Izjemno topel in vetroven dan. Arso: Zares impresivni odkloni

Slovenija 20. Okt 202321:17 0 komentarjev
sončno, vreme
Foto: PROFIMEDIA

Za nami je za ta čas nenavadno topel dan. "Odkloni so zares impresivni, na nekaterih postajah so bile današnje najvišje temperature več kot 10 stopinj Celzija višje od dolgoletnega povprečja," so zapisali meteorologi agencije za okolje.

Kot smo že poročali, smo se zjutraj marsikje po Sloveniji zbudili v res toplo jutro. Meteorologi agencije za okolje (Arso) so namreč na merilni postaji Dobliče izmerili skoraj 23 stopinj Celzija, v Kopru čez 22, v Tolminu, Ljubljani in Murski Soboti pa več kot 20 stopinj Celzija.

Meteorologi so kasneje pregledali še najvišje povprečne dnevne temperature v zadnjem primerjalnem tridesetletnem obdobju, torej med letoma 1991 in 2020. “Zajeli smo dneve med 15. in 25. oktobrom in preverili odklone današnjih najvišjih temperatur od povprečja,” so zapisali.

Primerjalno so ugotovili, da gre za zares “impresivne odklone”, na nekaterih postajah so bile današnje najvišje temperature namreč več kot 10 stopinj Celzija višje od dolgoletnega povprečja.

Močan je bil tudi veter

Močni so bili tudi sunki vetra, ki so ponekod po nižinah dosegali hitrosti okoli 70 kilometrov na uro.

“Že zjutraj smo v Bovcu namerili 88 kilometrov na uro, v gorah smo merili hitrosti nad 100 kilometrov na uro. Najmočnejši sunek vetra, kar 157 kilometrov na uro, smo izmerili okoli 19. ure na Kredarici,” so zapisali in dodali, da bo v naslednjih urah še pihalo, ponoči pa bo veter oslabel.

Kot smo poročali, je vetrolom nekaj težav povzročal na Gorenjskem.

Kakšno vreme lahko pričakujemo v soboto?

Meteorologi agencije za okolje napovedujejo, da se bo že dež že nocoj na zahodu okrepil in ponoči prehodno zajel večji del države. Pojavijo se lahko tudi nevihte. V soboto bo na zahodu in v osrednjem delu spremenljivo do pretežno oblačno s posameznimi krajevnimi padavinami, več sonca pa bo na vzhodu.

Ponekod bo še pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju do 18 stopinj Celzija, najvišje dnevne v alpskih dolinah okoli 16, drugod od 18 do 23 stopinj Celzija, še navajajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!