Izjemno topel dan: ponekod je bilo celo več kot 28 stopinj Celzija

Slovenija 31. Okt 202218:19 1 komentar
jesen, sonce, vreme
PROFIMEDIA

Tudi zadnji dan oktobra je bil nenavadno topel. Živo srebro se je ponekod povzpelo tudi do 28 stopinj Celzija.

Tudi danes so vremenoslovci, kot že večino oktobra, zabeležili nadpovprečno visoke temperature. Kot je na Twitterju sporočil prognostik Agencije RS za okolje (Arso) Blaž Šter, so temperature v ponedeljek ponekod presegle 28 stopinj Celzija.

Najvišjo temperaturo so izmerili na vremenski postaji Iskrba pri Kočevju, in sicer 28,7 stopinje Celzija. Tudi v nekaterih drugih krajih po Sloveniji so izmerili več kot 27 stopinj Celzija. Temperaturo, višjo od 25 stopinj Celzija, so izmerili na kar 16 Arso postajah. Gre za nadpovprečno visoke temperature, saj “tako pozno takšne toplote še nismo beležili”, je še zapisal Šter.

Po navedbah meteorologinje Arsa Veronike Hladnik Zakotnik je bil oktober v povprečju toplejši za 3 stopinje. “Za zdaj kaže, da bi lahko postal letošnji oktober najtoplejši mesec v zgodovini slovenskih meritev. Čeprav v meritve še nista všteta zadnja dva dneva, je letošnji oktober toplejši za 3,1 stopinje in je tako celo malenkost toplejši od oktobra leta 1966,” je povedala za N1.

Medtem tudi morje ob slovenski obali še vedno ohranja temperaturo nad 20 stopinj Celzija, poletne temperature pa meteorologi beležijo tudi v visokogorju.

Temperaturni rekordi padajo po vsej Evropi

Nenavadno visoke temperature za konec oktobra tako kot Slovenija beleži precejšen del Evrope, od Španije na jugu do Švedske na severu. Iz več držav poročajo o temperaturnih rekordih v oktobru.

“Meseca še ni konec, ampak že lahko rečemo, da bo to najtoplejši oktober v Španiji od leta 1961, ko smo začeli beležiti temperaturne rekorde,” je povedal Ruben del Campo iz španskega meteorološkega urada Aemet.

Povedal je, da sta dan ali dva v oktobru, ko temperature presežejo 30 stopinj, v Španiji normalna, ni pa običajno, da je toliko vročih dni kot letos. V petek so tako v San Sebastianu na severu države že zjutraj od 8.30 zabeležili 30,3 stopinje.

Tudi v Franciji je letošnji oktober toplejši od običajnega povprečja. Temperature so namreč na jugozahodu države prejšnji teden ponekod presegle 30 stopinj Celzija.

Avstrijska meteorološka služba pa je danes sporočila, da je tudi tam letošnji oktober najtoplejši od začetka meritev v 18. stoletju, še zlasti visoke temperature so bile v gorah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Padavin je bilo letos oktobra 33 odstotkov manj od dolgoletnega povprečja, sončnih ur pa za 18 odstotkov več.

Toplo je celo na severu, na Švedskem, kjer so v mestu Kristianstad v petek zabeležili rekordnih 19,5 stopinje. “To je najvišja zabeležena temperatura na Švedskem tako pozno jeseni,” je povedal meteorolog Erik Hojgard-Olsen iz švedskega meteorološkega instituta SMHI.

V Bruslju je bilo po poročanju AFP danes napovedanih 24 stopinj, kar je deset več kot normalno konec oktobra.

Toplo je tudi na Otoku, v Londonu je bilo v preteklih dneh namreč 20 stopinj, kar je po navedbah tamkajšnjih meteorologov bolj značilno za konec avgusta kot za konec oktobra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.