Interventni zakon, ki bi zagotovil preskrbo z zdravili, prestal odločanje odbora

Slovenija 13. Jul 202315:11 0 komentarjev
Lekarna
Žiga Živulović Jr./BOBO

Pristojni odbor državnega zbora je potrdil predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotavljanje nemotene preskrbe z zdravili. Državni zbor bo predlog zakona obravnaval na izredni seji v ponedeljek.

Odbor državnega zbora za zdravstvo je potrdil predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotavljanje nemotene preskrbe z zdravili, ki so ga pripravili na ministrstvu za zdravje, vlada pa ga je v državni zbor poslala po nujnem postopku. Ob strinjanju, da so spremembe na tem področju nujne, pa je bilo slišati tudi pozive, da je to vprašanje treba urediti sistemsko in dolgoročno.

Kot je ključno rešitev predloga na današnji seji povzela državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Azra Herceg, bi za javne lekarniške zavode začasno odpravili problematiko hkratnega spoštovanja področnih predpisov in predpisov s področja javnega naročanja. S tem bi po oceni ministrstva zagotovili nemoteno, varno in kakovostno preskrbo z zdravili. Ukrepi bi bili začasni in bi veljali do 31. decembra 2024.

Zbornica predlog pozdravila

V lekarniški zbornici namreč že vse od sprejema zakona, ki ureja javno naročanje, opozarjajo na njegovo nezdružljivost z zakonom o lekarniški dejavnosti. Po besedah predsednice zbornice Darje Potočnik Benčič več javnih lekarniških razpisov ni bilo mogoče izvesti, ker, kot predvideva zakonodaja s področja javnega naročanja, ne morejo predvideti predmeta naročila in količin, en sam dobavitelj pa ne more pokriti vseh potreb, ki so jih lekarne dolžne zagotavljati po področnem zakonu o lekarniški dejavnosti. V zbornici zato predlog zakona zelo pozdravljajo, a hkrati pozivajo k čimprejšnjim korenitim in dolgoročnim spremembam.

kupovanje zdravil prek spleta
PROFIMEDIA

Državna sekretarka Herceg je širšo razpravo o tem sicer napovedala za jesen in tako odgovorila tudi na podobne pozive iz razprave poslancev.

Medtem ko so poslanci Svobode izpostavljali pozitivne vidike predlaganih ukrepov, pa so predlogu precej kritičnih besed namenili poslanci opozicijske SDS. Med drugim menijo, da bi s takim zakonom kršili tudi evropsko direktivo glede javnega naročanja. Poslanec NSi Janez Žakelj se je strinjal, da interventni zakon celostno ne rešuje težav lekarniških zavodov, a ga bodo podprli zaradi začasnih ukrepov, ki bodo delno naslovili problematiko. Poslanka SD Bojana Muršič pa je že pozvala bodočega ministra za zdravje, da o tej temi začne čim prej razmišljati.

Besedilo zakonodajnega predloga in nekaj dopolnil, ki pa niso v celoti naslovila več pomislekov zakonodajno-pravne službe, so člani odbora potrdili z 10 glasovi za in nobenim proti.

Državni zbor bo predlog zakona obravnaval na izredni seji v ponedeljek, je razvidno iz časovnice, objavljene na parlamentarni spletni strani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!