Iskalnik navdušil: “Prostovoljci opravili nalogo, ki bi jo morala država”

Slovenija 28. Dec 202109:25 > 10:00 7 komentarjev
Zdravniki
Posnetek zaslona/Sledilnik

Nov iskalnik zdravnikov, ki ga je razvila ekipa Sledilnika, je požel veliko navdušenja. Nekateri uporabniki so ob tem tudi kritični do države in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, saj menijo, da bi morala prav država in ZZZS poskrbeti za lažjo dostopnost do teh podatkov.

Ekipa Sledilnika, ki sicer spremlja potek epidemije covida-19 v Sloveniji, je razvila nov iskalnik, s pomočjo katerega lahko ljudje najdejo zdravnika družinske medicine, pediatra, ginekologa ali zobozdravnika.

Novost je med ljudmi naletela na zelo dober odziv, saj ti podatki javnosti do zdaj niso bili dostopni oziroma prikazani enostavno za uporabnika.

Podatke sicer objavlja tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), a so se pri Sledilniku odločili, da jih uredijo in predstavijo v prijaznejši obliki za uporabnike: prek imenika in iskalnika, kjer lahko uporabniki hitro vidijo dostopnost zdravnikov v naši bližini.

Ena od uporabnic je na Twitterju zapisala, da ji je prav zaradi novega iskalnika uspelo poiskati pediatra za otroka, ki je v petek od ZZZS dobil obvestilo, da je ostal brez svojega in naj si poišče drugega. Številni uporabniki pa so ob lansiranju iskalnika dejali, da je ekipa prostovoljcev opravila nalogo, ki bi jo morala država in ZZZS. Med tistimi, ki so navdušeni nad novostjo, so tudi znana televizijska imena in celo poslanka koalicije Mojca Škrinjar, ki pravi, da je to “fenomenalno”.

Iskalnik je še v testni fazi

Kot pravijo pri Sledilniku, je aplikacija še v testni obliki, v njej pa so vsi specialisti javne mreže na primarni ravni s področja družinske in splošne medicine, pediatrije, ginekologije ter stomatologije. Ob tem opozarjajo, da uporabljeni podatki niso nujno povsem točni, zato prosijo za razumevanje in povratne informacije.

stetoskop
PROFIMEDIA

Kot je na družbenem omrežju Twitter zapisal član ekipe Luka Renko, je bilo po pol dneva uporabe prijavljenih več kot 70 napak, sedem zdravnikov so prestavili z Bleda na Bohinjsko, našli štiri upokojene pediatrinje v Mariboru in kar nekaj zdravnikov, ki niso več pri izvajalcu.

iskalniku lahko uporabniki najprej izberejo vrsto zdravnika (družinski, pediater, ginekolog, zobozdravnik), nato pa izločijo zdravnike, ki novih pacientov ne sprejemajo. Na zemljevidu v določenem kraju bodo tako ostali vidni le še zdravniki, ki sprejemajo nove paciente.

“Dostop do zdravstva se začne z izbiro osebnega zdravnika, pa naj gre za zdravnika družinske medicine, pediatra, ginekologa ali zobozdravnika. Dostopnost zdravnikov in zdravnic družinske medicine je v nekaterih delih države pomanjkljiva, zato mnogi nimajo osebnega zdravnika in imajo s tem otežen dostop do zdravstvenih storitev,” so ob lansiranju iskalnika zapisali pri Sledilniku.

Brez osebnega zdravnika 130 tisoč ljudi

V Sloveniji je brez osebnega zdravnika 130 tisoč zavarovanih ljudi. “Osnovni problem je, da je zdravnikov družinske medicine preprosto premalo,” je za N1 že junija izpostavila Milena Pečovnik, zastopnica pacientovih pravic v območni enoti Ravne na Koroškem. Zdravniki na drugi strani največjo težavo pri tem vidijo v nesmiselnih administrativnih obremenitvah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje