Oktober se bliža rekordu: poletje v visokogorju, na plažah kopalci

Slovenija 30. Okt 202219:39 0 komentarjev
Plaža, Morje, Portorož, Piran
Profimedia

Iztekajoči oktober je bil vremensko nadvse zanimiv mesec. Kljub temu, da se je uradna kopalna sezona na morju končala že pred skoraj mesecem in pol, morje ob slovenski obali še vedno ohranja temperaturo nad 20 stopinj Celzija, poletne temperature pa meteorologi beležijo tudi v visokogorju. Čeprav nas do konca meseca uradno loči še en dan pa vse kaže, da bi lahko postal najtoplejši mesec v zgodovini slovenskih meritev.

Kot smo poročali, meteorološke postaje Agencije RS za okolje (Arso) te dni v visokogorju izmerijo dnevne temperature, ki bi bile tudi za poletne mesece visoke. Na najvišje ležeči meteorološki postaji Kredarica, ki se nahaja na 2513 metrov nadmorske višine, so v soboto tako izmerili 12,4 stopinje Celzija, danes pa celo 13 stopinj Celzija.

Visokim temperaturam so sicer podvržena tudi mrazišča, kjer je lestvica še bolj nenavadna, saj so mrazišča tokrat v vlogi toplišč. V istem dnevu zjutraj so med najhladnejšimi, popoldne pa med najtoplejšimi kraji.

“Zlasti v mraziščih se je od jutra močno segrelo, tudi za 23 stopinj Celzija ali več. Izjemnih 28,2 stopinje Celzija v Iskrbi pri Kočevju je verjetno najvišja izmerjena temperatura zraka v Sloveniji jeseni po 23. oktobru,” so ob današnji prestavitvi podatkov zapisali na Twitterju Arsa. Najvišja izmerjena temperatura je bila sicer 23. oktobra leta 1971 v Črnomlju, kjer so meteorologi izmerili kar 29,8 stopinje Celzija.

Vremensko dogajanje je za N1 podrobneje predstavila meteorologinja Arsa Veronika Hladnik Zakotnik. Kot je pojasnila, je Slovenija že več kot teden dni v obdobju, ko se nad našo državo zadržuje območje visokega zračnega pritiska.

“V hladnejši polovici leta imamo zaradi tega s tem povezana dva procesa, in sicer: eno je nočno ohlajanje zraka po nižinah, torej ko nastane jezero hladnega zraka, v višinah pa imamo na ob anticiklonih pritok toplejšega zraka. Hladnejši zrak ostane ujet v nižinah, topel pa v sredogorjih in visokogorjih. Na račun tega temperaturnega obrata zato v visokogorju v zadnjih dneh beležimo visoke temperature,” je pojasnila in dodala, da dolgotrajnost visokega zračnega tlaka poskrbi tudi za to, da je temperaturna inverzija vsak dan še nekoliko večja.

Ni pa toplo samo v gorah in v hribih, temveč tudi po nižinah. Po navedbah Hladnik Zakotnik je bil oktober v povprečju toplejši za 3 stopinje. “Za zdaj kaže, da bi lahko postal letošnji oktober najtoplejši mesec v zgodovini slovenskih meritev. Čeprav v meritve še nista všteta zadnja dva dneva, je letošnji oktober toplejši za 3,1 stopinje in je tako celo malenkost toplejši od oktobra leta 1966,” je dodala.

Toplo tudi jadransko morje

Na račun višjih temperatur je posledično toplejše tudi morje. Kot so zapisali na Fecebook strani Arso vode, morje ob slovenski obali še vedno ohranja temperaturo nad 20 stopinj Celzija, čeprav se je uradna kopalna sezona na morju končala že pred mesecem in pol.

“Meseca sicer še ni konec, pa kljub temu že lahko napovemo, da bo letošnja srednja mesečna temperatura morja v oktobru med najvišjimi v zgodovini meritev. Tri dni pred koncem meseca ta znaša 21,2 stopinje Celzija. Ravno toliko je znašala srednja mesečna temperatura v oktobru 2001, podobno toplo morje s povprečno temperaturo 20,7 stopinje Celzija pa je bilo še v oktobrih leta 2000 in 2014,” so dodali.

Toplo jadransko morje zato te dni še naprej vabi najpogumnejše, da izkoristijo še zadnje priložnosti za skok v morje. Prav zato ena od osrednjih plaž v Splitu danes ni samevala in je bila kar lepo zasedena. Kot je videti iz fotografije, objavljene na družbenem omrežju Twitter, se naši južni sosedje radi predajajo jesenskim radostim, ki jih celo v poznem oktobru prinaša lepo vreme.

Kaj nas čaka v naslednjih dneh?

Pred nami je sicer še nekaj lepih dni. Do vključno torka bo še precej jasno, v sredo ob prazniku dneva mrtvih pa lahko pričakujemo več oblačnosti. Živo srebro se bo čez dan do torka gibalo med 20 in 25 stopinj Celzija.

V sredo bo malenkost hladneje, ko ni pričakovati, da bi dnevne temperature presegle meje 20 stopinj Celzija. “Od srede naprej bo spremenljivo oblačno, pričakujemo pa lahko tudi nekaj padavin. Ker bo nad severnim Sredozemljem nastal ciklon, je več padavin nato pričakovati v četrtek in petek. Padavine naj bi po prvih napovedih trajale še vse do sobote,” je še za N1 povedala meteorologinja Hladnik Zakotnik.

Počasi se sicer približuje tudi rok, ko morate imeti svoja vozila opremljena z zimsko opremo. Zakonski rok za zimsko opremo je od 15. novembra pa do 15. marca. Več o tem v članku Kdaj je pravi čas za menjavo gum?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!