Sanirali nevarno vrtino pri Rogaški Slatini, prebivalci naj se tam ne zadržujejo

Slovenija 11. Dec 202311:49 > 15:29 1 komentar
Sanacija vrtine
Foto: Atlantik Droga Kolinska

Iz vrtine pri Rogaški Slatini je v sredo začela uhajati voda in ogljikov dioksid. Pri eni izmed okoliških hiš so zaznali povišano koncentracijo ogljikovega dioksida, družino pa so začasno umaknili. Še ena se je za umik preventivno odločila sama. V nedeljo so sicer zagnali dela, a so jih morali prekiniti, danes pa so uspešno izvedli prvo fazo sanacije. "Voda in ogljikov dioksid ne iztekata več," zagotavljajo v družbi Atlantic Droga Kolinska.

Kot so pojasnili v družbi Atlantic Droga Kolinska, sanacijo izvaja specializirano podjetje s primerno tehnologijo in strokovnim znanjem. V petek in soboto je izvedlo predhodna tehnološka dela, v nedeljo pa prvi poskus umiritve oziroma dušitve vrtine, ki so ga morali prekiniti, danes pa so uspešno izvedli prvo fazo sanacije opazovalne vrtine. Dopoldne jim je uspelo vrtino stabilizirati in jo mehanično pokriti, zato voda in ogljikov dioksid po njihovih navedbah ne iztekata več.

“Ob izvedbi dušitve vrtine smo zaradi slabše prevetrenosti zaznali povišano koncentracijo ogljikovega dioksida in zato dela preventivno prekinili. Opravili smo še dodatne zunanje meritve pri petih okoliških hišah in pri eni, najbližji, zunaj zaznali kratkotrajno povišanje koncentracije ogljikovega dioksida. Prebivalce smo na to nemudoma opozorili in jim predlagali začasen umik, kar so tudi upoštevali,” so zapisali po nedeljski prekinitvi del.

Za začasno preselitev se je po njihovih navedbah iz preventivnih razlogov odločila tudi družina iz druge hiše, kjer povišane koncentracije plina sicer niso zaznali. Družino so opremili z merilcem ogljikovega dioksida.

Sedaj, ko jim je uspelo vrtino umiriti, sledi druga faza sanacije, ki bo potekala v naslednjih dneh.

Vse okoliške prebivalce pozivajo, naj se ne zadržujejo v bližini lokacije.

Podatka o skupni škodi še ni

Kot so zagotovili v Atlantic Drogi Kolinski, na delovišču neprestano spremljajo koncentracijo ogljikovega dioksida, hkrati pa po vsaki dejavnosti merijo prisotnost tega plina tudi v širši okolici. Meritve izvajajo v sodelovanju z varnostnim strokovnjakom, ki ga je zagotovil izvajalec sanacije.

“Vsa dela potekajo v skladu z varnostnim načrtom izvajalca in Atlantic Droge Kolinske. Med vsemi aktivnostmi so na lokaciji ves čas prisotni gasilci PGD Rogaška Slatina in dva varnostna inženirja,” so zapisali. Podatka o skupni škodi še nimajo.

Ob nastanku poškodbe so iz družbe sporočili, da je njen vzrok najverjetneje povišanje tlaka zaradi naravnih sprememb. Zaradi tega je prišlo do loma ustja opazovalne vrtine približno meter in pol pod površjem. Pri lomu ni prišlo do nobenih poškodb oseb ali premoženja.

Vrtina ima po njihovih pojasnilih vlogo opazovalne vrtine in se ne uporablja za črpanje. Voda, ki izteka iz opazovalne vrtine, po sestavi in značilnostih ni enaka naravni mineralni vodi Donat Mg.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje