Igor Zorčič na ustanovnem kongresu: Lide bo alternativa vsemu slabemu

Slovenija 12. Jan 202218:04 > 19:14 3 komentarji
Zorčič
Lide

Ustanovljena je nova liberalna stranka Lide, na njenem čelu je predsednik državnega zbora Igor Zorčič. V govoru je izpostavil, da sedanji politični protagonisti - pa naj bodo v vladi ali opoziciji - ne znajo stopiti iz začaranega kroga medsebojnih obtožb, žaljivk in groženj. Ob tem je napovedal, da bo Lide "alternativa vsemu slabemu".

Ustanovljena je nova liberalna stranka Lide – Liberalni demokrati, na čelo katere je bil na današnjem ustanovnem kongresu izvoljen predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Ta je sicer eden od do treh članov predsedstva stranke, vendar ostali dve mesti še nista zasedeni, saj so ju pustili nezapolnjeni kot znak prihodnjega povezovanja. Po statutu naj bi sicer člani predsedstva izmed sebe izvolili prvega predsednika.

Na ustanovni seji pa so že izvolili svet stranke, njegovi člani so med drugim odvetnica Andrejka Ribnikar, predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar, direktorica Legebitre Lana Gobec in nekdanji policijski inšpektor Štefan Skalar. Med bolj znanimi ustanovitelji stranke je še nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar.

Stranka se umešča v levo sredino, je v izjavi za medije povedal Zorčič. Ob tem je dodal, da ne bo osredotočena okoli ene osebe, ampak okoli programa.

Za ustanovitev nove stranke je Zorčič navedel dva osrednja razloga: škodljivost trenutnih političnih razmer za državljane in za ugled države ter odsotnost politične stranke, v kateri bi številni državljani prepoznali svoje vrednote in pričakovanja.

Po Zorčičevih navedbah je družbeno ozračje zastrupljeno, politika je prežeta z medsebojnimi zamerami, medstrankarsko sodelovanje temelji na pričakovanih finančnih, kadrovskih in političnih koristih. Največjo odgovornost za takšno stanje po Zorčičevem prepričanju nosi vladajoča koalicija, ki se ukvarja z razgradnjo neodvisnih medijev, policije, tožilstva in pravosodja, ne spoštuje zakonov, po Twitterju obračunava z državljani.

“Na drugi strani tudi opozicija ne ponuja zadovoljive alternative. Zgolj nasprotovanje predsedniku vlade ali njegovi stranki, žuganje, s kom vse se posamezne stranke opozicije ne bodo pogovarjale, in opisovanje trenutnega stanja s težkimi besedami ni dovolj. To ni nič. To je lahko kritika, ni pa vizija,” je v govoru poudaril prvi mož Lide in svojo stranko označil kot “alternativo vsemu slabemu”.

Po Zorčičevih besedah Lide ni zgolj “anti-Janša stranka”. Kot njene osrednje vrednote je navedel svobodo, odgovornost, toleranco in enakopravnost. Te vrednote je novoustanovljena stranka izpostavila tudi v svojem programu.

Igor Zorčič Igor Zorčič
Borut Živulovič/BOBO
Lide Lide
Lide
Igor Zorčič Igor Zorčič
Borut Živulovič/BOBO
lide lide
Lide

Kaj obljublja Lide?

V Lide napovedujejo, da se bodo zavzemali za krepitev najširšega družbenega sloja, t.i. srednjega razreda, ki da vedno bolj izginja, ter za zaščito najbolj ranljivih.

Spisali so 13 ključnih zavez za normalizacijo Slovenije. V prvi se zavzemajo za zavezništvo političnih strank in civilne družbe, kar potrjuje njihovo napoved, da bodo poskušali oblikovati širšo predvolilno povezavo z nastajajočo stranko Roberta Goloba, prav tako bi lahko pri skupnem nastopu na volitvah sodeloval prečiščeni Desus pa stranka Jureta Lebna Z.dej … Sodeč po nekaterih informacijah pa je navdušenje za povezavo z Golobovo načrtovano stranko v Lide večje, kot je v Golobovih krogih interes za sodelovanje z Zorčičevimi.

Lide se vidi v prihodnji vladi in obljublja, da bo ta spoštovala vse veje oblasti in institucije ter dvosmerno in odgovorno komunicirala z državljani. Naslednja napoved je, da bodo ustavili razkroj pravne države in okrepili zaupanje v ključne družbene podsisteme, kot so sodstvo, državno tožilstvo, policija, javni mediji in podjetja v državni lasti.

V Zorčičevi stranki tudi želijo, da bi se povrnilo zaupanje v politiko, kar naj bi dosegli z vzpostavitvijo visokih etičnih standardov in spremembami volilnega sistema, s katerimi se bo povečal vpliv volivcev. Napovedujejo tudi okrepitev javnega zdravstvenega sistema in njegovo večjo učinkovitost.

V Lide obljubljajo tudi zaustavitev zadolževanja države na račun financiranja politično všečnih ukrepov. Javna sredstva pa naj bi v večji meri namenili krepitvi gospodarskega potenciala in izgradnji javne infrastrukture. Tudi Lide stavi na zeleno, na zunanjepolitičnem področju pa napoveduje podporo močni in enotni Evropski uniji.

Med ključnimi zavezami za normalizacijo Slovenije je stranka Igorja Zorčiča izpostavila oblikovanje pravnega okvirja, ki bo omogočil neodvisnost medijev in zagotovil večji vpliv civilne družbe pri upravljanju javnih medijskih hiš. Izpostavili so še odpravo nepravičnih plačnih nesorazmerij in učinkovit pregon korupcije. Pozabili niso niti na šport. Kot zadnjo točko so namreč izpostavili pomen telesne vadbe na imunski sistem in dvig fizične zmogljivosti otrok.

Robert Golob nadaljuje sestanke s prvaki strank KUL. Kot poudarja, koalicijo KUL vidi kot potencialnega zaveznika. Potem ko se je v torek na spoznavnem srečanju sestal s predsednico SD Tanjo Fajon – izmenjala sta poglede na aktualno politično dogajanje in stanje v državi – je danes navezal še stik s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem in s koordinatorjem Levice Lukom Mescem. Z njima naj bi se ločeno sestal prihodnji teden. Po posamičnih sestankih s prvaki strank KUL naj bi sledilo še srečanje z vsemi skupaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje