Kardum o odstopu iz uprave RTV: Če želiš kaj spremeniti, si v nemogočem položaju

Slovenija 29. Dec 202316:01 > 17:45 12 komentarjev
Simon Kardum.
Simon Kardum. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Kot član uprave Radiotelevizije Slovenije je odstopil Simon Kardum. Vrh, ki je prispeval k tej odločitvi, je bilo nedavno sprejemanje programsko-produkcijskega in finančnega načrta, je Kardum povedal za N1. Vendar je tem času spoznal, da so problemi RTVS "mnogo starejši in mnogo bolj neprebojni". Izpostavil je sistem iskanja kadrov med obstoječimi zaposlenimi. "Če si želiš karkoli spremeniti, si v nemogočem položaju, ko delaš spremembe samo z ljudmi, ki so že tako ali tako zaposleni v hiši," je dejal.

Iz uprave Radiotelevizije Slovenije je odstopil Simon Kardum. Odstopno izjavo je poslal predsedniku uprave Zvezdanu Martiću in predsedniku Sveta RTV Slovenija Goranu Forbiciju, ki sta njegove razloge sprejela. Odstopna izjava bo začela učinkovati 1. januarja.

“To je bila odločitev, ki je zorela lep čas. Gre za to, da so se moja pričakovanja ob kandidaturi obrnila v pesimistično stran zgodbe,” je razloge za odstop za RTVS pojasnil Kardum. “Vrh moje odločitve je bilo sprejemanje dveh ključnih dokumentov za naslednje leto, s katerimi se kot član uprave nisem strinjal. Gre za programsko-produkcijski načrt in finančni načrt,” pa je poudaril za N1.

Vendar je to zgolj eden izmed razlogov. “Problemi, ki sem jih videl v štirih mesecih in pol delovanja v vlogi člana uprave so mnogo starejši in mnogo bolj neprebojni ter mnogo bolj povezani s posebnim, internim sistemom delovanja same hiše,” je dejal Kardum in kot veliko hibo izpostavil obvezne interne razpise za delovna mesta. Prepričan je, da bo javna medijska hiša obtičala, dokler se ta sistem ne bo spremenil. “Ta sistem kliče po tem, da se zmerom znova na različnih položajih videvajo eni in isti obrazi.”

“Ko se v javnem sektorju zaposluje prek javnih razpisov, velja absolutno pravilo izpolnjevanja pogojev. Na RTVS pa je ravno obratno: večina kadrov se išče znotraj hiše. Kot zunanjemu članu uprave se mi je to zdelo povsem neprimerno. Če si želiš karkoli spremeniti, si v nemogočem položaju, ko delaš spremembe samo z ljudmi, ki so že tako ali tako zaposleni v hiši.”

Po Kardumovi oceni RTVS potrebuje jasen sistem vertikalne odgovornosti in pristojnosti. Meni tudi, da je nujno vzpostaviti povezovanje na horizontalnih ravneh, med različnimi medijskimi stebri. Po njegovem mnenju pa je treba tudi razmejiti pristojnosti nadzornega organa.

RTVS je ob odstopu Karduma zapisal, da bo uprava tudi v prihodnje nadaljevala z uresničevanjem visoko zastavljenih ciljev in standardov. “Prepričani smo, da bomo s sodelovanjem vseh zaposlenih še naprej uspešno izpolnjevali nalogo javnega medijskega servisa in zagotavljali kakovostne medijske vsebine za naše gledalce, poslušalce in bralce,” so dodali. Sporočili so še, da bodo novega člana uprave iskali skladno z obstoječo zakonodajo.

Opozoril tudi na podpis sporazuma med vlado in socialnimi partnerji

Kardum je nezadovoljstvo s programsko-produkcijskim načrtom (PPN) za prihodnje leto izrazil že na seji Sveta RTVS. PPN zaradi varčevanja krči televizijski program, nekatere oddaje se bodo ukinile, drugih pa bo manj. Načrt med drugim predvideva ukinitev oddaje Panorama, prav tako se RTV Slovenija odpoveduje nekaterim glasbenim festivalom, med drugim Melodijam morja in sonca, Popevki in Poletni noči. Okrepile naj bi se vse informativne oddaje, med drugim pa se ohranjajo prenosi pomembnejših športnih dogodkov.

Za programsko-produkcijski načrt in finančni načrt je glasovalo 13 svetnikov, nasprotovali so trije.

Nasprotovala sta mu tudi člana uprave Kardum in delavski direktor Franci Pavšer, a je prevladal glas predsednika uprave. Kardum je takrat opozoril na podpis sporazuma med vlado in socialnimi partnerji o uskladitvi plač z inflacijo v prihodnjem letu, kar bo za RTVS na odhodkovni strani pomenilo 1,9 milijona evrov več, ki niso predvideni v načrtu. Pavšer pa je opozoril, da kadrovski načrt ni usklajen z enotami in dejal, da bodo s krčenjem programa izgubili tudi občinstvo, ki ga bodo težko pridobili nazaj.

Novinarska konferenca RTV vodstva
Foto: BOBO

“RTVS potrebuje očiščenje in pomlajenje”

Kardum je bil v upravo RTVS imenovan julija, na predlog predsednika uprave Zvezdana Martiča. Do tedaj je bil direktor Centra urbane kulture Kino Šiška.

Ob imenovanju je dejal, da vidi RTVS kot nekakšen spomenik državnega pomena, pri čemer obžaluje, da zavedanja o tem denimo v politiki ni dovolj. RTVS po njegovi oceni potrebuje očiščenje in pomlajenje. Center urbane kulture Kino Šiška, katerega direktor je, je vpet v številne mednarodne projekte, je povedal. Tudi RTVS ima po njegovem mnenju takšno možnost. Njegovo izhodišče bo pogledati, kateri ljudje so na voljo, in sprostiti njihovo radovednost.

V odgovoru na vprašanje članice sveta Ilinke Todorovski, ali bo lahko deloval timsko ali pa bo volk samotar, je zagotovil, da kolektivno delo vidi kot zelo pomembno in edino rešitev za zavod. “Brez ekipe ni mogoče doseči ničesar,” je poudaril. Je pa pripravljen javno zastaviti svoje ime za določene rešitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje