Istospolni pari v sklenjeni partnerski zvezi morajo znova pred matičarja. Zakaj?

Slovenija 01. Mar 202305:00 > 09:45
družinski zakonik
PROFIMEDIA

Istospolni partnerji in partnerice, ki so partnersko zvezo sklenili, preden je začela veljati novela družinskega zakonika, te dni prejemajo obvestila upravnih enot, da morajo do konca julija partnersko zvezo pred matičarjem preoblikovati v zakonsko. Če par tega ne bo storil, partnerska zveza med partnerjema oziroma partnericama ne bo več obstajala. Zakaj? In kakšne so lahko (pravne) posledice, če bosta rok za preoblikovanje zveze zamudila?

Večini istospolnim partnerjem in partnericam, ki so partnersko zvezo sklenili, preden je začela veljati novela družinskega zakonika, so upravne enote že poslale obvestila, da morajo, če želijo partnersko zvezo preoblikovati v zakonsko, to storiti najkasneje do 31. 7. 2023. “Osebno so jim vročili pojasnilo in vabilo na upravno enoto, prav tako so prejeli primer obrazca, kako bo preoblikovanje zveze videti,” je povedala Maša Jerićević Šušteršič iz pravne svetovalnice pri Legebitri.

Oba partnerja oziroma partnerici morata namreč znova stopiti pred matičarja in podpisati izjavo o preoblikovanju zveze. Če bo par rok zamudil, partnerska zveza med partnerjema oziroma partnericama ne bo obstajala več.

A zakaj novela zakona ne vsebuje avtomatizma, ki bi partnersko zvezo samodejno preoblikoval?

Na pristojnem ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so za N1 pojasnili, da ureditev v družinskem zakoniku določa, da zakonska zveza temelji na svobodni odločitvi oseb, ki sklepata zakonsko zvezo. “Soglasje za sklenitev zakonske zveze je bistveno za sklenitev in obstoj zakonske zveze. V skladu z 42. členom družinskega zakonika med drugim odsotnost soglasja pomeni, da zakonska zveza ne obstaja. Zato morajo partnerji v partnerski zvezi podati svoje soglasje, da želijo preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo.”

Dodali so, da zakon o spremembah družinskega zakonika v skladu z odločbo ustavnega sodišča zakonsko zvezo ureja kot življenjsko skupnost dveh oseb v obliki enotnega instituta, zakon o partnerski zvezi pa bo posledično prenehal veljati. “Partnerske zveze zato ne bodo obstajale več,” so zapisali.

Preberite še: V veljavo stopa nov družinski zakonik: kaj bo odslej drugače?

Jerićević Šušteršič je priznala, da bi bil avtomatizem vsekakor dobrodošel. “Prav o avtomatskem preoblikovanju zveze so potekale debate med slovenskimi ustavnimi pravniki. Ker je zakonska zveza ustavno varovana pravica, je prevladalo mnenje, da mora par znova pred matičarja in privoliti, da vstopa v zakonsko zvezo. Menimo, da bi bilo lažje in bolj praktično, če bi se to zgodilo avtomatično in bi oseba ali par izjavo podala le, če v zakonsko zvezo ne bi želela stopiti. A kot pravnica pomislek, ki so ga imeli pri pisanju spremembe družinskega zakonika, razumem in mislim, da gre za manjšo nevšečnost, ki pa v večji sliki te dobrodošle spremembe ne predstavlja gromozanske ovire,” je povedala.

družinski zakonik
PROFIMEDIA

Poročne takse je par opravičen, prav tako z zakoncema pred matičarja ni treba stopiti pričam. Partnerja oziroma partnerici lahko izjavo podpišeta skupaj ali pa vsak/-a posebej, pomembno je le, da to storita do konca julija. “To je tako kot z menjavo potnega lista ali katerega drugega dokumenta, ki poteče. Ne čakaš do zadnjega. Pari so opozorilo prejeli šest mesecev prej in smiselno je, da zvezo preoblikujejo čim prej. Če to želijo storiti na poseben datum, ki jim je ljub, naj se na upravno enoto naročijo,” svetuje Jerićević Šušteršič.

Kaj glede preoblikovanja partnerske zveze določa zakon?

  • Če partnerja partnerske zveze v šestih mesecih po uveljavitvi tega zakona pred matičarjem izjavita, da želita izvesti preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo s sklenitvijo zakonske zveze skladno z določbami družinskega zakonika, se partnerska zveza preoblikuje v zakonsko zvezo z razglasitvijo, da je zakonska zveza med njima sklenjena.
  • Če partnerja partnerske zveze ali eden od njiju v šestih mesecih po uveljavitvi tega zakona pred matičarjem izjavita, da ne želita preoblikovanja partnerske zveze v zakonsko zvezo po tem zakonu, partnerska zveza preneha z dnem izjave.
  • Če partnerja partnerske zveze v šestih mesecih po uveljavitvi tega zakona pred matičarjem ne izjavita, da želita preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo, partnerska zveza preneha šest mesecev po uveljavitvi tega zakona.
  • Zakon določa tudi, da partnerska zveza ne preneha šest mesecev po uveljavitvi tega zakona, če partnerja partnerske zveze v tem roku iz opravičenih razlogov (denimo v primeru bolezni ali hospitalizacije) ne podata izjave o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo po tem zakonu. Partnerja partnerske zveze lahko podata izjavo o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo v dveh mesecih po prenehanju teh razlogov. V teh primerih pa se zakon o partnerski zvezi uporablja tudi po preteku roka iz prvega odstavka tega člena.

Opozorila je, da če par brez opravičljivih razlogov rok zamudi, partnerska oziroma zakonska zveza kot institut ne bo obstajala. “To v praksi pomeni, da bosta živela v zunajzakonski skupnosti, ki je sicer glede pravic in dolžnosti v Sloveniji enaka zakonski zvezi, mora pa par, denimo v primeru smrti enega od partnerjev, obstoj zunajzakonske skupnosti dokazovati na sodišču.”

Dodala je, da je dokazovanje na sodišču v tem primeru, ko sta partnerja oziroma partnerici prej živeli v partnerski zvezi, bistveno lažje kot sicer.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.