Incident na gimnaziji: prerivanje med profesorjem in dijakom

Slovenija 01. Feb 202409:55 12 komentarjev
Prazna učilnica
Fotografija je simbolična (Žiga Živulovič jr./BOBO)

Na eni od pomurskih gimnazij se je pretekli teden zgodil incident med mladoletnim dijakom in profesorjem. Zaradi neupoštevanja navodil naj bi profesor porinil dijaka, ta pa naj bi ga udaril. Na gimnaziji teh neuradnih informacij, ki krožijo med starši dijakov, niso potrdili, dejali so le, da je šlo za prerivanje. So pa zadevo predali v obravnavo pristojnim organom. Profesorja so umaknili iz poučevanja razreda, v katerem se je zgodil incident. Primer preiskuje policija, zaradi suma kaznivega dejanja vodi predkazenski postopek.

Prejšnji teden sta se v eni od pomurskih gimnazij sprla profesor in dijak, vse skupaj pa je vodilo v prerivanje. Kot je za N1 potrdil ravnatelj gimnazije, dijak ni upošteval navodil profesorja. Po naših neuradnih informacijah se dijak ni želel sezuti, to pa naj bi bil tudi povod za prerivanje.

Profesorja po incidentu, v katerem ni bil nihče poškodovan, niso suspendirali, so pa uvedli disciplinski postopek in ga umaknili iz izobraževalnega procesa v razredu, v katerem je omenjeni dijak. Ravnatelj trdi, da do zdaj sicer pritožb nad delom profesorja ni bilo.

V reševanje problematike so vključili šolsko svetovalno službo. Opravili so več razgovorov na to temo, uvedli pa tudi preventivne ukrepe, da se podobni dogodki ne bi ponavljali. Po ravnateljevih besedah so storili vse za zaščito dijaka. Ker gre za mladoletno osebo ni želel komentirati, kakšne postopke so sprejeli zoper dijaka, je pa potrdil, da ta normalno obiskuje pouk.

Ravnatelj se je zahvalil tudi staršem za sodelovanje in razumevanje. “Postopek smo izvedli v skladu s protokolom in zadeva je urejena,” je povedal.

Z inšpektorata za šolstvo so za N1 sporočili, da jih je ravnatelj o dogodku obvestil, ga pa niso obravnavali. “Samo zadevo (ravnatelj, op. a.) obravnava v skladu z delovnopravno zakonodajo in vzgojnim delom v šoli, v okviru katere ima dejansko samo ravnatelj tudi vlogo in odgovornost,” so zapisali.

Prijavo o dogodku so minuli teden prejeli tudi na policiji, a zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo posredovati podrobnosti preiskave. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja vodijo predkazenski postopek, o vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo, so za N1 sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje