Igor Šoltes bo kandidiral na listi SD

Slovenija 24. Jan 202210:11 > 10:25 4 komentarji
Borut Zivulovic/BOBO

Socialni demokrati pri sestavljanju kandidatne liste za aprilske državnozborske volitve posebno pozornost namenjajo Ljubljani, saj so bili na zadnjih volitvah zlasti razočarani nad izidom v prestolnici. Poleg predsednice SD Tanje Fajon bo v Ljubljani kandidirala podpredsednica stranke Dominika Švarc Pipan, prav tako nekdanji predsednik računskega sodišča in nekdanji evropski poslanec Igor Šoltes.

Socialni demokrati zaključujejo svojo kandidatno listo za aprilske volitve. Zlasti veliko pozornost namenjajo Ljubljani, kjer jih je na zadnjih državnozborskih volitvah močno nadigrala stranka Levica. Tako bo tokrat na kandidatni listi SD v prestolnici poleg predsednice Socialnih demokratov Tanje Fajon kandidirala tudi podpredsednica stranke Dominika Švarc Pipan. Kandidaturo je že javno napovedal igralec, televizijski in radijski voditelj Jonas Žnidaršič, ki naj bi se pomeril na Vrhovcih. V zadnjih dneh pa je dozorela tudi odločitev, da se bo na listi Socialnih demokratov za vstop v državni zbor potegoval bivši evropski poslanec Igor Šoltes.

Šoltes je leta 2004 postal predsednik računskega sodišča, in sicer po tem, ko prvi trije kandidati, ki jih je za to mesto predlagal takratni predsednik republike Janez Drnovšek, v državnem zboru niso zbrali dovolj podpore. Po izteku mandata na čelu računskega sodišča je bil izvoljen za evropskega poslanca. Bil je nosilec liste stranke Verjamem, ki jo je sam ustanovil in ki je po njegovi izvolitvi ugasnila. V Evropskem parlamentu se je Šoltes pridružil politični skupini Zelenih. Pred dvema letoma je vstopil v stranko Desus in na evropskih volitvah kandidiral na čelu njene liste. Stranka upokojencev je bila sicer Šoltesova tretja stranka – njegova prva izbira je bila ZSMS – LDS.

Desusu leta 2019 ni uspelo priti v Evropski parlament – dobil je 5,67 odstotka glasov. Vendar pa Šoltesov rezultat niti ni bil slab; z 21.000 preferenčnimi glasovi se je uvrstil na peto mesto med kandidati vseh strank.

Šoltes nam je informacijo, da bo kandidiral na listi SD, potrdil, svoje odločitve pa za zdaj ni želel komentirati.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje