Izjemen uspeh slovenskih kuharjev na mednarodnem tekmovanju

Slovenija 01. Dec 202218:58 1 komentar
Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije

V Luksemburgu se je končalo Svetovno kulinarično prvenstvo Villeroy & Boch. Slovenija je v izjemni konkurenci za svoj nastop prejela srebrno priznanje.

Petnajst kuharskih reprezentanc iz celega sveta se je v teh dneh pomerilo v dveh kategorijah, pripravi toplega trihodnega menija za 110 oseb in disciplini Chef’s table. Kuharski mojstri so morali že pred meseci organizatorjem poslati nazive in fotografije jedi, s katerimi so se predstavil. Tekmovalci so morali predjed zasnovati okrog morskih sadežev, vsaj pol komponent pa je moralo biti toplih. Pravila določajo še, da mora glavna jed vsebovati meso ali perutnino, sladica pa je morala biti narejena iz številnih različnih komponent.

predjed (Foto: Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije)
glavna jed (Foto: Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije)
sladica (Foto: Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije)

Iz Slovenije se je v Luksemburg odpravila mlada ekipa, ki izkušenj na največjih svetovnih tekmovanjih še ni imela. “Konkurenca je bila izjemno močna, tu so najboljše ekipe iz celega sveta, Skandinavci, Singapurci, Švicarji, Italijani, … Z oblikovanim menijem smo zelo zadovoljni, okusi in postavitve so bile domiselno skombinirane, za dober končni rezultat pa se je moralo poklopiti veliko stvari,” je povedal Martin Blejec, ki je na tekmovanju vodil ekipo.

“Bili smo optimistični, srebrno priznanje pa je rezultat, po katerega smo prišli in na katerega smo lahko zelo ponosni, saj gre za enega izmed največjih slovenskih uspehov na ekipnih reprezentančnih tekmovanjih,” je poudaril. Naslednje veliko tekmovanje bo leta 2024 na Kulinarični olimpijadi v Stuttgartu. Slovenski kuharski mojstri načrtujejo, da bodo takrat tokratni uspeh še nadgradili.

Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije
Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije
Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije

Ob izjemnem uspehu pa je treba poudariti, da je imela slovenska ekipa za priprave najmanj časa od vseh konkurentov. Na prvenstvo se je uvrstila s posebnim vabilom organizatorjev, ki so ga prejeli naknadno. Ostale reprezentance se na tekmovanje pripravljajo vsaj dve leti. Prav tako so pogosto kuharji zaposleni pri reprezentancah, Slovenci pa so to opravili prostovoljno.

Absolutne zmage na prvenstvu so se sicer razveselili Švicarji, drugo in tretje mesto pa sta osvojili moštvi Švedske in Norveške. Srebrno priznanje je Slovenijo v disciplini toplega menija sicer uvrstilo v zlato sredino nastopajočih, kjer ji družbo delajo kulinarične velesile, kot so Singapur, ZDA, Danska in Italija.

Največje svetovno kulinarično tekmovanje s 50-letno tradicijo se vsaka štiri leta odvija v okviru sejma Expogast. Sejem je v petih dneh obiskalo več kot 50 tisoč obiskovalcev. V številnih disciplinah pa se je pomerilo več kot 3.000 kuharjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje