančnega bremena. “Ker je bazen energetsko saniran v partnerstvu s Petrolom, z njihove strani pričakujemo aktivno pomoč pri iskanju rešitev,” so navedli na občini.

Na letni ravni pa bodo po podatkih Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik skupni stroški ogrevanja športnih in kulturnih objektov pod okriljem zavoda narasli s 85.000 evrov na 220.000 evrov, od tega bo samo cena ogrevanja bazena znašala skoraj 100.000 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!