Janša: Toliko o vladavini prava v Sloveniji

Slovenija 28. Okt 202109:54 > 17:45 12 komentarjev
Janez Janša
Borut Živulovič /BOBO

V Slovenskem sodniškem društvu (SSD) so se odzvali na komentar predsednika vlade Janeza Janše, ki ga je objavil po objavi razsodbe prvostopenjskega sodišča v Velenju. Premier je namreč zapisal, da je bilo omenjeno sodišče "napakirano s klientelistično paleto članov in simpatizerjev Socialnih demokratov". Ta izjava pa je po mnenju Slovenskega sodniškega društva nedopustno omalovažujoča do sodnikov velenjskega sodišča in sodišča kot temeljne institucije. Vrhovno sodišče pa je ob izjavi predsednika vlade pozvalo k dostojni komunikaciji med vejami oblasti.

“Slovensko sodniško društvo protestira proti izjavi predsednika vlade o nepravnomočni zamudni sodbi okrajnega sodišča v Velenju, da naj bi bilo [to] sodišče “napakirano s klientelistično paleto članov in simpatizerjev Socialnih demokratov (…)” je v imenu Slovenskega sodniškega društva sporočila predsednica društva dr. Vesna Bergant Rakočević.

Dodala je, da je navedena izjava nedopustno omalovažujoča do sodnikov omenjenega sodišča oziroma do sodišča kot temeljne institucije pravne države. “Vsaki stranki postopka ustava in zakoni zagotavljajo enako varstvo pravic; med temi so tudi pravna sredstva v civilnih postopkih. Pravna država mora temeljiti na medsebojnem sodelovanju, spoštovanju in zaupanju v institucije, najvišji predstavniki oblasti pa bi morali biti zgled temu ter se vzdržati diskreditiranja sodišč, ki so nepogrešljiv gradnik pravne države,” so še zapisali v odzivu na komentar predsednika vlade.

Spomnimo, prvostopenjsko sodišče je včeraj razsodilo v primeru tožbe SD zoper predsednika vlade Janeza Janšo, ki je po Twitterju stranki SD očital, da je vila na Levstikovi ulici v Ljubljani, kjer je sedež stranke SD, “ukradena judovska vila”. Socialni demokrati so zaradi teh Janševih navedb na Twitterju s pomočjo odvetnice Nataše Pirc Musar julija letos zoper Janšo vložili tožbo. Sodišče je razsodilo, da mora Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine, se javno opravičiti na Twitterju in plačati dobrih 800 evrov stroškov postopka. Sodišče je izdalo tako imenovano zamudno sodbo, ki še ni pravnomočna. Janša, ki se lahko zdaj v roku 30 dni pritoži in skuša argumentirati, zakaj sodne pošte ni prevzel ali ni mogel prevzeti, se je na sodbo odzval na Twitterju. Po informacijah N1 sodbe sicer ni mogoče izpodbijati zaradi zmotne ali nepopolne ugotovitve dejanskega stanja.

Po odločitvi okrajnega sodišča v Velenju mora Janša na Twitterju objaviti uvod in izrek te sodbe in zapisati: “Tožena stranka, Janez (Ivan) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene judovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način.”

Janša: Toliko o vladavini prava

Na komentar SSD se je odzval tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal, da je “predsednica Slovenskega sodniškega društva dr. Vesna Bergant Rakočević tista sodnica, ki je javno čestitala kolegici za neustavno in nezakonito sodbo #Patria”.

Kot je še zapisal premier, je Bergant Rakočević zato predsednica. “Toliko o vladavini prava v Sloveniji. In o sodnicah in sodnikih, neodvisnih od stranke SD.”

Vrhovno sodišče poziva k dostojni komunikaciji med vsemi vejami oblasti

Vrhovno sodišče pa je ob izjavi premiera Janeza Janše pozvalo k dostojni komunikaciji med vejami oblasti. Te so določene z ustavo, da delujejo v korist državljanov, so opozorili.

Sodniki in sodišča v Sloveniji so zavezani sojenju v skladu z ustavo in veljavno zakonodajo, vse stranke v sodnih postopkih pa imajo skladno s tem na voljo enaka pravna sredstva za uveljavljanje svojih pravic, so v sporočilu za javnost opozorili na vrhovnem sodišču. “Zato je neprimeren odnos nekaterih predstavnikov izvršilne veje oblasti do sodne veje, ki se večkrat kaže tudi v javnem etiketiranju, omalovaževanju ali celo žaljenju sodnikov in s tem sodne veje oblasti, nesprejemljiv, nedostojen in vse bolj utrujajoč,” so navedli.

Nenehni neprimerni komentarji po oceni vrhovnega sodišča namreč prihajajo s strani tistih, ki niso “sposobni razumeti pomena sodne veje oblasti in načina odločanja sodišč, čeprav gre pri načelu delitve oblasti za eno ključnih načel vsake demokratične in pravne države”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje