Z Googlovih zemljevidov izbrisali pot, zaradi katere so dvakrat reševali tujce

Slovenija 12. Avg 202220:37 > 22:01 0 komentarjev
resevanje v gorah
PU Kranj

Kranjski policisti so pred prihajajočim podaljšanim vikendom opozorili na previdnost v gorah. V zadnjem mesecu so namreč štirikrat na območju Vogla reševali tujce, ki so se pri orientaciji zanašali zgolj na navigacijo. Pohodnike tako policisti pozivajo, naj se raje zanašajo na markirane poti in uradne zemljevide.

Bohinjski gorski reševalci so v zadnjem mesecu že štirikrat reševali izgubljene pohodnike na območju Vogla. Pri iskanju sta pomagala tudi policijski in vojaški helikopter.

V treh primerih je pohodnike zavedla navigacija, ki jih je pri sestopanju pripeljala na neprehoden in nevaren teren z visokimi grapami. Eden od izgubljenih pa je zapustil nemarkirano, vendar uhojeno pot in prav tako zašel na nevaren ter neprehoden teren. Vsi so bili tujci in vsi so ob reševanju bili na območju pod smučiščem Vogel, kjer je tudi nihalka oziroma kabinska žičnica. K sreči se do sedaj ni nihče poškodoval, so zapisali kranjski policisti. Na zgornjem zemljevidu so označene točke reševanj.

Pred podaljšanim vikendom so pohodnike pozvali, naj se pri orientaciji zanašajo na markirane poti in ne le navigacijo. “Navigacija naj bo le pripomoček in ne nadomestek uradnim zemljevidom in markacijam,” so dodali. Eno izmed poti, ki je bila dvakrat razlog za reševanje, pa je reševalcem uspelo izbrisati iz Googlovih zemljevidov.

Pojasnili so še, da so na planinskih kartah markirane poti običajno rdeče obarvane. S polno črto so označene lahke poti, prekinjena rdeča pa označuje zahtevne planinske poti. Ostalo, kot na primer prekinjene črne črte, pike …, pa označuje lovske poti, kolovozi, brezpotja in ostanki poti, ki so za nepoznavalce območja nevarne. Zato pohodnikom svetujejo, naj ne uporabljajo teh poti in raje ostanejo na markiranih poteh.

Policisti so se obrnili tudi na turistične delavce, ki tujcem nudijo namestitev. Pozivajo jih, naj turistom svetujejo, naj se držijo označenih poti ali pa uporabijo pomoč vodnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!