Hutijevci napadli ameriški rušilec. Operacija EU bo defenzivne narave

Slovenija 31. Jan 202415:09 > 19:55 4 komentarji
Hutijevci v Rdečem morju
Hutijevci v Rdečem morju (Foto: Houthi Military Media via REUTERS)

Jemenski hutijevci so proti ameriškemu rušilcu izstrelili protiladijsko raketo. Po besedah ameriške vojske so raketo sestrelili, medtem ko o škodi in žrtvah niso poročali, navaja AFP.

Jemenski hutijevci so izvedli nov napad na ameriško vojaško ladjo v Rdečem morju. Kot so sporočili davi, so proti rušilcu USS Gravely izstrelili več raket. Nekaj ur pred tem je osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom) sporočilo, da je omenjeni rušilec eno hutijevsko raketo sestrelil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Pomorske sile jemenskih oboroženih sil so s pomočjo vsemogočnega Boga izstrelile več (…) raket na ameriški rušilec USS Gravely v Rdečem morju,” so v izjavi zapisali jemenski uporniki.

Poveljstvo ameriške vojske je nekaj ur pred tem sporočilo, da je omenjeni rušilec v torek okoli 23.30 po lokalnem oziroma 21.30 po srednjeevropskem času eno hutijevsko raketo sestrelil. “Hutijevski borci, ki jih podpira Iran, so izstrelili eno protiladijsko raketo z območja Jemna pod njihovim nadzorom,” je v izjavi zapisal Centcom.

Dodal je, da je rušilec USS Gravely raketo sestrelil, medtem ko o škodi in žrtvah niso poročali, navaja AFP.

Napadi na ladje v Rdečem morju se vrstijo od novembra

Gre za zadnjega v vrsti incidentov v Rdečem morju, kjer hutijevci od novembra napadajo tovorne ladje. Sprva so trdili, da iz solidarnosti s Palestinci v Gazi napadajo le plovila, povezana z Izraelom. Kasneje so za legitimne tarče razglasili tudi ameriške in britanske ladje.

Oborožene sile ZDA in Velike Britanije so zato v zadnjem času izvedle več skupnih povračilnih napadov, katerih cilj je bil zmanjšati sposobnost hutijevcev za napadanje mednarodnega ladijskega prometa v Rdečem morju. ZDA so ob tem izvedle tudi več samostojnih napadov s ciljem uničevanja orožja jemenskih upornikov.

Pomorska operacija EU v Rdečem morju bo povsem defenzivne narave

Pomorska operacija EU v Rdečem morju, kjer jemenski hutijevci napadajo tovorne ladje, bo povsem defenzivne narave, je po današnjem neformalnem zasedanju obrambnih ministrov v Bruslju povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Izrazil je prepričanje, da bo vzpostavljena najkasneje 19. februarja.

#related-news_5

“Pomorska varnost v Rdečem morju se je v zadnjih tednih močno poslabšala. Priprave nove pomorske operacije, ki se bo imenovala Aspides, precej napredujejo,” je povedal Borrell. Misija bo po njegovih besedah povsem defenzivne narave, njena naloga bo spremljanje trgovskih ladij in odvračanje s prisotnostjo. Delovala bo zgolj na morju in ne bo izvajala nobenih operacij na kopnem, je še povedal. “Cilj je, da bi to misijo vzpostavili in zagnali najkasneje 19. februarja. Upam, da se bo to zgodilo, oziroma sem prepričan, da se bo,” je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik. 19. februarja bo potekalo zasedanje zunanjih ministrov.

Zagotovil je, da se bo evropska operacija pri svojem delovanju tesno usklajevala z mednarodnimi partnerji. ZDA namreč v Rdečem morju že izvajajo operacijo, namenjeno zaščiti ladij. V njej s plovili sodeluje tudi nekaj evropskih držav. Poleg tega so ZDA skupaj z Veliko Britanijo že večkrat napadle položaje hutijevcev v Jemnu.

Kot so po zasedanju sporočili z obrambnega ministrstva, tudi Slovenija podpira močnejše angažiranje EU v podporo svobodi plovbe na območju Rdečega morja in Adenskega zaliva ter posledično večjo strateško avtonomijo EU. Močnejša vloga EU je nujna za zagotovitev neoviranega pomorskega transporta skozi strateško pomembne ožine tega območja, za zaščito interesov Slovenije in EU, so zapisali. Slovenija sicer po neuradnih informacijah v misiji ne bo sodelovala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje