Izrael krepi napade na Rafo: “To bi lahko pomenilo humanitarno katastrofo”

Slovenija 10. Feb 202410:28 > 15:14 3 komentarji
gaza
Foto: PROFIMEDIA

Izraelska vojska je danes okrepila napade na Rafo na skrajnem jugu Gaze, kamor se je v zadnjih mesecih pred nasiljem zateklo več kot milijon Palestincev. Obstreljevala je tudi bolnišnico Naser v Han Junisu. Po podatkih ministrstva za zdravje v enklavi je bilo ponoči na območju Gaze skupno ubitih najmanj 110 Palestincev, od tega 25 v Rafi. Število smrtnih žrtev je medtem med Palestinci naraslo na najmanj 28.064, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v minulih dneh vojski naročil, naj pripravi načrt za evakuacijo civilistov iz Rafe in uničenje borcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki tam delujejo. Iz Združenih narodov, Evropske unije in Washingtona so se nato zvrstila opozorila pred izraelsko ofenzivo v mestu ob meji z Egiptom, ki da bo le še poglobila humanitarno krizo na območju.

Kljub svarilom je izraelska vojska davi nadaljevala napade iz zraka na Rafo, kar je med Palestinci dodatno okrepilo strahove pred bližajočo se kopensko ofenzivo. Gre namreč za zadnje večje mesto v enklavi, kamor izraelske sile od začetka operacij proti Hamasu še niso vstopile, pa tudi za glavno vstopno točko za dostavo humanitarne pomoči.

Ministrstvo za zdravje v Gazi, ki ga vodi Hamas, je danes sporočilo, da je v nočnem izraelskem bombardiranju življenje izgubilo najmanj 110 ljudi, od tega 25 v Rafi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izraelska vojska sicer trdi, da so bili napadi usmerjeni na teroristično infrastrukturo.

Pred vojno je v Rafi živelo približno 200.000 ljudi, od začetka izraelske ofenzive v Gazi pa je tam zatočišče našlo več kot milijon Palestincev, ki so pred spopadi pobegnili iz drugih delov enklave.

Uničenje v Rafi na jugu Gaze Uničenje v Rafi na jugu Gaze
Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa
Uničenje v Rafi na jugu Gaze Uničenje v Rafi na jugu Gaze
Foto: REUTERS/Mohammed Salem
Pregnani palestinski otrok v begunskem taborišču Rafa Pregnani palestinski otrok v begunskem taborišču Rafa
Foto: PROFIMEDIA

Na udaru izraelskih napadov z Golanske planote tudi Damask

V izraelskem raketnem napadu na stanovanjsko sosesko v bližini sirske prestolnice Damask so bili v noči na soboto po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice ubiti trije ljudje, več pa je ranjenih. Tarča napada naj bi bila premožna soseska zahodno od Damaska, v kateri živijo visoki vojaški in drugi uslužbenci, je še sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Po navedbah sirskih vojaških virov je izraelska vojska izvedla napad iz smeri okupirane Golanske planote, tarča pa so bile točke na podeželju v okolici Damaska. Sirska protiletalska obramba je odgovorila in prestregla nekaj izstrelkov, ostali pa so “povzročili nekaj gmotne škode”, je poročala sirska tiskovna agencija Sana.

Od začetka državljanske vojne v Siriji leta 2011 je Izrael izvedel več sto raketnih napadov v Siriji, večinoma na položaje milic, ki jih podpira Iran, pa tudi sirske vojske. Napade je še okrepil po začetku vojne s Hamasom oktobra lani.

Izraelske sile so danes ponoči obstreljevale tudi kompleks bolnišnice Naser v Han Junisu, navaja katarska televizija Al Džazira. Bolnišnica je ob tem tudi pod budnim očesom ostrostrelcev, ki naj bi streljali na vse, kar se premika v njeni bližini. Po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa so ostrostrelci ubili najmanj enega človeka, še tri pa ranili.

V bolnišnici Naser je trenutno okoli 450 bolnikov in ranjencev. Poleg tega je v njenem poslopju zatočišče našlo še okoli 10.000 ljudi, ki so bili primorani zapustiti domove. Bolnišnica se sicer že dolgo sooča s pomanjkanjem osnovnih potrebščin, vključno s hrano in zdravili.

Število smrtnih žrtev več kot štiri mesece trajajoče vojne v Gazi je medtem med Palestinci naraslo na najmanj 28.064, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi. Ranjenih je najmanj 67.611.

Tudi iz Berlina in Rijada opozorila pred izraelsko ofenzivo v Rafi

Izraelska ofenziva v Rafi na skrajnem jugu Gaze bi pomenila napovedano humanitarno katastrofo, je danes opozorila nemška zunanje ministrica Annalena Baerbock. Svarilo pred katastrofo je prišlo tudi iz Savdske Arabije, ki je Varnostni svet ZN pozvala k ukrepanju. Število smrtnih žrtev med Palestinci je danes preseglo 28.000.

Annalena Baerbock
Annalena Baerbock (Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS)

“Ofenziva izraelske vojske na Rafo bi bila humanitarna katastrofa z napovedjo,” je Baerbock zapisala na omrežju X in poudarila, da so razsežnosti humanitarne krize v mestu že zdaj neverjetne. Ob tem je napovedala, da bo prihodnji teden v Izraelu vnovič govorila o možnostih za novo začasno premirje in izpustitev talcev, ki jih palestinsko islamistično gibanje Hamas zadržuje v Gazi od 7. oktobra.

Opozorilo pred poglobitvijo humanitarne katastrofe v Rafi v luči morebitne izraelske kopenske ofenzive je danes prišla tudi iz Rijada. Kot je sporočilo zunanje ministrstvo zalivske kraljevine, je namreč mesto ob meji z Egiptom zadnje zatočišče za več sto tisoč Palestincev, ki so se pred nasiljem umaknili iz drugih delov Gaze. Ob tem so Varnostni svet ZN pozvali k ukrepanju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje