Inšpektorat ugotavlja, ali so mladoletne v Sloveniji cepili z vektorskimi cepivi

Koronavirus 07. Okt 202119:50 > 22:15 0 komentarjev
Cepljenje na Portugalskem
Pedro Nunes/REUTERS

Zdravstveni inšpektorat je uvedel postopek inšpekcijskega nadzora v zvezi s cepljenjem mladoletnih otrok z vektorskimi cepivi, so potrdili na inšpektoratu. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je inšpektoratu podatke za potrebe nazora na njegovo zahtevo posredoval v torek. Več podrobnosti do zaključka postopka ne dajejo. Ločen nadzor bo opravila tudi zdravniška zbornica.

Kot smo poročali, je bilo v Sloveniji do 1. oktobra cepljenih 31.908 mladoletnikov. V Sloveniji sta za uporabo pri mlajših od 18 let odobreni le cepivi Pfizer in Moderna, toda statistika beleži med mladoletnimi tudi 219 cepljenj z Janssenom in 45 z AstraZeneco.

Glede vprašanja, kako je mogoče, da je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) med mladoletnimi tudi 219 cepljenih z Janssenom in 45 z AstraZeneco, je ministrstvo za zdravje 1. oktobra zahtevalo izredni strokovni nadzor zaradi domnevnega cepljenja mlajših od 18 let na nekaterih cepilnih mestih. Cepivi Janssen in AstraZeneca namreč nista registrirani za to starostno skupino.

Ministrstvo je za prednostno izvedbo nadzora zaprosilo Zdravniško zbornico Slovenije. Ta je na podlagi vloge za nadzor, ki jo je prejela, ministrstvo prosila za dopolnitev dokumentacije, so za STA pojasnili na zbornici.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci potrdil, da so prošnjo zbornice prejeli, a da so jo preusmerili na NIJZ. Zbornica naj bi po informacijah STA zahtevala dokumentacijo, iz katere je razvidno, da je prišlo do cepljenja otrok z vektorskimi cepivi.

Medtem so iz NIJZ sporočili še, da v povezavi s časovnim sosledjem smrtnega primera po cepljenju s cepivom Janssen še vedno poteka zbiranje zdravstvene dokumentacije, ki jo bo NIJZ posredoval komisiji na ministrstvu za potrebe obravnave primera.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!