Izjemno globok ciklon: hladna fronta ponoči že pri nas, možne so nevihte in toča

Slovenija 05. Jul 202313:15 1 komentar
vreme
(Pozno popoldne, zvečer in v prvem delu noči na četrtek bodo predvsem na severovzhodu in severozahodu možna krajevna neurja, opozarjajo na Arsu.) Foto: Arso

Nad Nizozemsko je središče globokega ciklona. Hladna fronta, ki sega proti južni Nemčiji, bo v prvem delu noči na četrtek dosegla tudi severno Slovenijo. Pred in po fronti bodo danes pozno popoldne in zvečer možne močnejše nevihte, pravijo na agenciji za okolje. Zgodaj popoldan so posamezne močnejše nevihte že zajele južni del države.

Kot so na Facebooku zapisali meteorologi Agencije RS za okolje (Arso), je nad Nizozemsko trenutno središče majhnega, a za poletje izjemno globokega ciklona. Hladna fronta sega proti južni Nemčiji. “Trenutno nad Nizozemsko divja pravi vihar, sunki vetra dosegajo hitrosti od 100 do 140 kilometrov na uro,” so zapisali in dodali, da bo hladna fronta v prvem delu noči na četrtek dosegla tudi severno Slovenijo.

Po enodnevnem padavinskem premoru bodo tako pred in ob fronti že danes popoldne, zvečer in v prvem delu noči možne močnejše nevihte. Po pojasnilih vremenoslovcev bo večja verjetnost za močnejše nevihte predvsem na severozahodu in severovzhodu države. Ker bo pred fronto ozračje precej nestabilno, bo poleg nalivov in sunkov vetra sprva krajevno možna toča, so opozorili. Vremensko poslabšanje bo padavinsko sicer manj bogato kot tisto, ki smo ga imeli v začetku tedna.

Posamezne močnejše nevihte so se zgodaj popoldan že začele pojavljati v osrednjem delu države in so se širile proti vzhodu.

Po poročanju portala Neurje.si se je malo po 14. uri proti Črnomlju razvila močnejša nevihta, ponekod pa je padala tudi toča.

Radarska slika padavin 14.15:

Radarska slika padavin 5.07.2023
Arso

V četrtek se bo ozračje nad vzhodnim delom države že stabiliziralo, krajevne nevihte bodo možne predvsem na zahodu in jugu. Občutno se bo osvežilo. Od petka naprej bo naše kraje dosegel bolj suh zrak, ozračje se bo stabiliziralo. Vsak dan bo bolj vroče, zelo verjetno bomo imeli nov (drugi) vročinski val, so še zapisali meteorologi Arsa.

Kakšno bo vreme od 9. do 14. julija?

Od nedelje naprej bodo naši kraji v območju visokega zračnega tlaka s stabilnim vremenom. Manjša nestabilnost nas lahko doseže v drugi polovici naslednjega tedna. Prevladovalo bo sončno vreme. Od torka dalje se bo nekoliko povečala verjetnost za popoldanske plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo v začetku naslednjega tedna v večjem delu države med 30 in 35 stopinj Celzija.

Vir: Arso

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje