V veljavo stopa nov družinski zakonik: kaj bo odslej drugače?

Slovenija 30. Jan 202317:38 > 31. Jan 2023 04:49 11 komentarjev
družinski zakonik, istospolni, gej, mavrica
Profimedia

31. januarja začne veljati novela družinskega zakonika, ki spreminja definicije zakonske zveze ter zunajzakonske skupnosti za raznospolne in istospolne partnerje in partnerke. Zakon določa, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb, in ne več življenjska skupnost moža in žene. Določa tudi način preoblikovanja sedanjih partnerskih zvez v zakonske zveze. Ob vpisu v matični register bosta lahko partnerja (oziroma partnerki) izbrala med obrazcem z navedbo spola ali brez opredelitve.

Ustavno sodišče je lani poleti odločilo, da je del družinskega zakonika, v katerem je bilo določeno, da je zakonska zveza življenjska skupnost moža in žene, v neskladju z ustavo. Prav tako pa je v neskladju z ustavo zakonska ureditev, ki je dotlej možnosti skupne posvojitve otroka omejevala le za zakonca ali zunajzakonska partnerja.

V skladu z odločitvijo ustavnega sodišča je bil sprejet zakon o spremembah družinskega zakonika, ki začne veljati danes, 31. januarja 2023. Do začetka veljave zakona sicer velja ureditev, kot jo je sprejelo ustavno sodišče – tako lahko istospolni partnerji oziroma partnerke že na podlagi odločbe ustavnega sodišča sklenejo zakonsko zvezo in skupaj posvojijo otroka.

Nedavno je sodišče odločilo še, da sklep o nedopustnosti razpisa referenduma o spremembah družinskega zakonika ni v neskladju z ustavo in da referenduma o tej temi ne bo.

Poglejte še N1 podkast: Ne bodite del strupenega sveta, izberite podporo, razumevanje in ljubezen 

Kaj bo odslej drugače?

Novela družinskega zakonika določa spremembo definicije zakonske zveze ter zunajzakonske skupnosti za raznospolne in istospolne partnerje oziroma partnerke. Zakon določa, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb, in ne več življenjska skupnost moža in žene. Enako velja tudi za opredelitev zunajzakonske skupnosti kot dalj časa trajajoče življenjske skupnosti dveh oseb, pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Luka Mesec.

S spremembo so partnerji v teh zvezah izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih določa družinski zakonik za zakonsko zvezo, in na drugih pravnih področjih. Tudi v pogojih, ki jih družinski zakonik določa glede posvojitve otroka. Tako lahko zakonca ali zunajzakonska partnerja skupaj posvojita otroka, lahko pa eden od njiju posvoji otroka svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja.

Ker sta z zakonom na enak način definirani obe obliki življenjske skupnosti (za raznospolne in istospolne partnerje oziroma partnerke), posebna ureditev samo za istospolne partnerje oziroma partnerke, ki je veljala doslej, ni več potrebna. Z novelo zakonika je tako urejeno prenehanje veljavnosti zakona o partnerski zvezi.

Spremenjeni družinski zakonik določa tudi način preoblikovanja sedanjih partnerskih zvez v zakonske zveze. Partnerska zveza se preoblikuje v zakonsko zvezo, če partnerja v šestih mesecih po uveljavitvi tega zakona pred matičarjem izjavita, da želita tako spremembo.

mariborska upravna enota
Google Maps

Zato bodo upravne enote v naslednjih petnajstih dneh (po uveljavitvi zakona) obvestile partnerje o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo, o možnostih prenehanja partnerske zveze, o roku za podajo izjave o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo oziroma prenehanju partnerske zveze, o pravnih posledicah podane izjave in o pravnih posledicah, če izjave v predpisanem roku ne podata.

Preberite še: Vsak otrok mora slišati, da ga ima starš rad in ga podpira

Glede preoblikovanja partnerske zveze zakon določa:

  • Če partnerja partnerske zveze v šestih mesecih po uveljavitvi tega zakona pred matičarjem izjavita, da želita izvesti preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo s sklenitvijo zakonske zveze skladno z določbami Družinskega zakonika, se partnerska zveza preoblikuje v zakonsko zvezo z razglasitvijo, da je zakonska zveza med njima sklenjena.
  • Če partnerja partnerske zveze ali eden od njiju v šestih mesecih po uveljavitvi tega zakona pred matičarjem izjavita, da ne želita preoblikovanja partnerske zveze v zakonsko zvezo po tem zakonu, partnerska zveza preneha z dnem izjave.
  • Če partnerja partnerske zveze v šestih mesecih po uveljavitvi tega zakona pred matičarjem ne izjavita, da želita preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo, partnerska zveza preneha šest mesecev po uveljavitvi tega zakona.
  • Zakon tudi določa, da partnerska zveza ne preneha šest mesecev po uveljavitvi tega zakona, če partnerja partnerske zveze v tem roku iz opravičenih razlogov ne podata izjave o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo po tem zakonu. Partnerja partnerske zveze lahko podata izjavo o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo v dveh mesecih po prenehanju teh razlogov. V teh primerih pa se Zakon o partnerski zvezi uporablja tudi po preteku roka iz prvega odstavka tega člena.

Novi obrazci

Sklenjena zakonska zveza med osebama istega spola bo vpisana v matični register. Pravilnik o izvrševanju zakona o matičnem registru določa več različic izpiska iz matičnega registra. Partnerja oziroma partnerki lahko izbirata med obrazcema z navedbo spola (mož – mož / žena – žena) ali brez opredelitve spola (podatki o zakoncih).

Izdaja listine o sklenitvi zakonske zveze ter izpiska iz matičnega registra o sklenjeni zakonski zvezi je takse prosta. Za obveščanje partnerjev partnerske zveze, za vodenje postopka preoblikovanja partnerske zveze v zakonsko zvezo in za vpis preoblikovanja v matični register je krajevno pristojna upravna enota, pri kateri je bila partnerska zveza sklenjena oziroma vpisana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje