Izobraževalna srenja obsodila dejanja ravnatelja OŠ Prebold

N1 video 30. Avg 202118:01 5 komentarjev

"Nedopustno je, da glava šole tako jasno izraža negativna stališča," je v oddaji N1 STUDIO o ravnatelju Osnovne šole Prebold Petru Žureju povedala ravnateljica ljubljanske gimnazije Vič Alenka Krapež. Ravnateljeva dejanja sta obsodila tudi Marjan Gorup, ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca, in Boris Zupančič, vodja sektorja za osnovno šolo na ministrstvu za izobraževanje.

Te dni veliko prahu in razburjenja v javnosti dviguje Peter Žurej, ravnatelj Osnovne šole Prebold. Žurej se namreč noče testirati ali cepiti proti bolezni covid-19, poleg tega pa ne namerava preverjati, ali zaposleni in obiskovalci šole izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

“Osnova naloga ravnatelja je, da se drži zakonodaje”

“Zame je situacija, ki je tam nastala nepojmljiva, saj je ravnatelj državni uslužbenec. Sofinancira ga država in tudi zagovarja zakonitost, ki nastaja. Tudi odloki so del te zakonitosti, pa tudi del pravne zakonodaje. Menim, da bi ne glede na osebno stališče, ki ga razvije posameznik, moral slediti trendom, ki jih razvija država in ne miselnost posameznika,” je v oddaji N1 STUDIO povedal Marjan Gorup, ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca.

Z njegovim stališčem se je strinjal tudi Boris Zupančič, vodja sektorja za osnovno šolo na ministrstvu za izobraževanje. Kot je dodal, je nepojmljivo, da ravnatelj, ki je v službi države, pravzaprav nasprotuje ukrepom, ki jih sprejema država, zato da bi zaščitila državljane.

Prebold
Bobo

Kot je povedal Zupančič, je v primer vključeno tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. “Res pa je, da je naloga sveta šole, da ravnatelja razreši, saj je ta edini pristojen za odločanje o ravnateljevi razrešitvi,” je še poudaril.

Po naših neuradnih informacijah je večina članov sveta na strani ravnatelja. Mnogi člani se strinjajo tudi z Žurejevimi spornimi proticepilskimi stališči, nam je povedal vir, ki ni želel biti imenovan.

Alenka Krapež, ravnateljica gimnazije Vič pa je dodala, da je, čeprav je osebno prepričanje drugačno, osnovna naloga ravnatelja, da se drži zakonodaje.

“Mene včasih kar malo preveva jeza, saj v zakonu o splošnem upravnem postopku (ZUP) piše, da je treba dejanja, ki ogrožajo življenje, zdravje ali premoženje, takoj ustaviti. Ne vem sicer, kdo je za to pristojen, ampak je to, da glava šole tako jasno izraža negativna stališča, nedopustno,” je še opozorila Krapež.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate spodaj: 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje