Izbrali rešitev, kako bo videti most prek Krke v Novem mestu

Slovenija 08. Okt 202209:41 0 komentarjev
most v Novem mestu
Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je nedavno objavila zmagovalno natečajno rešitev za cestni most preko Krke na načrtovani novomeški zahodni obvoznici. Najustreznejšo arhitekturno rešitev sta zasnovala projektant Marjan Pipenbaher in njegova ekipa. Projekt novomeške zahodne obvoznice sicer vodi Direkcija RS za infrastrukturo.

Arhitekturna rešitev za t. i. srebrniški most, ki bo Krkina bregova povezoval med Brodom in Srebrničami ter Grobljami in Češčo vasjo pri Novem mestu, predvideva gradnjo brez mostovnih opornikov v reki, ločene površine za druge udeležence v prometu in najvišjo možno mero ohranjanja obrečnega rastlinja, so sporočili z novomeške občine.

Motorni promet bo potekal po nizkem betonskem mostu z masivno podobo, pod njim pa se bo razpenjala ločena brv za pešce in kolesarje, so dodali.

Avtorji zmagovalne natečajne rešitve so sicer posebno pozornost posvetili območju pod mostno konstrukcijo, navezavam kolesarskih in poti za pešce ter širši krajinski ureditvi. Ločnica med krajino in novimi posegi naj ne bi bila vidna, predvideli so tudi gostejšo obrežno zasaditev, ki bo dopolnjevala zdajšnje obrečno rastlinje.

V naslednjem naložbenem koraku bo sledila izdelava projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Gre sicer za projekt Direkcije RS za infrastrukturo, so še sporočili z novomeške občine.

most v Novem mestu
Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Gre tudi za četrto tovrstno arhitekturno rešitev enega najbolj priznanih evropskih graditeljev in projektantov mostov Pipenbaherja v ali pri Novem mestu. Tam namreč po njegovih in načrtih njegovih sodelavcev že gradijo brvi prek Krke za pešce in kolesarje v Irči vasi ter na novomeški Loki.

Poleg mosta z dodatno brvjo za pešce in kolesarje na novomeški zahodni obvoznici oz. pri Srebrničah pa na novomeški vzhodni obvoznici, ki spada v Darsov projekt gradnje prvega odseka južnega kraka ceste tretje razvojne osi, načrtujejo gradnjo dveh podobnih mostovnih konstrukcij v Ločni.

most v Novem mestu
Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!