Izredno toplo jutro: zakaj je bilo danes več kot 20 stopinj Celzija?

Slovenija 20. Okt 202310:47 2 komentarja
Jesen, Ljubljana
Foto: PROFIMEDIA

Po nekaj dneh res hladnega vremena je zjutraj marsikaterega prebivalca Slovenije presenetilo nenavadno toplo jutro. Živo srebro se namreč ponekod ni spustilo pod 20 stopinj Celzija, v večjem delu države pa je bilo današnje jutro med najtoplejšimi v drugi polovici oktobra v zadnjih desetletjih. Če so prejšnje dni zaznamovale padavine, bo današnji dan v znamenju okrepljenega vetra. Agencija za okolje je namreč za severni del države izdala oranžno, za preostali del države pa rumeno vremensko opozorilo. V naslednjih dneh se bo ozračje postopoma umirilo, po besedah meteorologa Braneta Gregorčiča pa vse do krompirjev počitnic resnejše ohladitve ni na vidiku.

Ko je v zadnjih dneh že kazalo, da je jesen končno pokazala svoje zobe, smo se zjutraj marsikje po Sloveniji zbudili v res toplo jutro. Meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) so namreč na merilni postaji Dobliče izmerili skoraj 23 stopinj Celzija, v Kopru čez 22, v Tolminu, Ljubljani in Murski Soboti pa več kot 20 stopinj Celzija.

Kot so pojasnili na Arsu, je bilo današnje jutro v večjem delu Slovenije med najtoplejšimi v drugi polovici oktobra v zadnjih desetletjih. “Ponekod je bila temperatura nad 20 stopinj Celzija, kar je celo za julij večinoma nadpovprečno visoka vrednost,” so zapisali na Facebookovi strani Arsa.

Razlog za tako visoke temperature po deževnem in hladnem četrtku je ta, da so se v noči na petek nad Sredozemljem okrepili južni do jugozahodni vetrovi in proti območju Alp pa je k nam začel dotekati zelo topel zrak iznad severne Afrike, ki s seboj prinaša tudi nekaj saharskega prahu. Kot je za N1 pojasnil meteorolog Arsa Brane Gregorčič, koncentracija prahu še ni zanesljiva, bo pa ta zagotovo med dežnimi kapljami. Njegove sledi bodo, tako kot običajno, najbolj opazne na avtomobilih.

Arso izdal rumeno in oranžno opozorilo

Po toplem jutru se bo čez dan še nekoliko ogrelo, tako da bo tudi najvišja dnevna temperatura zelo visoka za drugo polovico oktobra. Živo srebro se bo čez dan namreč gibalo od 21 do celo 27 stopinj Celzija. “Danes bo najtoplejši dan v zadnjih dneh,” je za N1 izpostavil Gregorčič. Ob visokih temperaturah bo današnje vremensko dogajanje zaznamoval tudi veter. “Najbolj nas skrbi, ker bo okrepljen,” je dodal vremenoslovec.

Sunki jugozahodnega vetra v višjih legah že dosegajo hitrosti nad 100 kilometrov na uro, zelo vetrovno je tudi v Bovcu, kjer so ob 8. uri zjutraj izmerili sunek vetra s hitrostjo 88 kilometrov na uro. “Močan veter lahko do večera povzroči nekaj nevšečnosti na cestiščih in daljnovodih, v gozdovih pa lahko povzroči vetrolome,” je poudaril Gregorčič. Agencija za okolje je zato za severni del Slovenije izdala oranžno, za preostali del države pa rumeno vremensko opozorilo. Sunki vetra bodo ponekod po nižinah čez dan lahko dosegali hitrost okoli 70, v gorah pa marsikje več kot 100 kilometrov na uro.

vreme
Foto: Agencija RS za okolje

V večernih urah bo nato Slovenijo prešla vremenska fronta, ki bo ohladila ozračje. Zvečer se bo dež na zahodu okrepil in ponoči prehodno razširil nad večji del države. Vmes bodo tudi posamezne nevihte. Kljub temu pa bo tudi jutri še toplo, saj se bodo najvišje dnevne temperature povzpele do 20 stopinj Celzija. Po napovedih Arsa bo jutri v zahodni in osrednji Sloveniji spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo še krajevne plohe, lahko tudi zagrmi. Na vzhodu bo delno jasno. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter.

V naslednjih dneh se bo ozračje postopoma umirjalo. Dnevi bodo še naprej v znamenju prijetnih temperatur, ki pa ne bodo dosegale rekordnih vrednosti iz začetka meseca. “Danes je zelo izstopalo toplo jutro, ki je posledica prevetritve ozračja. Tako toplo kot ob začetku meseca v naslednjih dneh sicer ne bo. Dnevne temperature bodo v glavnem ostale med 15 in 20 stopinj Celzija,” je napovedal Gregorčič in za konec še dodal, da do krompirjevih počitnic resnejše ohladitve ni na vidiku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje