Hrvata ukradla podatke Slovenca in odprla bančni račun v Litvi

Slovenija 10. Jan 202410:41 1 komentar
poslovnež, moški v obleki, denar, evro, plačevanje
Foto: PROFIMEDIA

Hrvaška državljana sta se polastila osebnih podatkov slovenskega državljana, v tujini odprla transakcijski račun in se skušala na račun žrtve pretkano dokopati do večje vsote denarja.

Kriminalisti so na okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper dva hrvaška državljana, sporoča Policijska uprava (PU) Novo mesto.

Osumljenca sta se želela okoristiti na račun nič hudega slutečega slovenskega državljana. S ponarejeno osebno izkaznico oziroma osebnimi podatki žrtve zlorabe sta odprla transakcijski račun v Litvi. Nato sta ponaredila večje število menic (tj. vrednostnih papirjev, ki služijo kot plačilno sredstvo) osmih slovenskih podjetij, v skupni vrednosti 1,7 milijona evrov, in jih poslala osmim slovenskim bankam. Kot pošiljatelja in meničnega upnika sta navedla oškodovanega Slovenca.

Če bi poslane menice nekdo unovčil, bi bil denar nakazan na transakcijski račun v Litvi, osumljenca pa bi pridobila veliko protipravno premoženjsko korist.

Pristojne službe so zdaj na okrožno tožilstvo zoper osumljenca podale kazensko ovadbo zaradi suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe osebnih podatkov ter poskusa ponarejanja in uporabe ponarejenih vrednotnic ali vrednostnih papirjev, je še sporočila PU Novo mesto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje