Inštitut 8. marec po razkritju na N1: Minister za zdravje naj odstopi

Slovenija 03. Jun 202321:42 34 komentarjev
Inštitut 8. marec
Borut Živulović/BOBO

Po sredinem razkritju pričevanj na N1 o nasilju nad nekaterimi pacienti v ljubljanski psihiatrični kliniki, Inštitut 8. marec zahteva odstop ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. "Pozabil je na stiske ljudi. Na potencial nasilja. Na svojo objektivno in subjektivno odgovornost za to stanje. To je nedopustno in zato naj odstopi," so zapisali.

Inštitut 8. marec po razkritju pričevanj na N1 o nasilju nad pacienti na Univerzitetni psihiatrični kliniki v Ljubljani zahteva odstop ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.

Nekateri zaposleni na ljubljanski psihiatrični kliniki so po navedbah sogovornikov N1 nasilni do pacientov.

Opisali so prisilno dajanje zdravil, pritiskanje blazine na obraz, dušenje, modrice, vlečenje za moda, večtedenske bolečine po nasilnih dejanjih, … Izkušnje je za N1 izpovedalo več žrtev, nekdanjih in sedanjih zaposlenih na kliniki.

Celotno preiskovalno novinarsko zgodbo, ki smo jo objavili v rubriki Poglobljeno na N1, lahko preberete v članku: Kaj se dogaja na psihiatrični kliniki Ljubljana: razkrivamo pričevanja o nasilju.

Psihiatrična klinika Ljubljana
Psihiatrična klinika Ljubljana. (foto: Denis Sadiković/N1)

Ministrstvo za zdravje je dva dni po objavi obsodilo “vsakršno obliko nasilja, naj bo to v zdravstvenih ustanovah ali drugje”. A minister za zdravje in direktor Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder sta izjavo za N1 o tem zavrnila.

Ministrstvo in kliniko je k resnejšemu ukvarjanju s to problematiko spodbudila šele objava N1, so še povzeli v Inštitutu 8. marec, čeprav so bili na ministrstvu s sumi nasilja na kliniki seznanjeni že marca.

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan (foto: Žiga Živulovič jr. /Bobo)

“Minister torej več kot mesec dni ni ukrepal. Pustil je, da vse še naprej teče, brez sprememb. Pozabil je na stiske ljudi. Na potencial nasilja. Na svojo objektivno in subjektivno odgovornost za to stanje. To je nedopustno in zato naj odstopi,” pišejo v inštitutu, ki ga vodi Nika Kovač.

Zapisali pa so še: “Odstopi pa naj tudi zaradi ponekod celo povečanih čakalnih vrst. Zaradi predloga sprememb Zakona o zavodih, ki bi vladi in županom omogočal neposredno razrešitev direktorjev zavodov, vse od direktorjev bolnišnic do ravnateljev osnovnih šol, ki je po zanesljivih informacijah nastal prav na njegov predlog. Ker smo ponovno priča korupcijskim škandalom pri investicijah in pri nakupih zdravstvene opreme. In nenazadnje, ker v letu dni ni okrepil javnega zdravstva, ampak nadaljeval trend njegove postopne privatizacije”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje