Bešič Loredan in Šabeder zavrnila izjavo o nasilju. Kaj se bo zgodilo v sredo?

Poglobljeno 02. Jun 202321:28 13 komentarjev
Šabeder in Bešič Loredan
Šabeder in Bešič Loredan. Slika je fotomontaža. (vir: N1)

Dva dni po naši objavi pričevanj o nasilju nad pacienti na Univerzitetni psihiatrični kliniki v Ljubljani, v kateri je svoje izkušnje izpovedalo več žrtev in zaposlenih, je ministrstvo za zdravje obsodilo "vsakršno obliko nasilja, naj bo to v zdravstvenih ustanovah ali drugje". Minister za zdravje in direktor Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu sta izjavo za N1 o tem zavrnila. Kot je razumeti, se pripravlja izredni sistemski nadzor, gradivo naj bi bilo še v pripravi. Na ministrstvu so kategorično zavrnili navedbe, da ob sumu nasilja v tej zdravstveni ustanovi niso ustrezno ukrepali. Dejstvo pa je, da so bili s sumi nasilja seznanjeni že marca. Po naših informacijah je tako ministrstvo kot kliniko k resnejšemu ukvarjanju s to problematiko spodbudil šele naš članek. "Namesto kulture varnosti imamo spiralo molka," so za N1 danes komentirali v Zvezi organizacij pacientov Slovenije. Zaradi našega članka je za sredo sklicana izredna seja sveta zavoda psihiatrične klinike Ljubljana.

Ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in direktorja Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (Unkiz) Aleša Šabedra smo prosili za izjavo, potem ko smo v sredo objavili članek o pričevanjih o nasilju na Psihiatrični kliniki Ljubljana, a sta izjavo oba brez pojasnila zavrnila. V sporočilu, ki smo ga na ministrstvo za zdravje (MZ) naslovili v sredo popoldne, takoj po objavi prispevka, smo vprašali, kako minister za zdravje komentira navedbe o nasilju nad pacienti in kako bo zagotovil, da bo obravnava psihiatričnih pacientov na kliniki strokovna in varna za vse ter kako bo ministrstvo ukrepalo in kdaj.

Aleša Šabedra smo vprašali, zakaj še ni sprejel sklepa o sistemskem nadzoru in kako se odziva na očitke, da kljub temu, da so bile že v poročilu Zbornice zdravstvene nege (Zbornice – zveze) o izrednem strokovnem nadzoru na Univerzitetni psihiatrični kliniki (UPK) Ljubljana zelo resne navedbe o nasilju ter da je bila zbornica po opravljenem nadzoru zaskrbljena, več kot dva meseca od seznanitve ni ukrepal.

Kot rečeno, sta oba izjavo zavrnila.

V splošnem sporočilu, ki ga je ministrstvo danes popoldne poslalo vsem medijem, so dvakrat poudarili, da so “ob prvi informaciji o domnevnem nasilju nad pacienti v UPK Ljubljana odreagirali takoj in z vso resnostjo ter skrbnostjo pristopili k raziskovanju situacije”. “Zato kategorično zavračamo navedbe, da MZ v dotičnem primeru ni ukrepalo,” so še zapisali.

Psihiatrična klinika Ljubljana
Denis Sadiković/N1

Seznanjeni od marca

Poročali smo že, da je ministrstvo že od marca seznanjeno s poročilom izrednega strokovnega nadzora, ki ga je Zbornica – zveza decembra 2022 opravila v UPK Ljubljana. Zbornica – zveza je v poročilu opozorila, da v okviru nadzora ni mogla ne potrditi ne ovreči suma nasilja nad pacienti. “Skozi celoten postopek (nadzora, op. a.) nismo mogli nedvoumno potrditi in ne ovreči, da se nasilna dejanja dogajajo. Ostaja neprijeten in skrb vzbujajoč občutek, ker ni bilo mogoče ugotoviti vseh dejstev,” je za N1 povedala vodja nadzorne komisije Zbornice – zveze Draga Štromajer. Podobno so opozorili tudi v poročilu.

Pred dvema dnevoma pa smo na N1 v rubriki Poglobljeno objavili članek, ki je nastal na podlagi nekajtedenske novinarske preiskave in v katerem je več virov potrdilo, da so bili žrtve oziroma priče nasilju na Psihiatrični kliniki Ljubljana. O tem so za N1 pričali tako pacienti kot tudi nekateri zaposleni in nekdanji zaposleni, ki zasedajo ali so zasedali zelo različna delovna mesta na ljubljanski psihiatrični kliniki. Predsednica Zbornice – Zveze Monika Ažman je po objavi našega članka poudarila, da je ta članek zajel širšo sliko od tega, kar je pokazal njihov nadzor. “Navedbe pacientov v članku, ki jih naš nadzor ni vključeval, lahko podkrepijo nekatera dejstva, ki smo jih ugotovili tudi mi,” je dejala.

Kot izhaja iz časovnice, ki so nam jo že prejšnji teden posredovali z ministrstva za zdravje, so zadevo že 6. marca, takoj po prejetju obvestila o nadzoru Zbornice – zveze, obravnavali na kolegiju ministra. Zadeva je bila nato 15. marca odstopljena v reševanje Unkizu. Direktorat za zdravstveno nego je 24. aprila Unkizu posredoval interni predlog za izvedbo izrednega sistemskega nadzora na Psihiatrični kliniki Ljubljana, ki pa – torej več kot mesec dni kasneje – še vedno ni bil uveden. Kaj se je dogajalo od 24. aprila do zdaj, v sporočilu za javnost niso pojasnili.

Kaj je sistemski nadzor?

Sistemski nadzor, o katerem naj bi odločil Unkiz, se v skladu s področnim pravilnikom nanaša na ugotavljanje kakovosti in varnosti dela zdravstvenih delavcev, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Gradivo za odločanje o uvedbi sistemskega nadzora je po njihovih besedah trenutno še v pripravi, saj da je treba preučiti vse prejete predloge “z namenom pravilne identifikacije in usmeritve nadzornih dejanj”. “Sistemski nadzor bo zajemal hkrati upravni in strokovni nadzor s svetovanjem na vseh področjih delovanja UPK Ljubljana, saj na ministrstvu za zdravje menimo, da je z vidika zagotavljanja kakovosti in varnosti delovnih procesov treba presojati tako organizacijski kot tudi strokovni del,” so zapisali.

Časovnica

– 2. marec: MZ prejme preliminarno poročilo Zbornice – zveze. UPK Ljubljana zaprosijo za dodatna pojasnila. O poročilu obvestijo MDDSZ.

– 6. marec: Zadevo obravnavajo na kolegiju ministra.

– 15. marec: Zadevo v reševanje dobi Unkiz.

– 24. marec: MZ prejme končno poročilo zbornice.

– 14. april: Unkiz pošlje UPK Ljubljana poziv k izjasnitvi.

– 20. april: Unkiz prejme odgovor UPK Ljubljana.

– 24. april: Unkiz od direktorata za zdravstveno nego prejme interni predlog za izvedbo sistemskega nadzora.

– 31. maj: Na N1 objavimo preiskovalni članek s pričevanji žrtev in zaposlenih o nasilju na UPK Ljubljana.

– 2. junij: MZ obsodi “vsakršno nasilje”. Minister Bešič Loredan in direktor Šabeder zavrneta našo prošnjo za njuni izjavi. Gradivo za odločanje o izvedbi sistemskega nadzora je “v pripravi”.

Nekateri naši sogovorniki so začudeni, da – glede na resnost obtožb ter zaskrbljen ton v poročilu Zbornice – Zveze – postopki na Unkizu trajajo tako dolgo.

“Nadzor bi moralo ministrstvo uvesti že danes”

Nekdanji predsednik sveta zavoda UPK Ljubljana Peter Požun je danes v pogovoru za N1 dejal: “Glede na resnost objavljenih navedb v članku bi moralo ministrstvo za zdravje uvesti nadzor danes.”

Odzvali so se tudi v Zvezi organizacij pacientov Slovenije. Podpredsednik Franci Gerbec je v pogovoru z nami poudaril, da bi morala ministrstvo za zdravje in policija nemudoma preiskati navedbe o nasilju. “Povsod v tujini se incidente v zdravstvu preiskuje, samo pri nas se to pometa pod preprogo. Namesto kulture varnosti imamo spiralo molka, ko delavci v zdravstvu ščitijo drug drugega,” je opozoril.

K hitrejšemu ukrepanju pristojnih je danes pozvala tudi predsednica Nataša Pirc Musar. “Predsednica spremlja dogajanje na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana in glede na predstavljene okoliščine pričakuje hitrejše odzivanje. Zato poziva vse pristojne institucije na čelu z ministrstvom za zdravje, da zadevo temeljito preiščejo in nato ukrepajo skladno z ugotovitvami. Potencialnim žrtvam nasilja pa se mora zagotoviti takojšnja ustrezna pomoč,” so zapisali v njenem uradu.

Predsednica Pirc Musar
Predsednica Pirc Musar (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Danes se je na članek odzvalo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), ki ga vodi Luka Mesec. “Tudi na MDDSZ menimo, da morajo pristojne institucije raziskati vsakršni sum na morebitno nasilje.” Poudarili so, da od zastopnikov pravic oseb na področju duševnega zdravja do danes niso prejeli informacij o sumu izvajanja nasilja.

Več odzivov smo zbrali v tem članku: Varuh človekovih pravic po objavi našega članka: Pričevanja je treba vzeti resno

V sredo izredna seja sveta zavoda

Danes smo za nekaj pojasnil poklicali tudi predsednico sveta zavoda psihiatrične klinike Ljubljana Branko Neffat, ki pa je prosila, da ji vprašanja pošljemo pisno. Zanimalo nas je, med drugim, ali je vedela za prijave nasilja na kliniki (vsaj za tiste, ki so jih uradno obravnavali), ali bo glede na hude obtožbe o nasilju predlagala odstop generalnega direktorja prof. dr. Bojana Zalarja, ali bo odstopila sama …

Povedala je, da so za sredo sklicali izredno sejo sveta zavoda, na kateri se bodo seznanili z navedbami v našem članku, podali pa bodo tudi predlog nadaljnjega ukrepanja. “Glede zahteve po odstopu direktorja bo potekala razprava na izredni seji sveta in glede na okoliščine se bo svet zagotovo kolektivno pravilno odločil,” je napisala Neffat. Po naših informacijah njegov odstop oziroma razrešitev ni zelo verjetna možnost.

Generalni direktor ljubljanske psihiatrične klinike Bojan Zalar
Generalni direktor Psihiatrične klinike Ljubljana prof. dr. Bojan Zalar (foto: STA)

Globoko pretresena

“Osebno vam moram priznati, da me je vaš prispevek globoko pretresel,” je še navedla Neffat v pisnem odgovoru. Dodala je, da so v preteklosti ravnali odgovorno in zato “nemudoma” izvedli ukrepe nadzora, ki da vse do danes niso pokazali nepravilnosti. “Z vso odgovornostjo bomo storili vse, kar je v naši moči, da zadevo razčistimo in ugotovimo morebitno objektivno in subjektivno odgovornost zaradi vseh prizadetih in predvsem bolnikov, ki se zdravijo in se bodo zdravili na kliniki.” Spomnimo, da so po navedbah Bojana Zalarja na kliniki uradno obravnavali štiri pritožbe od vključno leta 2020. Ali so vse štiri tudi obravnavali na svetu zavoda, Neffat v pisnem odgovoru ni navedla, v telefonskem pogovoru pa je dejala, da so obravnavali eno.

Na naše vprašanje, ali bo odstopila z mesta predsednice sveta zavoda, nam v pisnem odzivu ni odgovorila.

Zalar je v ponedeljek v odgovoru na naša vprašanja možnost, da se na kliniki dogaja nasilje, kategorično zavrnil. Danes pa je povsem spremenil retoriko; za STA je namreč povedal, da so po objavi članka ponovno opravili razgovore med zaposlenimi na oddelkih, kjer naj bi se izvajalo nasilje. “Nihče v izjavah ni potrdil, da bi bil priča ali videl nasilje zaposlenih do pacientov. V ponedeljek bomo nadaljevali s preverjanjem,” je napovedal. Dodal je, da bodo po proučitvi gradiva sprožili vse ustrezne postopke pred pristojnimi organi ter v naslednjem tednu pripravili novinarsko konferenco. “Sem pa prepričan, da moramo preseči vsak dvom v morebitno nasilno vedenje pri obravnavi duševnih motenj,” je dodal.

Po objavi našega članka se nam je oglasila še ena oseba, ki je nekoč delala na tej kliniki in potrdila, da se je nasilje res dogajalo. Dve osebi (ena je še vedno zaposlena tam, druga pa je nekdanja zaposlena) pa sta pozdravili naše objave, saj da je o tej tematiki na tej kliniki treba govoriti in jo raziskovati.

Nasilje nad duševno bolnimi še dodatno stigmatizira

V slovenskem združenju za duševno zdravje Šent zahtevajo, da se primeri domnevnih zlorab preučijo. “Poleg tega, da je nasilje nad duševno bolnimi kaznivo dejanje, pripomore tudi k stigmatizaciji in socialni izključenosti teh oseb, kar dodatno poslabšuje njihovo stanje in ovira njihovo okrevanje,” so po navedbah STA opozorili v protestnem pismu. “Namesto da bi se soočali z nasiljem, bi morali graditi bolj sočutno in razumevajoče družbeno okolje, ki spodbuja empatijo, solidarnost in enakost za vse,” so pozvali.

Naš preiskovalni članek o razmerah na Psihiatrični kliniki Ljubljana si lahko v celoti preberete tukaj: Kaj se dogaja na Psihiatrični kliniki Ljubljana: razkrivamo pričevanja o nasilju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje