Intenzivne priprave v Mengšu: “Ko te enkrat piči kača, se bojiš vrvi” (VIDEO)

Slovenija 28. Avg 202314:55 1 komentar
Polnjenje protipoplavnih vreč v Mengšu
N1

V Mengšu, ki so ga v začetku avgusta hudo prizadele poplave, ob današnji vremenski napovedi poteka polnjenje protipoplavnih vreč. Kot je za N1 povedal župan občin Bogo Ropotar, so tokrat pripravljeni, a "ko te piči kača, se bojiš vrvi".

Mengeš je bil eden izmed huje prizadetih krajev v katastrofalnih poplavah 4. avgusta.

Pred današnjo vremensko napovedjo so se začele intenzivne priprave, da se le ne bi ponovil najbolj črni scenarij. V Mengšu sta bila tudi naš novinar in voditelj Miha Orešnik ter snemalec Egon Parteli.

Župan občine Bogo Ropotar je za N1 poudaril, da jih deževje ne more tako presenetiti kot v začetku avgusta. “Nabavili smo protipoplavne vreče in pesek, smo tudi v stalnem stiku z občino Komendo. Vzpostavljena je dežurna služba gasilcev, spremljamo tudi vodotoke. V tem kratkem času nam je tudi uspelo očistiti razbremenilnik in Pšato tam, kjer je bilo največ naplavin,” je dejal. Zaveda pa se, da so ljudje po zadnjih dogodkih bolj občutljivi. “Saj veste, kako pravijo, ko te piči kača, se bojiš vrvi,” je ob tem dodal župan.

Kot je dejal, tako ekstremnih padavin, kot smo jih videli v začetku avgusta, ne pomnijo niti najstarejši prebivalci Mengša. Čeprav je Pšata že kdaj v preteklosti poplavljala, ni nikoli prej ogrožala hiš. “Želim si, da hiš s protipoplavnimi vrečami sploh ne bo treba zavarovati. Želim si, da bi občani mirneje preživeli te noči in dneve,” je še dejal Ropotar.

Majhen deček iz Mengša je dejal, da so napolnili že okoli 20 vreč ter da jim je nazadnje poplavilo hišo, zato so zdaj v nadomestnem stanovanju. “Zdaj lahko poplava pride še enkrat, ampak dokler lahko vzamemo pesek … Upam, da ga še kaj pripeljejo,” je dejal.

Še en občan je dejal, da jim je v začetku avgusta poplavilo kletne prostore. “Strah še ni izpuhtel. Upam, da tokrat ne bo takšen udarec kot nazadnje, v kleti je bilo meter dvajset vode, vse zalito z muljem. Katastrofa,” je opisal.

Tudi v Mostah priprave tečejo s polno paro

Tudi v Mostah v občini Komenda so priprave pred napovedanim deževjem na vrhuncu. Že v petek zvečer so imeli sestanek civilne zaščite in gasilske zveze ter v soboto začeli s polnjenjem vreč.

Za zdaj so zavarovali vse javne objekte (šole, vrtce), še vedno polnijo vreče in pomagajo pri postavljanju barikad. Čeprav je delo gasilcev intervencijsko, že zdaj delajo vse, kar lahko, je poudaril namestnik poveljnika PGD Moste Robert Koncilija.

Imeli so tudi neprijetno izkušnjo, saj so napolnili 300 vreč za kmečko silažo, ki so obstojnejše. Pripravljene so bile za intervencije, a jih je nekdo ukradel, medtem ko so bili gasilci na intervenciji. Koncilija je ob tem za storilca imel samo eno sporočilo: “Karma.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje