Interpelacija zoper Andreja Vizjaka trese koalicijo Janeza Janše

Slovenija 11. Dec 202118:00 > 19:02 22 komentarjev
janša tonin vizjak
N1

Ali lahko interpelacija zoper Andreja Vizjaka, ki jo bodo poslanci obravnavali v petek, vladajočo koalicijo načne bolj kot karkoli drugega doslej? Matej Tonin je po izbruhu afere Vizjak-Petan in po pojasnilih ministra povedal, da "Andrej Vizjak ne uživa več podpore Nove Slovenije." Po informacijah N1 v NSi še vedno pričakujejo, da bo Vizjak v petek po tem, ko bo poslancem predstavil svoj odgovor na interpelacijo, odstopil sam. Toda Vizjak je v minulih tednih obiskoval poslanske skupine in štel glasove, iz vladajoče SDS in krogov blizu Vizjaka pa je slišati, da odstopa okoljskega ministra v petek ne bo. Se lahko torej zgodi, da kdo od poslancev NSi glasuje za razrešitev ministra in kaj bi to pomenilo za koalicijo in vlado? Premier Janša pravi, da se koalicijska stranka, ki interpelacijo podpre, iz koalicije izloči sama.

Tako visoke napetosti, kakršna te dni vlada med koalicijskima Novo Slovenijo in SDS, verjetno še ni bilo. In kot kaže, bo interpelacija zoper ministra za okolje Andreja Vizjaka, ki bo na sporedu v petek in za katero so si poslanci rezervirali kar 16 ur razprave, pokazala, ali lahko koalicija in vlada Janeza Janše odpeljeta mandat do konca relativno mirno ali pa po petku nič več ne bo tako, kot je bilo.

Predsednik NSi Matej Tonin je po izbruhu afere Vizjak-Petan in po pojasnilih ministra javno dejal, da “Andrej Vizjak ne uživa več podpore Nove Slovenije.” Nikoli ni povedal, ali to pomeni, da bi poslanci NSi na interpelaciji glasovali celo za Vizjakovo razrešitev. Kot je dejal tudi v naši oddaji N1 STUDIO, je ves čas ciljal na to, naj Vizjak raje odstopi sam in s tem koalicijo razbremeni.

Toda po informacijah N1 iz krogov vladajoče SDS in iz krogov blizu ministra Vizjaka zaenkrat ne kaže, da bo minister v petek odstopil. To pa pomeni, da bodo morali v Novi Sloveniji na glasovanju pokazati, kaj točno pomenijo Toninove besede, da Vizjak ne uživa več njihove podpore.

Janša: S podporo interpelaciji se koalicijska stranka iz koalicije izloči sama

Interpelacijo zoper Vizjaka so vložile opozicijske stranke SD, LMŠ, SAB in Levica, podpira jo tudi skupina nepovezanih poslancev, ki jo vodi Janja Sluga. Skupaj imajo 43 glasov. Za padec ministra jih morajo zbrati 46. Ključna očitka ministru sta polom, ki ga je Vizjak doživel na referendumu o noveli zakona o vodah, zavrnilo jo je skoraj 87 odstotkov volivcev, in afera Vizjak-Petan, ki je izbruhnila z objavo 14 let starega posnetka, v katerem takrat gospodarski minister Vizjak v vojni za Terme Čatež podjetnika Bojana Petana prepričuje, naj ne izpelje odkupa lastnih delnic, češ da bi bilo to “glupo”.

Andrej Vizjak in Bojan Petan
Fotomontaža

V aferi Vizjak-Petan so šokirali predvsem domačijskost pogovora, pogosto Vizjakovo preklinjanje in njegove izjave tipa “veš, da bomo kateremu sodniku tudi jajca strli”.  A afera je bistveno bolj kompleksna od morebitnega prvega vtisa. Sploh, če je bila javnost pozorna na to, kako se je Vizjak pogovarjal, in ne na to, o čem se je pogovarjal in kaj vse je Petanu zagotavljal in ponujal, vključno z dogovorom o upravljanju Term Čatež. Podrobno analizo N1 o tej aferi in o njenem ozadju si lahko preberete tukaj.

Premier Janša je v nedavnem intervjuju za Demokracijo na vprašanje, ali se obeta Vizjakov padec, odgovoril, da “nekateri dokončno presojajo že samo na podlagi medijskih objav, ne da bi poslušali razpravo v državnem zboru ter prebrali odgovor obrambe”, s čimer je mislil na Vizjakov odgovor na interpelacijo. Pa tudi sicer je Janša v pogovoru za tednik iz medijskega stebra SDS koalicijski Novi Sloveniji (s)pustil kar nekaj sporočil.

Med drugim tudi to, da razume, da si mora NSi izboriti svoj prostor v volilnem telesu, “ne sme pa kar počez slediti medijskemu pritisku, še posebej če stranka sodeluje v vladni koaliciji. Sledenje skupnim zavezam iz koalicijske pogodbe ni podrejanje eni stranki (SDS; op.a.), sledenje medijskim pritiskom pa stranke ne potiska proti sredini, temveč proti robu parlamenta,” je rekel Janša in povedal tudi, da “nepodpora ministru sicer ni neposredna kršitev koalicijske pogodbe, medtem ko podpora interpelaciji to je. V primeru neposredne kršitve koalicijske pogodbe se stranka, ki jo prekrši, iz koalicije izloči sama.”

Kako daleč bo šla Nova Slovenija?

Če bi se poslanci Nove Slovenije v petek na interpelaciji zoper Andreja Vizjaka glasovanja vzdržali, to torej po Janševem mnenju ne bila neposredna kršitev koalicijske pogodbe. Če pa bi glasovali za razrešitev ministra, ki bi v tem primeru zagotovo tudi padel, pa bi se NSi, kot pravi Janša, “iz koalicije izločila sama.” To bi pomenilo, da vlade Janeza Janše ni več, sledil bi razpis predčasnih parlamentarnih volitev, ki jih opozicija KUL zahteva že nekaj časa. Najhitreje bi bile lahko marca, če bodo redne, bodo 24. aprila.

Janez janša matej tonin
BOBO

Sesutje koalicije po informacijah N1 ni v interesu Nove Slovenije, zato stranka tako daleč zagotovo ne bo šla. Kar pa ne pomeni, da po vsem, kar so povedali javno, pred petkom ne kalkulirajo. Po informacijah N1 računajo, kaj bi v primeru glasovanja pomenilo, če dva njihova poslanca od sedmih interpelacijo zares podpreta. Gotovo pa je za zdaj, kot je neuradno slišati iz NSi, da njihovi poslanci ne bodo glasovali proti interpelaciji. Da se bodo torej na glasovanju vsaj vzdržali. Tako so ravnali tudi na nedavni interpelaciji zoper pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča.

Če bi kazalo, da bi bilo za Vizjaka lahko usodno prav glasovanje poslancev NSi, se bodo verjetno potegnili nazaj. Opoziciji manjkajo samo trije glasovi, da Vizjak pade. Če pa glasovanje poslancev NSi za Vizjaka ne bo usodno, pa v stranki pravijo, da bi lahko dva njihova poslanca interpelacijo podprla.

Prevladuje pa prepričanje, da so Janši popustili že večkrat in da se morajo od Vizjaka po razkritju afere jasno distancirati. Še vedno pa upajo, da bo Vizjak odstopil sam, za kar pa vsaj trenutno po napovedih iz SDS ni nobene možnosti.

Obstajajo tudi posnetki Vrtovec-Hajdinjak?

Kako napete so trenutno razmere med Novo Slovenijo in SDS, pove tudi vprašanje, ki ga je Janši v omenjenem intervjuju postavil novinar Demokracije. Janši je rekel, da se “širijo govorice, da naj bi obstajali posnetki pogovorov med nekdanjim podpredsednikom NSi in sedanjim direktorjem Darsa Valentinom Hajdinjakom, ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem in predstavniki Kolektorja, ki pa so novejšega datuma in veliko spornejši kot 14 let star pogovor ministra Vizjaka.”

Hajdinjak Vrtovec
Borut Živulović/BOBO

Janša je to vprašanje pustil viseti v zraku. Rekel je samo, da “izkušnje, tako domače kot tuje, kažejo, da se vedno, ko se nezakonitemu prisluškovanju v katerikoli državi podeli javna domovinska pravica, takšna dejavnost razmahne do neslutenih razsežnosti. Drastično pade stopnja medsebojnega zaupanja tako v političnem prostoru kot v poslovnem svetu. Posnetki začnejo krožiti z vseh koncev, še več pa nastane govoric o domnevnih posnetkih in na koncu nihče ne zaupa več nikomur.”

Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo iz vrst NSi, na vprašanje, kaj je na teh posnetkih in ali obstajajo, za N1 odgovarja, da o tem ne ve nič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje