Hrvaške kune se poslavljajo: kako in kje jih pravočasno zamenjati?

Slovenija 24. Okt 202214:41
kuna kune hrvaška
Profimedia

Hrvaška se bo 1. januarja 2023 pridružila evrskemu območju in kot uradno valuto uvedla evro. S tem bodo zdaj veljavne hrvaške kune umaknili iz obtoka. V Sloveniji je kune mogoče zamenjati v bankah in hranilnicah ter menjalnicah, ki imajo za to dovoljenje Banke Slovenije. Januarja in februarja prihodnje leto bo bankovce hrvaških kun v evre mogoče brez provizije zamenjati tudi na blagajni Banke Slovenije.

Evrskemu območju se bo 1. januarja 2023 kot 20. članica priključila Hrvaška. Med 1. in 14. januarjem bo na Hrvaškem obdobje dvojnega obtoka, ko bo možno plačevanje tako v kunah kot v evrih, po tem obdobju pa plačevanje v kunah ne bo več mogoče. Menjalno razmerje med hrvaško kuno in evrom je že določeno in znaša 7,5345 kune za 1 evro. Podrobnejše informacije o uvedbi evra so na voljo na spletnih straneh hrvaške centralne banke.

“V Banki Slovenije ob tem pojasnjujemo, da je preostale hrvaške kune možno zamenjati v evre v okviru rednega delovanja poslovnih bank oziroma hranilnic ter posameznih menjalcev. Od njihove poslovne odločitve pa je odvisno, ali bodo in pod kakšnimi pogoji možnost menjave omogočili tudi po 1. januarju 2023,” so sporočili iz Banke Slovenije.

Kot so še dodali, bodo v skladu z ustaljeno prakso Evropske centralne banke, bankovce kun brez provizije menjali od 1. januarja do 28. februarja 2023, ne bo pa možna menjava kovancev in bankovcev starejših serij. “Menjava bo potekala na blagajni Banke Slovenije (lokacija in odpiralni čas sta na voljo na spletni strani). Vsota, ki jo bo lahko posameznik zamenjal na dan, je omejena na skupni znesek 8.000 hrvaških kun. Po izteku tega obdobja brezplačne menjave bankovcev hrvaške kune v Banki Sloveniji ne bomo več izvajali. Vsi, ki boste želeli hrvaške kune zamenjati v evre od marca 2023 naprej, boste to lahko storili na Hrvaškem v skladu s pogoji, kot jih je določila hrvaška centralna banka. Več informacij o tem je na voljo na spletni strani euro.hr,” so pojasnili v Banki Slovenije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar