Izračunajte, koliko stroškov imate z avtomobilom (KALKULATOR)

Gospodarstvo 13. Nov 202310:42 4 komentarji
Denar za avto
Foto: PROFIMEDIA

V okoljski organizaciji Focus so pripravili spletni kalkulator, s katerim si lahko izračunate stroške lastništva in rabe avtomobila, pa tudi količino izpustov CO2, ki jih s tem povzročite na letni ravni.

Okoljska organizacija Fokus, ki je koordinator gibanja Evropski podnebni pakt v Sloveniji, danes začenja akcijo, s katero želijo ljudi spodbuditi k premisleku o vsakodnevnih potovalnih navadah.

Tako so pripravili spletni kalkulator, s katerim si lahko izračunate dnevne, mesečne in letne stroške, ki jih prinašajo nakup, vzdrževanje in uporaba avtomobila. Z vnosom podatkov o mesečnih prihodkih kalkulator ponudi tudi izračun, koliko dni na teden oziroma mesecev na leto mora posameznik delati, da pokrije stroške, ki jih ima s svojim jeklenim konjičkom.

Semafor obenem pokaže tudi, koliko izpustov CO2 ekvivalenta povzroči vsak na letni ravni s svojim avtomobilom.

Če za primer vzamemo povprečen model avtomobila, s povprečno porabo 6,3 l/100 km in 12.600 prevoženimi kilometri na leto, nas avtomobil okvirno stane 3.700 evrov na leto oz. 310 evrov na mesec oz. 10 evrov na dan. Ob povprečnem dohodku, z dodatkom za prevoz na delo (skupaj približno 1.600 evrov), delamo za avtomobil 2,3 meseca na leto oz. 5,8 dneva na mesec oz. 1 dan in pol v tednu. V enem letu tako proizvedemo kar 1.700 kg CO2, kar je trikrat preveč za posameznika na področju mobilnosti, če se želimo izogniti katastrofalnim posledicam podnebnih sprememb.

V okoljski organizaciji Focus želijo s kalkulatorjem motivirati čim več ljudi, da bi se namesto za nakup avtomobila odločili za najem ali deljenje (t. i. car sharing) oziroma da bi svoj avtomobil uporabili čim bolj racionalno. Štirinajstdnevna pobuda poteka v duhu prihajajočega svetovnega dneva trajnostnega prometa, “World Sustainable Transport Day”, ki ga bomo obeležili 26. novembra.

Slovenska gospodinjstva so po deležu proračuna, ki ga namenijo za mobilnost (17 %), sicer v samem vrhu EU, konec leta pa je bilo registriranih več kot 1,2 milijona avtomobilov.

Nasveti za trajnostno mobilnost

  • Na razdaljah do 5 kilometrov naj imata prednost pešačenje in kolesarjenje. Če je ovira za kolesarjenje teren, razmislimo o izposoji ali nakupu električnega kolesa.
  • Če imamo dostop do javnega prevoza, za daljše razdalje prednostno uporabljamo avtobus ali vlak.
  • Združujmo poti in potujmo skupaj z drugimi – s sopotništvom bomo zmanjšali svoj ogljični odtis in si hkrati popestrili vožnjo.
  • Namesto za nakup avtomobila se raje odločimo za najem (električnega) avtomobila ali deljenje (lastništva) avtomobila s prijatelji ali sorodniki.
  • Poskusimo se dogovoriti za delo od doma vsaj enkrat na teden, če je to možno.
  • Če res ne moremo opraviti najnujnejše poti brez lastniškega avtomobila, se potrudimo svojo pot povezati z javnim prometom (princip “parkiraj in se pelji”). Vozimo varčno ter redno ugašajmo avtomobil med čakanjem.
  • Izogibajmo se letalskim prevozom, ki so ogljično najintenzivnejši način potovanja.
Shema trajnostne mobilnosti
Foto: Focus

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje