Informacije N1: Slovenija naj bi se izognila kazni Evropske komisije

Slovenija 16. Nov 202311:46 5 komentarjev
Luka Mesec
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Danes je začela veljati novela zakona o delovnih razmerjih. S tem naj bi se Slovenija kljub nekajdnevni zamudi pri implementaciji evropskih direktiv v naš pravni red izognila tožbi Evropske komisije.

Danes je začela veljati novela zakona o delovnih razmerjih, s katero je Slovenija v svoj pravni red prenesla dve evropski direktivi. Če tega ne bi storila, bi jo lahko doletela kazen, ki bi se po nekaterih simulacijah gibala okoli 1,5 milijona evrov. Tako pa kljub nekajdnevni zamudi zaradi veta državnega sveta – rok za implementacijo evropskih direktiv je bil 10. november – Slovenije po naših zanesljivih informacijah ni na seznamu držav, proti katerim bo Evropska komisija sprožila tožbo.

V skladu z evropsko direktivo novela zakona o delovnih razmerjih prinaša oskrbovalski dopust. To pomeni, da so delavci upravičeni do petih dni neplačanega dopusta letno, če morajo zaradi zdravstvenih razlogov poskrbeti za družinskega člana. Prav tako lahko po novem tudi delavec predlagal izboljšanje delovnih pogojev v pogodbi o zaposlitvi, na primer pogodbo za nedoločen namesto za določen čas. Tretja pomembna novost, ki jo Slovenija uvaja v skladu z evropsko direktivo, pa je subsidiarna odgovornost naročnikov v gradbenem sektorju, Če naročnik ne bo plačal podizvajalcev, podizvajalci pa ne bodo imeli denarja za plače svojih delavcev, bo za to odgovarjal tudi naročnik in ne samo podizvajalci. “S tem rešujemo problem, kakršnega smo, recimo, spremljali, ko je počil gradbeni balon pri gradnji Stožic,” je ob noveliranju male delavske ustave poudaril minister za delo Luka Mesec.

Novela zakona o delovnih razmerjih prinaša tudi druge spremembe v korist delavcev, ki jih je predvidela že koalicijska pogodba. Agencijski delavci na čakanju so bili do zdaj upravičeni do 70 odstotkov minimalne plače, po novem pa bodo dobili 80 odstotkov plače, ki bi jim pripadala, če bi delali. Zakonsko se določa pravica do odklopa. Ta delodajalcu nalaga, da sprejme ukrepe, kako delavcu ne bo posegal v pravico do počitka.

Novela prinaša tudi pravno varstvo pri pisnem opozorilu pred odpovedjo pa dodatno zaščito sindikalnih zaupnikov. Za žrtve nasilja v družini se uvaja možnost uveljavljanja dela s krajšim delovnim časom in pravica do petih delovnih dni plačane odsotnosti v posameznem koledarskem letu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje